Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[split] I click on the forums I get a cannot connect message
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Forums Feedback
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 2372
Location: Dallas area

PostPosted: Sat Dec 21, 2013 11:17 am    Post subject: [split] I click on the forums I get a cannot connect message Reply with quote

Not sure whether to post this here or not, but for the past 4-5 days once every 5 to 10 times I click on the forums I get a cannot connect message. I don't know if the traffic is just high or there is something going on with the servers. Just a heads up that you might want to look at things.

Edit to add: still seeing problems. Sat Dec 28
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - amd64-multilib, 3.15.9-zen, glibc-2.17, gcc-4.7.3-r1, eudev
xorg-server-1.16, openbox w/lxpanel, nouveau, oss4
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Advocate
Advocate


Joined: 29 May 2005
Posts: 4683
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Dec 29, 2013 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Anon-E-moose wrote:
Not sure whether to post this here or not, but for the past 4-5 days once every 5 to 10 times I click on the forums I get a cannot connect message. I don't know if the traffic is just high or there is something going on with the servers. Just a heads up that you might want to look at things.

Edit to add: still seeing problems. Sat Dec 28

Same here. Very annoying. After typing in a lengthy post for instance, just to find out it all has been lost because site is not responding.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 16114
Location: Colorado

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 4:32 am    Post subject: Reply with quote

I haven't seen any issues.

The two most common problems I recall are related to browser cache (clear it) and DNS (ISP issues, something hard coded in your local /etc/hosts).

Separately, it is possible you're connecting during a busy backup window. For a while, that was happening to me. Well, I don't know that was the problem, but it was at a consistent time, so I made a guess it was a backup or other maintenance task briefly causing problems.
_________________
lolgov. 'cause where we're going, you don't have civil liberties.

In Loving Memory
1787 - 2008
Back to top
View user's profile Send private message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 16114
Location: Colorado

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 4:33 am    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
Same here. Very annoying. After typing in a lengthy post for instance, just to find out it all has been lost because site is not responding.
In my experience, all is not lost. Either try resubmitting, or go backward. Copy & paste the text until the forum returns.
_________________
lolgov. 'cause where we're going, you don't have civil liberties.

In Loving Memory
1787 - 2008
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 2372
Location: Dallas area

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 10:15 am    Post subject: Reply with quote

pjp wrote:
I haven't seen any issues.


They're periodic. Get a message, ten minutes later it's fine, then hour or two later another cannot connect.

Quote:
The two most common problems I recall are related to browser cache (clear it) and DNS (ISP issues, something hard coded in your local /etc/hosts).


That holds true for permanently not being able to connect, but not for the come and go type.
I've even restarted the browser which is set to clean cache on stopping and had the "can't connect" message.
I'm pretty sure it's related to the site not the users connecting, in this case.

Quote:
Separately, it is possible you're connecting during a busy backup window.


Might hold true if it happened at a certain time of the day, but it's spread throughout the day,
early morning, mid day, night (for me central us tz)

It's been better lately, but still seeing periodic can't connects, works if I wait a while.

re: back button
I've gone to post and had it not connect, so I've used the back button and let it sit for a while till it will connect.



Again I was just alerting that there was a potential problem.
In the scheme of things it affects me less than 1% of the time.
Perhaps you're just lucky in not having it affect you.
It's easy to dismiss reports when one isn't personally inconvenienced.
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - amd64-multilib, 3.15.9-zen, glibc-2.17, gcc-4.7.3-r1, eudev
xorg-server-1.16, openbox w/lxpanel, nouveau, oss4
Back to top
View user's profile Send private message
saellaven
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Jul 2006
Posts: 286

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

The way I read the forums, I'll usually open a separate tab for all of the forums that I read that have new messages, then tab down through, opening a tab for each thread I want to read. There are times when half of the tabs can't connect to the server but the other half do, indicating it isn't a DNS issue, but probably some type of server load issue. Given it happens even when the number of online users listed on the main page of the forums is low, it is probably some type of maintenance script running, though it's possible that it's some type of fault somewhere between the server* and I (or the server itself). It used to be guaranteed to happen around 0500 GMT every day, but now it doesn't reliably happen then (I'm guessing that used to be the time the maintenance scripts used to run).

* or one of the servers since there seems to be several front ends. When the above happens at forums.gentoo.org, forums-web1.gentoo.org still generally works.
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 2372
Location: Dallas area

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

saellaven wrote:
The way I read the forums, I'll usually open a separate tab for all of the forums that I read that have new messages, then tab down through, opening a tab for each thread I want to read. There are times when half of the tabs can't connect to the server but the other half do


That's pretty much how I do it too.


Quote:
When the above happens at forums.gentoo.org, forums-web1.gentoo.org still generally works.


Didn't know about web1, thanks
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - amd64-multilib, 3.15.9-zen, glibc-2.17, gcc-4.7.3-r1, eudev
xorg-server-1.16, openbox w/lxpanel, nouveau, oss4
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 2372
Location: Dallas area

PostPosted: Sun Jan 05, 2014 6:13 pm    Post subject: Reply with quote

I was going to say, earlier this morning, that it seemed better but just know, I've had several can't connect messages,
simply from trying to get a post window or post a reply.

Quote:
In total there are 333 users online :: 9 Registered, 1 Hidden and 323 Guests [ Administrator ] [ Moderator ] [ Developer ]
Most users ever online was 1850 on Thu Dec 30, 2004 5:17 pm


Hardly seems like the server is overworked.
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - amd64-multilib, 3.15.9-zen, glibc-2.17, gcc-4.7.3-r1, eudev
xorg-server-1.16, openbox w/lxpanel, nouveau, oss4
Back to top
View user's profile Send private message
Butts McCokey
Advocate
Advocate


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 3327

PostPosted: Wed Jan 08, 2014 6:48 am    Post subject: Reply with quote

I get this as well, it seems to be for 15 mins at the same time each day
_________________
Since the bible and the church are obviously mistaken about where we came from, how can we trust them with where we're going?

"An eye for an eye will make us all blind" - Gandhi

Cold is gods way to tell us to burn more Catholics
Back to top
View user's profile Send private message
666threesixes666
Veteran
Veteran


Joined: 31 May 2011
Posts: 1241
Location: 42.68n 85.41w

PostPosted: Wed Jan 08, 2014 7:52 am    Post subject: Reply with quote

emerge bind-tools

when forums are knocked out

dig forums.gentoo.org


known working:

;; QUESTION SECTION:
;forums.gentoo.org. IN A

;; ANSWER SECTION:
forums.gentoo.org. 976 IN CNAME forums-lb.gentoo.org.
forums-lb.gentoo.org. 76 IN CNAME gossamer-ipvs-forums-v4v6.gentoo.org.
gossamer-ipvs-forums-v4v6.gentoo.org. 76 IN A 204.187.15.12
_________________
cat /etc/*-release
Funtoo Linux - baselayout 2.2.0
consider this warning no. 1
https://wiki.gentoo.org/index.php?title=Special:Contributions/666threesixes666&offset=&limit=500&target=666threesixes666
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 2372
Location: Dallas area

PostPosted: Fri Jan 24, 2014 2:02 pm    Post subject: Reply with quote

Still lots of disruptions in getting to the site.

As previously pointed out, one can get the index and click on one or more forums
and some will show while others get a cannot connect message.

I don't think it has anything to do with dns or too many people.
I know there were problems in the past when one or more servers
got out of sync with the majority. I suspect something like that is
going on but no way to prove it.
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - amd64-multilib, 3.15.9-zen, glibc-2.17, gcc-4.7.3-r1, eudev
xorg-server-1.16, openbox w/lxpanel, nouveau, oss4
Back to top
View user's profile Send private message
666threesixes666
Veteran
Veteran


Joined: 31 May 2011
Posts: 1241
Location: 42.68n 85.41w

PostPosted: Fri Jan 24, 2014 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

im also seeing this, and im digging the dns is fine where the server is down. a3li should fix the forums like he fixed the wiki.
_________________
cat /etc/*-release
Funtoo Linux - baselayout 2.2.0
consider this warning no. 1
https://wiki.gentoo.org/index.php?title=Special:Contributions/666threesixes666&offset=&limit=500&target=666threesixes666
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Forums Feedback All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum