Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Za repeaterem brak internetu
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Dec 24, 2013 4:48 pm    Post subject: Za repeaterem brak internetu Reply with quote

Mam taki problem - w związku z tym, że urządzeń chętnych na WiFi w moim domu coraz więcej, a dom duży, a ruter mały, postanowiłem zwiększyć nieco zasięg mojego sygnału. Kupiłem w tym celu dwa AP TP-LINK TL-WA701ND. Skonfigurowałem je w trybie Universal Repeater. Wszystko wszystkim działa. Na święta jednak przyjechałem z desktopem do domu (na nim mam gentoo) i okazało się, że, co prawda komputer łączy się z siecią, ale internetu brak. Jedyne gdzie mam dostęp to komputery w sieci lokalnej (łącznie z repeaterem), ale bez rutera (nie odpowiada na pingi, nie da się wejść na panel admina). Konfiguracja repeaterów jest raczej prawidłowa - nie ma tam serwera DHCP, ustawienia WiFi są w porządku. Co więcej, na tym samym komputerze uruchomiłem LiveCD Ubuntu i pod nim internet działał bez zarzutu. Piszę tutaj, jako że skończyły pomysły i nie ma po prostu pojęcia, co może być nie tak - konfiguracja jajka czy jakiekolwiek inne aspekty. Bardzo proszę Was o pomoc, bo bardzo mi na tym zależy, gdyż połączenie bezpośrednie z ruterem jest bardzo słabe i wolne, z powodu kiepskiego zasięgu.

emerge --info: http://sprunge.us/PeRF
/usr/src/linux/.config: http://sprunge.us/WfKd
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Tue Dec 24, 2013 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

Sprawdź czy nie ma problemow z adresem MAC. Nie miałem czasu drążyć, ale mam takiego TP-Linka, który robi coś magicznego po drodze z tym adresem (pracuje jako AP-Client). Jeśli masz blokowanie / wpuszczanie po adresie MAC na routerze, to to może być jedna z przyczyn.
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Dec 24, 2013 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

Wszystko jest ok. Najlepsze jest to, że ruter daje mi IP i widzi, że jestem podłączony, a repeater pokazuje mi, że przesyłam pakiety (jak wchodzę np. na jego IP). To jest definitywnie problem z moją instalacją Gentoo, gdyż na tym samym komputerze inne OS-y działają bez zarzutu.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Thu Dec 26, 2013 5:49 pm    Post subject: Reply with quote

Co dziwniejsze, po podłączeniu się kablem wsio jest ok. Tylko przez WiFi neta nie ma.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Sat Dec 28, 2013 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

Sugerowałbym zainteresować się magicznymi opcjami i humorami programu używanego do łączenia,
NM potrafi czasami siwych włosów niejednemu pacjentowi dodać, Wicd jest pod tym względem znacznie lepszy, ale na pewno nie jest święty.

Radziłbym spróbować bez automagicznych ułatwiaczy, samym iw|iwcofig|wpa_supplicant(wpa_cli|wpa_gui) się łączyć.

Istnieje spora szansa, że będzie jakaś poprawa, jeśli nie, to będzie trzeba przedyskutować sprawę
z jajem i sterownikiem.
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Sat Dec 28, 2013 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Próbowałem już z wpa_supplicantem, ale to samo.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum