Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Radeon M7500 problem z Xami
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Wed Sep 25, 2013 8:17 pm    Post subject: Radeon M7500 problem z Xami Reply with quote

Próbuję postawić Xserver na starszym sprzęcie z Radeon Mobility 7500.
Code:
 lspci | grep -i vga
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV200/M7 [Mobility Radeon 7500]

Cały sprzęt też nie należy do najnowszych (delikatnie mówiąc) - IBM T41 proc. Pentium M 1600 MHz.
Kierowałem się zasadniczo podręcznikami: http://www.gentoo.org/doc/pl/xorg-config.xml i https://wiki.gentoo.org/wiki/Radeon#Feature_support.
Po instalacji xorg-x11 i xorg-server
Code:
emerge xorg-x11 xorg-server -vp
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-server-1.13.4:0/1.13.4  USE="ipv6 nptl suid udev xorg -dmx -doc -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -xnest -xvfb" 0 kB
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-x11-7.4-r2  0 kB

i uruchomieniu
Code:
Xorg -configure

otrzymuję niestety listę błędów:
Code:
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(II) [KMS] drm report modesetting isn't supported.
(EE)
(EE) Backtrace:
(EE) 0: Xorg (xorg_backtrace+0x49) [0x81f4549]
(EE) 1: Xorg (0x8048000+0x1b043a) [0x81f843a]
(EE) 2: linux-gate.so.1 (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xb775040c]
(EE)
(EE) Segmentation fault at address 0x0

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

Poszukałem trochę na temat tych błędów, ale we wszystkich opisach (jakie znalazłem) dotyczą raczej systemów z procesorem amd64.
Może ktoś z was wpadnie na jakiś pomysł?
Konfig jądra:
Code:
Processor type and features  --->
    [*] MTRR (Memory Type Range Register) support
Device Drivers  --->
    Graphics support  --->
         <*> /dev/agpgart (AGP Support)  --->
                <*>   Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support
         <*> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)  ---> 
         <*> ATI Radeon
         [*]   Enable userspace modesetting on radeon (DEPRECATED)
         -*- Support for frame buffer devices  --->
                 [*]   EFI-based Framebuffer Support
                 <*>   ATI Radeon display support
                 [*]     DDC/I2C for ATI Radeon support
                 [*]     Support for backlight control
    Generic Driver Options  --->
          -*- Userspace firmware loading support
          [*] Include in-kernel firmware blobs in kernel binary
          ()    External firmware blobs to build into the kernel binary
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 201
Location: Poznań

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 4:42 am    Post subject: Reply with quote

jaka wersja kernela?
jaką masz grafikę w make.conf?

pakiet linux-firmware zainstalowany?
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 7:21 am    Post subject: Reply with quote

kernel: sys-kernel/gentoo-sources-3.10.7
w make.conf: VIDEO_CARDS="radeon"
linux-firmware:
Code:
emerge linux-firmware -pv
[ebuild  N     ] sys-kernel/linux-firmware-20130728  USE="-savedconfig"

czyli nie, ale czy na pewno jest potrzebny? Niby pakiet zawiera firmware, który był wcześniej zawarty w jądrze Linux.
Chyba jednak to zapewnia flaga radeon "wymuszana" przez VIDEO_CARDS="radeon", przykładowo dla pakietów:
Code:
x11-base/xorg-drivers-1.13
x11-libs/libdrm-2.4.45
media-libs/mesa-9.1.2-r1

Jeśli linux-firmware byłby niezbędny, to pewnie wszedłby jako zależność pakietów instalowanych z xorg.
(Ale na wszelki wypadek sprawdziłem i nadal to samo.)
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 201
Location: Poznań

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 7:26 am    Post subject: Reply with quote

https://wiki.gentoo.org/wiki/Radeon
wpisz odpowiednią VIDEO_CARDS
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 8:17 am    Post subject: Reply with quote

Przecież VIDEO-CARDS="radeon" jest odpowiednia. Alternatywą jest fglrx, ale on jest dla kart (ewentualnie) Radeon HD 2000 (rodzina od R500) i nowszych. Dla Radeon HD 1000 i starszych jest driver radeon (wg https://wiki.gentoo.org/wiki/Fglrx).
Korzystałem już wcześniej ze wskazanego przez Ciebie opisu. Moja karta (Mobility Radeon 7500) należy do rodziny R100.
Doczytałem teraz również, że firmware, o którym mówiłeś (linux-firmware) dotyczy kart rodziny R600 i nowszych.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 201
Location: Poznań

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 8:53 am    Post subject: Reply with quote

możliwe
ja mam HD4200 i u mnie ustawiłem VIDEO_CARDS="r600"
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

Wrzucę może jeszcze (oprócz loga z Xorg -configure z pierwszego posta) log błędów po uruchomieniu startx:
Code:
cat /var/log/Xorg.0.log | grep "(EE)"
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    55.445] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[    55.445] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[    55.446] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    55.468] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    55.468] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[    55.468] (EE)
[    55.468] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    55.468] (EE)

No i niby błędy wydają się jasne, ale:
Code:
     -> Device Drivers
         -> Graphics support
   (1)     -> Support for frame buffer devices (FB [=y])   

Więc fbdev chyba powinien być, tylko jest wkompilowany w jądro, a nie jako moduł.
Wymaganie modułu vesa - nie rozumiem, przecież chcę korzystać z drivera radeon (czyli chyba DRM_RADEON), który też jest wkompilowany w jądro.
Co do modesetting, to nie mam pojęcia o co chodzi.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 201
Location: Poznań

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

ja w swoim configu mam dla fbdev załączone tylko vesa vga support
ale
Code:

# cat /var/log/Xorg.0.log | grep "(EE)"
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   821.190] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[   821.190] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)

_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Thu Sep 26, 2013 7:10 pm    Post subject: Reply with quote

Postanowiłem olać automatyczny konfigurator i stworzyć pliki ręcznie:
Code:
> cat /etc/X11/xorg.conf.d/monitor.conf
Section "Monitor"
    Identifier    "Monitor0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Device0"
    Driver        "radeon" #Choose the driver used for this monitor
        BusID           "PCI:1:0:0"
        Option          "DynamicClocks" "on"
        Screen          1
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Screen0"  #Collapse Monitor and Device section to Screen section
    Device        "Device0"
    Monitor       "Monitor0"
    DefaultDepth  24 #Choose the depth (16||24)
    SubSection "Display"
        Depth     24
        Modes     "1024x768" "800x600" "640x480" #Choose the resolution
    EndSubSection
EndSection

Efekt (rozszerzony log):
Code:
>  less /var/log/Xorg.0.log
[   439.439]
X.Org X Server 1.13.4
Release Date: 2013-04-17
[   439.439] X Protocol Version 11, Revision 0
[   439.439] Build Operating System: Linux 3.10.7-gentoo i686 Gentoo
[   439.439] Current Operating System: Linux test 3.10.7-gentoo #8 SMP Thu Sep 26 20:48:43 CEST 2013 i686
[   439.439] Kernel command line: root=/dev/sda3 ro video=uvesafb:mtrr:3,ywrap,1024x768-32@85
[   439.440] Build Date: 25 September 2013  08:58:33PM
[   439.440]
[   439.440] Current version of pixman: 0.28.0
[   439.440]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[   439.440] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
...
[   439.443] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
...
[   439.457] (II) [KMS] drm report modesetting isn't supported.
[   439.457] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   439.457] (II) UnloadModule: "radeon"
[   439.457] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[   439.458]
Fatal server error:
[   439.458] no screens found
[   439.458] (EE)
...

Przejrzałem przykładowe configi (np. stąd) i nie kapuję, o co mu chodzi z no matching config section.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 201
Location: Poznań

PostPosted: Fri Sep 27, 2013 4:59 am    Post subject: Reply with quote

ja bym zmienił zmienna VIDEO_CARDS na "radeon r100"
przebudował drivery i próbował ponownie
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
arek.k
Guru
Guru


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 454

PostPosted: Fri Sep 27, 2013 6:24 am    Post subject: Reply with quote

Zmieniłem i przebudowałem pakiety dopuszczające VIDEO_CARDS r100 oprócz radeon (właściwie tylko media-libs/mesa).
Niestety to nie to. Zastanawiam się nad dopuszczeniem jądra z gałęzi ~x86 - może to jądro zawiera jakąś wtopę.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum