Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
bcm4312 - zainstalowałem sterowniki, iwconfig nie widzi wifi
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Sat Dec 29, 2012 7:48 pm    Post subject: bcm4312 - zainstalowałem sterowniki, iwconfig nie widzi wifi Reply with quote

Dzień dobry.
Od ostatniej aktualizacji systemu nie mogę poradzić sobie z wifi Broadcom bcm4312 - (przed działała)

kernel: 3.7.1-gentoo
wifi: 04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY (rev 01)

Problem polega na tym, że robiłem wszystko jak w how-to http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43
Wszystko przebiega bez zarzutów ale dmesg wyświetla, że wlan0 nie jest gotowe:

Code:
[   97.731297] b43-phy0: Loading firmware version 666.2 (2011-02-23 01:15:07)
[   97.734153] b43-phy0 debug: b2062: Using crystal tab entry 19200 kHz.
[   99.119333] b43-phy0 debug: Chip initialized
[   99.119534] b43-phy0 debug: 64-bit DMA initialized
[   99.119821] b43-phy0 debug: QoS enabled
[   99.128326] b43-phy0 debug: Wireless interface started
[   99.128443] b43-phy0 debug: Adding Interface type 2
[   99.132792] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready


Po wpisaniu ifconfig jest wlan0! a po wpisaniu iwconfig nie ma..
ifconfig:
Code:
wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:24:2b:71:0c:c8 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)


iwconfig
Code:
wlan0     no wireless extensions.



Code:
rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no



Wygląda na to, że sterownik działa bo lampa od wifi się pali, sterownik się ładuje (Kernel driver in use: b43-pci-bridge)
Czy ktoś ma tą karte i miał podobny problem? Gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny ?
Przeszukałem już całe forum i nie znalazłem odpowiedzi. Próbowałem zainstalować też sterowniki producenta STA driver ale wywala przy kompilacji mnóstwo błędów mimo, że mam wszystkie pakiety zainstalowane i wszystko skonfigurowane..więc pozostałem przy starym sprawdzonym już sposobie..no który jednak nie działa heh

Edit:
Udało mi się zainstalować sterowniki producenta -sta drivers (wl) ale nadal to samo. iwconfig pokazuje no wireless extensions. Czy to może być wina jakichś innych ustawień w kernelu?
Pozdrawiam.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 202
Location: Poznań

PostPosted: Sun Apr 21, 2013 6:03 pm    Post subject: Reply with quote

czy włączyłeś obsługę tego chipa w kernelu?

używasz wpa_supplicant czy wireless-tools ?
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Sep 08, 2013 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

Tak, włączyłem:
Code:

 linux # cat .config | grep B43
CONFIG_B43=m
CONFIG_B43_SSB=y
CONFIG_B43_PCI_AUTOSELECT=y
CONFIG_B43_PCICORE_AUTOSELECT=y
CONFIG_B43_PCMCIA=y
CONFIG_B43_PIO=y
CONFIG_B43_PHY_N=y
CONFIG_B43_PHY_LP=y
CONFIG_B43_LEDS=y
CONFIG_B43_HWRNG=y
CONFIG_B43_DEBUG=y
CONFIG_B43LEGACY=m
CONFIG_B43LEGACY_PCI_AUTOSELECT=y
CONFIG_B43LEGACY_PCICORE_AUTOSELECT=y
CONFIG_B43LEGACY_LEDS=y
CONFIG_B43LEGACY_HWRNG=y
CONFIG_B43LEGACY_DEBUG=y
CONFIG_B43LEGACY_DMA=y
CONFIG_B43LEGACY_PIO=y
CONFIG_B43LEGACY_DMA_AND_PIO_MODE=y
# CONFIG_B43LEGACY_DMA_MODE is not set
# CONFIG_B43LEGACY_PIO_MODE is not set
CONFIG_SSB_B43_PCI_BRIDGE=y
 linux #

Mam zainstalowane to i to.[/list]
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 202
Location: Poznań

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 5:57 am    Post subject: Reply with quote

dodałeś odpowiednie skrypty aby wlan0 startował?
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:42 am    Post subject: Reply with quote

Tak, wpisuje
modprobe b43
ifconfig wlan0 up

I normalnie na obudowie zapala mi się dioda sygnalizująca włączenie wifi ale nie działa.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 202
Location: Poznań

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:56 am    Post subject: Reply with quote

Code:

# cd /etc/init.d
# ln -s net.lo net.wlan0
# /etc/init.d/net.wlan0 start

i
Code:

# nano /etc/conf.d/net
config_wlan0="dhcp"

_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 11:22 am    Post subject: Reply with quote

Code:

init.d # /etc/init.d/net.wlan0 start
 * Bringing up interface wlan0
 *   Starting wpa_supplicant on wlan0 ...
ioctl[SIOCSIWPMKSA]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWMODE]: Invalid argument
ioctl[SIOCGIWRANGE]: Invalid argument
ioctl[SIOCGIWMODE]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWAP]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWPMKSA]: Invalid argument                               [ ok ]
 *   Starting wpa_cli on wlan0 ...                                  [ ok ]
 *   Backgrounding ... ...
 * WARNING: net.wlan0 has started, but is inactive

To samo. Nie działa.[/list]
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 202
Location: Poznań

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 11:49 am    Post subject: Reply with quote

Czy na pewno masz zaznaczone wszystkie potrzebne opcje w konfiguracji kernela?
Code:

# cat /etc/conf.d/net

pakiet wireless-tools zainstalowałeś?

a plik wpa_supplicant.conf masz poprawny?
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Wed Sep 11, 2013 10:51 pm    Post subject: Reply with quote

Tak ale konfiguracja ustawień sieci nie jest na tym etapie potrzebna bo mi w ogóle sieci nie wykrywa. Samo wydanie polecenia iwconfig powinno dać jakąś odpowiedź a daje tylko:
Code:

 # iwconfig
eth0      no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

wlan0     no wireless extensions.

#

sieci wifi też oczywiście nie wykrywa
Quote:

# iwlist scan
eth0 Interface doesn't support scanning.

lo Interface doesn't support scanning.

sit0 Interface doesn't support scanning.

wlan0 Interface doesn't support scanning.

#


Ale co ciekawe zauważyłem, że po wpisaniu iw wlan0 scan wykrywa sieci wifi. Jak to sie dzieje, że ani ifconfig i iwconfig,iwlist nie działają a jeden jedyny iw działa?

wpa_supplicant.conf
Code:

# allow frontend (e.g., wpa_cli) to be used by all users in 'wheel' group
          ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
          #
          # home network; allow all valid ciphers
          network={
               ssid="wifi_dom"
               scan_ssid=1
               key_mgmt=WPA-PSK
               psk="moje_haslo"
          }
          #


jest poprawny bo wcześniej działał (na starym jajku) a teraz wywala takie błędy:
Code:
# wifi -1
ioctl[SIOCSIWPMKSA]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWMODE]: Invalid argument
ioctl[SIOCGIWRANGE]: Invalid argument
ioctl[SIOCGIWMODE]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWAP]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
ioctl[SIOCSIWPMKSA]: Invalid argument

wireless-tools zainstalowane
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 202
Location: Poznań

PostPosted: Thu Sep 12, 2013 5:06 pm    Post subject: Reply with quote

generowałeś kernel samemu? jaka wersja?
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2825

PostPosted: Thu Sep 12, 2013 5:17 pm    Post subject: Reply with quote

Byc moze userspace ktory uzywasz nie ogarnia nowych cudow jak nl80211.

Mialem podobny (taki sam?) problem z karta intela i rozwiazaniem bylo dodanie obslugi 'starej' warstwy zgodnosci.
Sprawdz czy masz wlaczone CONFIG_CFG80211_WEXT, jezeli nie, to jest pewnie Twoj problem.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Sep 13, 2013 6:51 pm    Post subject: Reply with quote

Kernela budowałem sam. Używam najnowszego vannilia-sources i gentoo-sources na żadnym nie działa.
Udało mi się powrócić do starego jajka (tego przed aktualizacją) i działa na starym vanillia 3.6.11. Dziwni mnie fakt, że na każdym jajku dawałem tą samą konfiguracje. Nie mogłem się pomylić. Ustawiłem sobie po lewej konsole ze starą konfiguracją a po prawo z nową i ustawiałem. Potem sprawdziłem jeszcze .configi i pliki w /lib/modules/ Wszystko się zgadza. CONFIG_CFG80211_WEXT wkompilowałem na stałe przed chwilą i nic. No cóż, będę pracował na starym a na razie dziękuje za pomoc.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2825

PostPosted: Sat Sep 14, 2013 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

3.6.12 rowniez nie dziala? Powinienes wyszukac ostatnia wersje na ktorej dziala.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
blendermen
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2010
Posts: 24
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Sep 15, 2013 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

Zrobiłem jak poleciłeś i wstrzeliłem się do wersji 3.7.10, więc nie jest tak źle
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2825

PostPosted: Mon Sep 16, 2013 3:00 pm    Post subject: Reply with quote

Istotne jest by znalezc breaking point i wtedy zrobic binarne wyszukiwanie po commitach ktory wifi urwal.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum