Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
blank screen on vanilla kernel unless nomodeset is specified
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
insania
n00b
n00b


Joined: 18 Apr 2005
Posts: 11

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 3:09 pm    Post subject: blank screen on vanilla kernel unless nomodeset is specified Reply with quote

Hopefully this is the correct place in the forums to post.

I roll the vanilla stable kernel (always have no really any problems i just like to). Anyway i am on kernel version 3.9.11. I have always just downloaded the new sources copied my .config over and did a 'make oldconfig'. If i upgrade to 3.10 (or newer i tired mainline as well) i get a black screen while booting (i don't boot to X and can ssh into the machine after it boots, just the framebuffer never works). the only way to get anything to display it to specify 'nomodeset' for a kernel parameter. With the 3.9 (and lower) series i get my nice 1920x1080 framebuffer (i do almost everything on the tty's), and with 3.10 and higher and nomodeset it is ugly (like 1024x768ish).

This is a Zenbook Prime UX31A with integrated Intel HD4000 graphics. I did read people saying it had to do with backlighting and acpi, but i tried with acpi=off and even compiled acpi out of the kernel. Any help would be appreciated, i would like to keep following the vanilla kernel (after all the fun about gentoo is freedom).

Thanks,

sean


Last edited by insania on Tue Jul 30, 2013 3:23 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 4106
Location: USA

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

Just to make it clear for anyone who knows what's going on, is it a black screen (backlight off) or blank screen (backlight on, but nothing shows up)?

I've only seen one laptop where it's the former, and doing the Fn-Brighten_display is a workaround and I could use the machine until I told the kernel to say that ACPI is lying...
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
insania
n00b
n00b


Joined: 18 Apr 2005
Posts: 11

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 3:22 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry it is a blank screen. I tried the acpi_backlight=vendor and the invert backlight (i cannot remember the syntax right now). I would think if it had anything to do with the backlight then even setting nomodeset would do no good. Plus i can use the hardware keys and turn up the backlight. Sorry i will try to edit my post topic.

sean
Back to top
View user's profile Send private message
666threesixes666
Veteran
Veteran


Joined: 31 May 2011
Posts: 1243
Location: 42.68n 85.41w

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

i noted this behavior over a month ago. thanks for wording it, i was trying "no console linux" and everything else in google.
_________________
cat /etc/*-release
Funtoo Linux - baselayout 2.2.0
consider this warning no. 1
https://wiki.gentoo.org/index.php?title=Special:Contributions/666threesixes666&offset=&limit=500&target=666threesixes666
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum