Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Stacja dokująca
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Sat Sep 03, 2011 9:05 am    Post subject: Stacja dokująca Reply with quote

Witam

Przymierzam sie do zakupu stacji dokującej do mojego laptopa (HP ProBook 4720s). Według HP do mojego modelu pasuje takie cos: http://h30094.www3.hp.com/product/sku/10260281/mfg_partno/AY052AA%23ABA ale tam oczywiscie pojawia sie "Compatible operating systems Windows XP (SP1 and 2); Windows Vista (32- and 64-bit); Windows 7". Równiez zdanie: "No need for a CD, this docking station has flash memory that stores installation-ready software drivers." nie wyglada zachęcająco.
Pytanie czy to będzie działać z linuxem?
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 544
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Sun Sep 04, 2011 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

Szkoda, że nie piszą co jest w środku. Sam ostatnio interesowałem się kartą graficzną na USB i z poszukiwań wynika, że kilka układów działa bezproblemowo pod Linuksem. Warto wiec poszukać w sieci lub wysłać pytanie do producenta o podzespoły, które siedzą w środku.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
p_d
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2007
Posts: 26
Location: Warszawa

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 8:51 am    Post subject: Reply with quote

Posiadałem stację dokującą X3000 do HP DV5000. Problemów nie było najmniejszych ot kolejne porty usb, hdd, vga itd (łącznie z obsługą eventów podgłośniania ściszania i wyłączania dźwięku). Podłączane było przez expansion port 2 do lapka.
_________________
Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale
Back to top
View user's profile Send private message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Thu Sep 22, 2011 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety mój laptop nie posiada czegoś takiego jak expansion port 2 :/
Back to top
View user's profile Send private message
p_d
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2007
Posts: 26
Location: Warszawa

PostPosted: Fri Sep 23, 2011 7:26 am    Post subject: Reply with quote

Który z tych elementów chcesz użyć?

Expansion HP Basic Adjustable Stand - AL549AA
HP USB 2.0 Docking Station - FQ834AA
HP Essential USB 2.0 Port Replicator - AQ731AA
HP Dual Hinge Notebook Stand - AW661AA
HP Display & Notebook Stand - AW662AA
HP Adjustable Display Stand - AW663AA
HP Adjustable Dual Display Stand - AW664AA

Te model który podałeś nie widnieje na liście jako wspierany :-). Warto by było się do HP odezwać w tej materii

http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/13569_na/13569_na.PDF - stad wzialem liste urzadzen
_________________
Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale
Back to top
View user's profile Send private message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Fri Sep 23, 2011 1:03 pm    Post subject: Reply with quote

Strona HP nie jest zbyt user friendly.

Według tego: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/aa/en/sm/WF06c/A1-329290-329229-347699-347699-4235161-4206592.html te produkty są kompatybilne
Niemniej nie upieram sie równie dobrze może być to: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/il/en/sm/WF06c/A1-329290-329229-347699-347699-3788624-3788627.html choć akurat ta lista nie uwzględnia kompatybilności z 4720s

W obu przypadkach jest jednak ten sam problem - Windows
Back to top
View user's profile Send private message
p_d
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2007
Posts: 26
Location: Warszawa

PostPosted: Fri Sep 23, 2011 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

W mojej stacji też było tylko Windows-friendly device :-) jednak jeżeli nie masz tam nic super ekstra wypasionego w tej stacji to po mojemu powinno chodzić
_________________
Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale
Back to top
View user's profile Send private message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Sun Sep 25, 2011 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

ale jak rozumiem, w tym przypadku (brak tego calego expansion port 2) wszystko idzie przez USB wlacznie z grafika. Czy jajo to ogarnie? Czy nie potrzeba do tego jakiegos oprogramowania dziwnej maści działajacego tylko pod winda?
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 544
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Mon Jul 01, 2013 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

Ale suchara odkopałeś. :P

Każdy chyba wie, że fajnie kupić od razu. Tylko nie w tym problem (nie w kompatybilności komputera ze stacją - to jest oczywiste, każdy producent dba o dostępność takich informacji). Problemem jest kompatybilność z Linuksem (o takie informacje już ciężej).
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum