Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Brak sieci bezprzewodowej. Thinkpad T400.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pancurski
Guru
Guru


Joined: 15 Sep 2005
Posts: 495
Location: Lublin, Poland / Slough, UK

PostPosted: Sat Jun 01, 2013 4:34 pm    Post subject: [SOLVED] Brak sieci bezprzewodowej. Thinkpad T400. Reply with quote

Jestem w trakcie instalacji z liveDVD, w zasadzie to utknąłem na etapie konfiguracji sieci bezprzewodowej.
System nie widzi karty bezprzewodowej Intel 5100.
Próbowałem sterownika mac80211 i iwlwifi. DDD

Możecie mnie poprowadzić za rękę? Nigdy wcześniej nie miałem styczności z kartami wifi i sieciami bezprzewodowymi.


Last edited by pancurski on Mon Jun 17, 2013 2:29 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Sat Jun 01, 2013 8:34 pm    Post subject: Reply with quote

Te karty nie potrzebują przypadkiem dodatkowego firmware? (taki strzał za wiki debiana)
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
canis_lupus
l33t
l33t


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 746
Location: Kraków

PostPosted: Sat Jun 01, 2013 9:34 pm    Post subject: Reply with quote

Potrzebują, jest w portage: sys-firmware/iwl5000-ucode
_________________
"I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2836

PostPosted: Sun Jun 02, 2013 7:23 am    Post subject: Reply with quote

Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
canis_lupus
l33t
l33t


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 746
Location: Kraków

PostPosted: Tue Jun 04, 2013 10:41 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow.

No nie wiem, kilka razy próbowałem robić coż z livecd ubuntu chrootując sie na gentoo - i zawsze były jakies dziwne klocki.
_________________
"I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2836

PostPosted: Wed Jun 05, 2013 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

canis_lupus wrote:
SlashBeast wrote:
Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow.

No nie wiem, kilka razy próbowałem robić coż z livecd ubuntu chrootując sie na gentoo - i zawsze były jakies dziwne klocki.


Define dziwne klocki

Mi zawsze banglalo, grunt by env -i uzyc przy chroocie
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
pancurski
Guru
Guru


Joined: 15 Sep 2005
Posts: 495
Location: Lublin, Poland / Slough, UK

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Masakra. Nigdy nie miałem takich problemów z instalacją i konfiguracją jak teraz (podarowałem sobie gentoo LiveDVD i pocisnąłem z ubuntu LiveCD)
Błędy począwszy od boota do konfiguracji X usunięte.
Ale NetworkManager jak nie działał tak nie działa.
Nie potrafię sobie poradzić ze skonfigurowaniem połączeń bezprzewodowych.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 5:20 pm    Post subject: Reply with quote

A *buntowy NM kiedyś działał?
Ja sobie nie przypominam wydania, w którym chodził bez błędu.
Weź go wyłącz, i podepnij się do sieci przez iwconfig albo wpa_supplicanta.
Powinno pomóc.

Albo jeszcze lepiej podepnij się w miarę możliwości kablem do routera,
Code:
dhclient eth0
i jedziesz z tym koksem.

Ogólnie, na wypadek gdyby w jednym systemie się coś rypło, to dobrze mieć drugi w rezerwie,
ja zawsze mam na jednej partycji Debiana w zapasie, i jak muszę coś naprawić przez chroota, to zamiast pieprzyć się z jakimś Live, po prostu wybieram w grubie sprawny system i gotowe.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby oba naraz miały kłopoty, Gentoo ratowałem z opresji przez ostatnie 3 lata 2 razy, Debian w tym czasie zmienił się ze Squeeze 32 bit na Jessie 64 bit (trzeba poznać bliżej mechanizm multiarch :wink: ), a poza tym czasem zaglądam, co słychać w najnowszym Gnome, nie robiąc sobie równocześnie burdelu z bibliotekami w Gentoo, gdzie mam "ulubione" Gnome 2.32. 8)

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
canis_lupus
l33t
l33t


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 746
Location: Kraków

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

Do WiFi używam Wicd - działa od dawana OK.
_________________
"I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna
Back to top
View user's profile Send private message
pancurski
Guru
Guru


Joined: 15 Sep 2005
Posts: 495
Location: Lublin, Poland / Slough, UK

PostPosted: Mon Jun 17, 2013 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

Problem rozwiązany, potem napiszę w jaki sposób.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum