Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem with routing, causing endless loop
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
matrixer
n00b
n00b


Joined: 09 May 2013
Posts: 4

PostPosted: Thu May 09, 2013 10:07 pm    Post subject: Problem with routing, causing endless loop Reply with quote

Hi

I have used a PPTP connection for a while and routed all traffic in the VPN , it has worked flawless for quite some time. But yesterday a new problem showed up when I rebooted the server.

When I prompt
Code:
route add default ppp0
it seams that a loop is created and after just 2 minutes the connections is broken. These outputs are just 3 seconds in between.
Code:
ppp0: flags=4305<UP,POINTOPOINT,RUNNING,NOARP,MULTICAST>  mtu 996
        inet 5.254.149.xxx  netmask 255.255.255.255  destination 5.254.149.1
        ppp  txqueuelen 3  (Point-to-Point Protocol)
        RX packets 6  bytes 78 (78.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0   
        TX packets 181207  bytes 64872610 (61.8 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

and
Code:
ppp0: flags=4305<UP,POINTOPOINT,RUNNING,NOARP,MULTICAST>  mtu 996
        inet 5.254.149.211  netmask 255.255.255.255  destination 5.254.149.1
        ppp  txqueuelen 3  (Point-to-Point Protocol)
        RX packets 6  bytes 78 (78.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 305181  bytes 109420240 (104.3 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

and then after I have the following in the logfiles
Code:
May  9 22:48:41 NAS pptp[1838]: anon log[logecho:pptp_ctrl.c:677]: Echo Request received.
May  9 22:59:41 NAS pptp[1838]: anon log[pptp_handle_timer:pptp_ctrl.c:1050]: closing control connection due to missing echo reply
May  9 22:59:41 NAS pptp[1838]: anon log[ctrlp_rep:pptp_ctrl.c:251]: Sent control packet type is 12 'Call-Clear-Request'
May  9 22:59:41 NAS pptp[1838]: anon log[pptp_conn_close:pptp_ctrl.c:430]: Closing PPTP connection
May  9 22:59:41 NAS pptp[1838]: anon log[ctrlp_rep:pptp_ctrl.c:251]: Sent control packet type is 3 'Stop-Control-Connection-Request'
May  9 22:59:41 NAS pptp[1838]: anon log[call_callback:pptp_callmgr.c:79]: Closing connection (call state)
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: Modem hangup
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: Connect time 2.0 minutes.
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: Sent 813898930 bytes, received 0 bytes.
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: MPPE disabled
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: Connection terminated.
May  9 22:59:41 NAS pppd[1830]: Exit.


I have read that it's probably an error in my routings, but I don't really understand the issue (haven't looked at the routing output before this issue came up)

Routing before i redirecting my default to ppp0
Code:

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG        0 0          0 eth0
127.0.0.0       127.0.0.1       255.0.0.0       UG        0 0          0 lo
178.73.207.1    0.0.0.0         255.255.255.255 UH        0 0          0 ppp0
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U         0 0          0 eth0
and after
Code:
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
0.0.0.0         0.0.0.0         0.0.0.0         U         0 0          0 ppp0
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG        0 0          0 eth0
127.0.0.0       127.0.0.1       255.0.0.0       UG        0 0          0 lo
178.73.207.1    0.0.0.0         255.255.255.255 UH        0 0          0 ppp0
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U         0 0          0 eth0


And suggestions on how to correct my routings?
Back to top
View user's profile Send private message
matrixer
n00b
n00b


Joined: 09 May 2013
Posts: 4

PostPosted: Sat May 18, 2013 1:23 pm    Post subject: Reply with quote

sorry for bumping the thread, but I'm still stuck on the same issue. My routing knowledge is poor...
Back to top
View user's profile Send private message
papahuhn
l33t
l33t


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 600

PostPosted: Sat May 18, 2013 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

You need to set a specific route towards your VPN server on eth0.
_________________
Death by snoo-snoo!
Back to top
View user's profile Send private message
matrixer
n00b
n00b


Joined: 09 May 2013
Posts: 4

PostPosted: Sat May 18, 2013 8:10 pm    Post subject: Reply with quote

Okay, before I launched my VPN connection and then set the default route to the ppp0 (my VPN connection).

Code:
route add default ppp0
now gives me a loop, how should I make it more specific?
Back to top
View user's profile Send private message
papahuhn
l33t
l33t


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 600

PostPosted: Sat May 18, 2013 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
route add -host vpn-server-ip gw 192.168.0.1

_________________
Death by snoo-snoo!
Back to top
View user's profile Send private message
yjm
n00b
n00b


Joined: 25 Oct 2012
Posts: 5

PostPosted: Sun May 19, 2013 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

pptpclient-1.7.2-r3 fixes your issue I believe
Back to top
View user's profile Send private message
matrixer
n00b
n00b


Joined: 09 May 2013
Posts: 4

PostPosted: Sun May 19, 2013 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks, the update to r3 solved the problem. The more specif argument for routing didn't cause the loop but the routing was still via my eth0 connection and not the PPTP.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum