Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
USB Keyboard doesn't work after fresh Gentoo installation
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Edska
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2012
Posts: 17

PostPosted: Sat May 11, 2013 1:26 pm    Post subject: USB Keyboard doesn't work after fresh Gentoo installation Reply with quote

Hello,

I just installed Gentoo and my keyboard doesn't work at login screen where I have to enter my username. It works with livecd. I had computer with Gentoo and the same keyboard before, but on my new computer it doesn't work. I used genkernel with my installation. Any ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
Edska
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2012
Posts: 17

PostPosted: Sat May 11, 2013 2:10 pm    Post subject: Reply with quote

I forgot to mention that I am using Apple aluminium keyboard
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 3894
Location: USA

PostPosted: Sat May 11, 2013 2:13 pm    Post subject: Reply with quote

I assume this is the X11 graphical login that's having issues?

Things to check (KERNEL, General):
USB support for your host adaptor
USB HID support
Input keyboard/mouse support/Event Driver interface
(X11, if only X11 is having problems)
Input driver: EVDEV (xf86-input-evdev) emerged

Check your /var/log/Xorg.0.log for hints.
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
Edska
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2012
Posts: 17

PostPosted: Sat May 11, 2013 2:45 pm    Post subject: Reply with quote

eccerr0r wrote:
I assume this is the X11 graphical login that's having issues?

Things to check (KERNEL, General):
USB support for your host adaptor
USB HID support
Input keyboard/mouse support/Event Driver interface
(X11, if only X11 is having problems)
Input driver: EVDEV (xf86-input-evdev) emerged

Check your /var/log/Xorg.0.log for hints.


I have no X11 or xorg. In /var/log there are only two folders - portage and sandbox. This is fresh Gentoo install and first reboot after installation. There must be something with kernel and I am trying to find what.
Back to top
View user's profile Send private message
Edska
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2012
Posts: 17

PostPosted: Sat May 11, 2013 3:21 pm    Post subject: Reply with quote

I solved the problem for now. Just connected my keyboard from USB 3.0 port to USB 2.0 and keyboard works fine. Later I will check how to make my USB 3.0 ports to work.
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 3894
Location: USA

PostPosted: Sat May 11, 2013 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like you were missing the kernel driver for the USB host adapter. I think all USB3 use the "XHCI" driver, make sure that's selected along with EHCI and UHCI/OHCI depending on which you use (or both).
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum