Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Can't get bluetooth headset working for music playback
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Napalm Llama
Guru
Guru


Joined: 04 Jun 2005
Posts: 520
Location: Swansea, UK

PostPosted: Mon Jul 12, 2010 11:23 pm    Post subject: Can't get bluetooth headset working for music playback Reply with quote

OK I know there are a couple of threads about this already in the forum but the information is either not there or out of date.

I've got bluez-4, compiled with USE="alsa", and I've made a .asoundrc like so:
~/.asoundrc:
pcm.bluetooth {
        type bluetooth
        device 00:0D:3C:A0:15:2D
}

ctl.bluetooth {
        type bluetooth
}


When I try and play something, I see this:
Code:
nl@splig ~ $ mplayer -ao alsa:device=bluetooth Caramelldansen.mp3
MPlayer SVN-r29796-4.4.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team

Playing Caramelldansen.mp3.
Audio only file format detected.
Clip info:
 Title: Caramelldansen (Speedycake Rem
 Artist: Caramell
 Album:
 Year:
 Comment:                               
 Genre: Trance
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16000->176400)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
[AO_ALSA] alsa-lib: audio/pcm_bluetooth.c:1607:(audioservice_expect) BT_GET_CAPABILITIES failed : Input/output error(5)
[AO_ALSA] Playback open error: Input/output error
Failed to initialize audio driver 'alsa:device=bluetooth'
Could not open/initialize audio device -> no sound.
Audio: no sound
Video: no video


Exiting... (End of file)


I've tried Googling for that BT_GET_CAPABILITIES error, but nothing useful comes up. I can pair with the headset and l2ping it. What's going wrong?
_________________
splig: amd64; nForce3; sata; GeForce 6600gt agp
muttley: EFIKA 5200B - PPC SoC :)

Registered Linux User #381314
# killall humans
Back to top
View user's profile Send private message
Alan Turing
n00b
n00b


Joined: 10 Sep 2003
Posts: 52
Location: Freiburg, Baden (Germany)

PostPosted: Fri May 10, 2013 12:17 am    Post subject: Reply with quote

I just had the same problem. The Wiki said
Quote:

Enable the socket in /etc/bluetooth/audio.conf might help

[General]
Enable=Socket


After restarting the bluetooth daemon
/etc/init.d/bluetooth restart
and ALSA
/etc/init.d/bluetooth restart

I was able to music via
mplayer -ao alsa:device=bluetooth <filename>
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum