Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ALSA default soundcard issues
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
treeman1111
n00b
n00b


Joined: 06 Mar 2013
Posts: 73

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 4:27 pm    Post subject: ALSA default soundcard issues Reply with quote

Hey, for some reason, when I booted up my computer this morning to listen to music on pianobar I heard nothing. So, I made a /etc/scound.conf file - that fixed the sound for pianobar. However, when I try listening to music on youtube, I get nothing. Also, whenever I go into the alsamixer, my default soundcard is still shown as some USB crap -- instead of the regular SB Intel chipset.

Of note: before I shutdown last night, I did a depclean.

Here is my /etc/asound.conf
Code:

pcm.!default {
    type hw
    card 0
}
ctl.!default {
    type hw           
    card 0
}

Here is the output of /proc/asound/cards
Code:

 0 [SB             ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
                      HDA ATI SB at 0xfeb00000 irq 16
 1 [AK5370         ]: USB-Audio - AK5370
                      AKM AK5370 at usb-0000:04:00.0-1, full speed
 2 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xfea60000 irq 89
 3 [HDMI_1         ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xfe760000 irq 90


Any help would be greatly appreciated.

Best,
Duncan
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
l33t
l33t


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 829
Location: Montréal

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

You can try to fix the cards order by putting in /etc/modprobe.d/modprobe.conf the line
Code:
options snd-hda-intel index=0,2,3
options snd-usb-audio index=1

and restart the computer or unload and load again the snd-hda-intel and snd-usb-audio modules. It should change nothing because the order of the sounds playbacks cards is already to HDA-Intel - HDA ATI SB as the zero default one.

Note that you have to close and open again the browser for Flash to use the new asound.conf configuration.

You can try my /etc/asound.conf
Code:
pcm.!default {
   type plug
   slave.pcm "dmixer"
}

pcm.dmixer  {
    type dmix
    ipc_key 1024
    slave {
      channels 6
      buffer_size 8192
      buffer_time 0
      pcm "hw:0,0"
      period_size 2048
      period_time 0
      rate 48000
   }
   bindings {
      0 0
      1 1
   }
}

ctl.dmixer {
   type hw
   card 0
}

_________________
Paul


Last edited by Logicien on Sun Apr 14, 2013 10:28 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
treeman1111
n00b
n00b


Joined: 06 Mar 2013
Posts: 73

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Sadly, neither of those helped me. Any other ideas or suggestions?
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
l33t
l33t


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 829
Location: Montréal

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Do you have the good audio codecs compiled for your sound card in the kernel? : /Devices Drivers/Sound card support/Advanced Linux Sound Architecture/PCI sound devices/Intel HD Audio/
_________________
Paul
Back to top
View user's profile Send private message
PaulBredbury
Watchman
Watchman


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 7310

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Logicien, your posted config is defining PCM "default" *twice* - pick one and stick with it ;)
_________________
Improve your font rendering and ALSA sound
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
l33t
l33t


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 829
Location: Montréal

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Mr Paul, some time ago I had to do that for some applications I do not remember who where not working with Dmix only as default. If I remember, all applications work that way with Alsa. I keep it since then. Do you see a problem?
_________________
Paul
Back to top
View user's profile Send private message
PaulBredbury
Watchman
Watchman


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 7310

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

I just told you. It's pointless to define the same thing twice, i.e. pcm.!default. I expect that ALSA is using the last one (slave.pcm "dmixer"), so you can remove the first one, to stop confusing people.

So, remove this:
Code:
pcm.!default {
   type  hw
   card 0
}
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
l33t
l33t


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 829
Location: Montréal

PostPosted: Sun Apr 14, 2013 10:29 pm    Post subject: Reply with quote

Done with /etc/asound.conf in this post.
_________________
Paul
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum