Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problems with ipv6 gateway/routs configuration
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Mon Apr 08, 2013 12:01 pm    Post subject: Problems with ipv6 gateway/routs configuration Reply with quote

Hi,

i'm trying to get ipv6 working with my gentoo xen vps. This is my /etc/conf.d/net

Quote:

config_eth0="62.113.200.84/24
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:3123:f687/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:9e3d:fe05/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:960d:cb16/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:f1cf:6eb4/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:cfc6:25ab/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:d31a:697d/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:78d2:3df8/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:13d6:fef4/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:1f48:9eb6/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:fede:e6a3/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:f8e6:6c17/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:d627:1497/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:5e27:4178/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:5ae7:6134/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:2c4e:9a3/128
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:aedc:fc5c/128"
routes_eth0="default via 62.113.200.1
default via 2a00:f48:1026::1"
dns_servers_eth0="8.8.8.8 8.8.4.4 2001:4860:4860::8888 2001:4860:4860::8844"


But a ping6 says:

Quote:
ping6 2001:41d0:2:eb0a::1
connect: Network is unreachable


ping6 2a00:f48:1026::1 is working.

ip -6 route says:
Quote:
2a00:f48:1026::1 dev eth0 metric 2
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:13d6:fef4 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:1f48:9eb6 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:2c4e:9a3 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:3123:f687 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:5ae7:6134 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:5e27:4178 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:78d2:3df8 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:960d:cb16 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:9e3d:fe05 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:aedc:fc5c dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:cfc6:25ab dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:d31a:697d dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:d627:1497 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:f1cf:6eb4 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:f8e6:6c17 dev eth0 proto kernel metric 256
2a00:f48:1026:0:f1f7:0:fede:e6a3 dev eth0 proto kernel metric 256
fe80::/64 dev eth0 proto kernel metric 256
ff00::/8 dev eth0 metric 256


When i add
Quote:
ip -6 route add default via 2a00:0f48:1026::1; ip -6 route add 2a00:0f48:1026::1 dev eth0


it's working. So how can i get this without the command working in my net config?
I need to do this static, as the provider is not using RA or DHCPv6
thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Maleita
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 244
Location: Brasil -> São Paulo->Campinas

PostPosted: Mon Apr 08, 2013 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

macunaima ~ # ifconfig
eno1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.0.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255
inet6 fe80::ea40:f2ff:fee2:62f2 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether e8:40:f2:e2:62:f2 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 2089 bytes 1511224 (1.4 MiB)
RX errors 0 dropped 1 overruns 0 frame 0
TX packets 1958 bytes 323407 (315.8 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
device interrupt 20 memory 0xfe200000-fe220000

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536
inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10<host>
loop txqueuelen 0 (Loopback Local)
RX packets 106 bytes 8980 (8.7 KiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 106 bytes 8980 (8.7 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
macunaima ~ #

Code:
macunaima ~ # cat /etc/conf.d/net
config_eno1="dhcp"
macunaima
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Tue Apr 09, 2013 6:41 am    Post subject: Reply with quote

That won't help since the Hoster doesn't use Router Advertisement or DHCPv6.
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Thu Apr 11, 2013 8:42 am    Post subject: Reply with quote

For now i use this:

Quote:

postup() {
ip -6 route add 2a00:0f48:1026::1 dev eth0
ip -6 route add default via 2a00:0f48:1026::1
return 0
}


But is there no better way?
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 9:04 am    Post subject: Reply with quote

*push*
Back to top
View user's profile Send private message
py-ro
Veteran
Veteran


Joined: 24 Sep 2002
Posts: 1521
Location: St. Wendel

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 9:25 am    Post subject: Reply with quote

Why /128, smallest should be /64.

Your System simply does not know Howto reach your Gateway, thats why your manual host route direct on the interface works.
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 9:49 am    Post subject: Reply with quote

I received only the 16 IPv6 addresses.

I just thought setting the route stuff could be "easier" but it looks like the postup() seems to be the correct way for now.
Back to top
View user's profile Send private message
py-ro
Veteran
Veteran


Joined: 24 Sep 2002
Posts: 1521
Location: St. Wendel

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 10:06 am    Post subject: Reply with quote

Why did you only Receive this few Addresses...

Code:

routes_eth0="default via 62.113.200.1
2a00:0f48:1026::1 dev eth0
default via 2a00:f48:1026::1"


should do
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 10:10 am    Post subject: Reply with quote

Just a small cheap VPS :)
hmm i thought i tried this, but i will try it again, thanks so far.
Back to top
View user's profile Send private message
py-ro
Veteran
Veteran


Joined: 24 Sep 2002
Posts: 1521
Location: St. Wendel

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 10:18 am    Post subject: Reply with quote

At my ISP i got a /48 for free, there are so many Adresses, why should anybody care?
Back to top
View user's profile Send private message
norg
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2010
Posts: 104
Location: Augsburg (Germany)

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 10:58 am    Post subject: Reply with quote

I have other VPS where i'm getting just 4 IPv6 and others where i get /64 and bigger :)
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Advocate
Advocate


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 2592
Location: UK

PostPosted: Mon Apr 15, 2013 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

Your addresses are all set to /128, therefore they can only see a subnet consisting of themselves and nothing else.
Back to top
View user's profile Send private message
syn0ptik
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2013
Posts: 249

PostPosted: Tue Apr 16, 2013 2:50 am    Post subject: Reply with quote

/128 - subnet for one IP-address
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum