Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
EFI-STUB, FB and Nvidia fail
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
stifler83
Apprentice
Apprentice


Joined: 22 Oct 2010
Posts: 161
Location: Rome

PostPosted: Sun Mar 24, 2013 3:23 pm    Post subject: EFI-STUB, FB and Nvidia fail Reply with quote

Hi guys,
how can i configure fb (nvidia) using efi stub? I do not know which parameters to enter in BUILT-IN KERNEL COMMAND or what other parameters I have to enable.

Can somebody help me? :)
Back to top
View user's profile Send private message
ulenrich
Veteran
Veteran


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1135

PostPosted: Sun Mar 24, 2013 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

.... same question here - experimenting with efi starting my Apple Mac-Mini:
I can here some noise of the harddisk started by the kernel.efi. But no visual output. I only can reboot by using the special key kombinations ...
_________________
fun2gen2
Back to top
View user's profile Send private message
alkan
Guru
Guru


Joined: 06 Aug 2004
Posts: 385
Location: kasimlar yaylasi

PostPosted: Sun Mar 24, 2013 8:43 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
FB_EFI =y
is enough for me to see the console
Back to top
View user's profile Send private message
ulenrich
Veteran
Veteran


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1135

PostPosted: Mon Mar 25, 2013 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Works now.
I did some .config change to my kernel yesterday. But I don't know for sure what exaclty is needed,
here the diff:

< CONFIG_CMDLINE="root=/dev/sda7 init=/usr/bin/systemd quiet nomodeset"
> CONFIG_CMDLINE="root=/dev/sda7 init=/usr/bin/systemd quiet"
Efi using a framebuffer needs a modeset?

> CONFIG_ACPI_VIDEO=m
I don't know if needed ....

CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=y
CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE_DETECT_PRIMARY=y
CONFIG_FONTS=y
CONFIG_FONT_8x16=y
CONFIG_FONT_10x18=y
CONFIG_NLS_CODEPAGE_437=y
CONFIG_NLS_CODEPAGE_850=y
Does efi need these fonts and codepages in kernel?

< CONFIG_IO_DELAY_NONE=y
> CONFIG_IO_DELAY_0X80=y
< CONFIG_DEFAULT_IO_DELAY_TYPE=3
> CONFIG_DEFAULT_IO_DELAY_TYPE=0
Does efi need more delays?

For sure efi needs all of it:
CONFIG_RELOCATABLE=y
CONFIG_EFI_PARTITION=y
CONFIG_EFI=y
CONFIG_EFI_STUB=y
CONFIG_FB_EFI=y
CONFIG_EFI_VARS=m
but EFI_VARS. I could use EFI_VARS to manipulate the next boot?
Howto?
When "modprobe efivars" there are many entries appearing at /sys/firmware/efi
It seems all binary. I fear to get in that no-boot state we heard all of, if I begin to manipulate these entries.
_________________
fun2gen2
Back to top
View user's profile Send private message
ZeuZ_NG
Guru
Guru


Joined: 10 Sep 2008
Posts: 405
Location: Near /dev/urandom | /dev/null

PostPosted: Fri Apr 04, 2014 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry to bump, I'm having kind of the same problem..
_________________
| Intel Core i7 920. | Intel DX58SO Extreme. |
| 8gb DDR3 1666mHz | 1TB 7200 RPM WD HDD.|
Unix´s guru view of sex:
unzip ; strip ; touch ; grep ; finger ; \
mount ; fsck ; more ; yes ; umount ; sleep.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum