Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Problem z wifi z zabezpieczeniami
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
JaGenau
n00b
n00b


Joined: 26 Feb 2013
Posts: 11

PostPosted: Tue Feb 26, 2013 10:29 pm    Post subject: [SOLVED] Problem z wifi z zabezpieczeniami Reply with quote

Hej!

Jest u nas dostępne wifi dla studentów z takimi zabezpieczeniami:
Code:
SSID: eduroam
Tryb: Infrastruktura (domyślne)
BSSID: [puste] (domyślne)
Adres MAC: [puste] (domyślne)
MTU: automatycznie (domyślne)
Zabezpieczenia: WPA i WPA2 Enterprise
Uwierzytelniania: Chronione EAP (PEAP)
Anonimowa tożsamość: [puste] (domyślnie)
Wersja PEAP: Wersja 0
Wewnętrzne uwierzytelnianie: MSCHAPv2 (domyślnie)
Nazwa użytkownika: XXXX
Hasło: XXXX


Moje domowe wifi z zabezpieczeniami WPA działa bez problemów i łączy się automatycznie. Wcześniej, na Debianie, wystarczyło skonfigurować odpowiednio sieć przez KNetworkManagera (KNM) i po 5 minutach już chodziło, a później łączyło się automatycznie.

Gentoo niestety nie okazało się być takie przyjazne. Przy próbie ustawienia sieci w domu, żeby potem tylko ją uaktywnić, nie chciało zapisać ustawień, jeśli ustawiło się jakiekolwiek zabezpieczenia. Po prostu wyszarzało się OK i tyle. Oczywiście jest także konsola. Niestety utworzenie pliku zgodnie z zaleceniami:

Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

network={
ssid="eduroam"
#scan_ssid=1
key_mgmt=WPA-EAP
eap=PEAP
identity="XXXX"
password="XXXX"
phase1="peaplabel=0"
phase2="auth=MSCHAPV2"
priority=1
}


i odpalenie potem:

Code:
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0


skutkowało próbami połączenia z coraz to nowymi numerami, ale bez skutku. Nie mogło się połączyć i pokazywało:
Code:
device or resource busy, request to driver failed


No to cóż tu począć, wybieram się do admina. Admin opieprzył mnie, że po co mi Gentoo, bo to tylko jedno wielkie użeranie się :lol:
Ale do rzeczy. Sprawdzamy, czy jest wszystko ok, no dobra, niby jest, ale nie działa. Po godzinie udało się jakoś na siłę włączyć z konsoli z nieaktywnym KNM, ale było to tylko na chwilę, potem padło. Nie wiem, co konkretnie miało na to wpływ, więc wkleję wam loga:
Code:
cd ../linux-3.7.9-gentoo/
ls
awk '/(WEXT|(MAC|CFG)80211)/' .config
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0 -Dnl80211
cd
cd /etc/
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0 -Dnl80211
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0 -Dnl80211 -d 1
lspci
cd -
cd /usr/src/linux-3.7.9-gentoo/
ls
grep 80211 .config
dhcpcd  -v wlan0
ifconfig wlan0 x.x.x.x 255.255.255.0
ifconfig wlan0 x.x.x.x netmask 255.255.255.0
route -n
route add default gw x.x.x.x
route -n
ping wp.pl
nano /etc/resolv.conf
ping wp.pl
/etc/init.d/NetworkManager start
reboot
ip add
ifconfig
ifconfig -a
wpa_cli
cd /boot/
ls
cd /usr/src/
ls
cd linux-3.7.9-gentoo/
ls
less .config
lsmod
lspci
lsmod | grep rt
lsmod | less
lspci
lspci -m
ifoncfig -a
ifconfig -a
iwlist wlan0 scan
dmesg | less
cd /etc/1
cd /etc/
ls
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0
ps axu  | grep -i netwok
ps axu  | grep -i netwo
kill 17107
ps axu  | grep -i netwo
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0  -d
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0 
cat wpa_supplicant
cat wpa_supplicant.conf
vi wpa_supplicant.conf
nano wpa_supplicant.conf
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0 
dmesg | tail
dmesg | less
dmesg | less
ps axu | grep wpa
kill 17125
ps axu | grep wpa
wpa_supplicant -c wpa_supplicant.conf -iwlan0


No i padło. Po restarcie i dopisaniu do conf.d/net linijki:

Code:
modules="wpa_supplicant"


a ogólnie jest tam:
Code:
#Generated by NetworkManager
###### Global Configuration ######
modules="iwconfig"

###### Connection Configuration ######
#----------------------------------
config_eth0="dhcp"


KNM zaczął łączyć. Niestety nie przydzielał DNSa. No i niestety moje odkrycie było przypadkowe, ponieważ łączyło się, kiedy chciało. A kiedy nie chciało, to się nie łączyło. Admin powiedział, że gdyby się taki cud zdarzył, to mam wpisać "nameserver [numer]". Ale bez przesady! Ma się łączyc po wykryciu sieci i bez użerania. Za to stał się pewien mały cud! KNM pozwolił zapisywać sobie ustawienia do łącza (te zabezpieczenia itp.). Ale cóż z tego, skoro za każdym razem wywalało błąd o treści:

Code:
Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.


a po naciśnięciu w końcu OK wywalało segfaulta. Ustawienia się zapisały, ale bez hasła. I tak za każdym razem.
Podobny problem był na początku, gdy za każdym razem trzeba było podawać hasło do wifi. Ale tylko raz wywaliło jakiś błąd, bez żadnych segfaultów, normalnie zapisało hasło i teraz pięknie śmiga. Ethernet pięknie działa od samego początku.

Po powrocie do domu kombinuję dalej. KNM został przekompilowany jeszcze raz z flagami:
Code:
net-misc/networkmanager introspection -avahi bluetooth dhcpcd


A do wifi mam ogólnie flagi takie:
Code:
net-wireless/wpa_supplicant qt4 kernel_linux ssl


W jądrze wireless jest ustawiony jak w manualu, no i wifi zresztą w domu działa. Dopisuję siebie-usera do /etc/group w pozycjach wheel, usb, messagebus, polkitd, plugdev (niektóre już były napisane). Pozycji dbus i network na liście nie ma.

Po wpisaniu ck-list-sessions wychodzi:
Code:
Session1:
        unix-user = '1000'
        realname = '(null)'
        seat = 'Seat1'
        session-type = ''
        active = TRUE
        x11-display = ':0'
        x11-display-device = '/dev/tty7'
        display-device = ''
        remote-host-name = ''
        is-local = TRUE
        on-since = '2013-02-26T17:29:26.036748Z'
        login-session-id = '4294967295'


rc-update wywala:
Code:
NetworkManager |      default                 
             bootmisc | boot                         
           consolekit |      default                 
                cupsd |      default                 
                 dbus |      default                 
                devfs |                       sysinit
                dmesg |                       sysinit
                 fsck | boot                         
             hostname | boot                         
              hwclock | boot                         
              keymaps | boot                         
            killprocs |              shutdown       
                local |      default                 
           localmount | boot                         
              modules | boot                         
             mount-ro |              shutdown       
                 mtab | boot                         
             net.eth0 |      default                 
               net.lo | boot                         
             netmount |      default                 
                 ntpd |      default                 
               procfs | boot                         
                 root | boot                         
            savecache |              shutdown       
                 swap | boot                         
            swapfiles | boot                         
               sysctl | boot                         
                sysfs |                       sysinit
            syslog-ng |      default                 
         termencoding | boot                         
       tmpfiles.setup | boot                         
                 udev |                       sysinit
           udev-mount |                       sysinit
              urandom | boot                         
           vixie-cron |      default                 
                  xdm |      default


Hmmm, karta sieciowa się przyda, no nie? No to mam taką:
iwl3945: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG/BG Network Connection driver for Linux, in-tree:s
iwl3945: Copyright(c) 2003-2011 Intel Corporation

Komp: Toshiba Satellite L300.

Chyba tyle. Ma ktoś jakiś pomysł?


Last edited by JaGenau on Thu Feb 28, 2013 1:02 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Wed Feb 27, 2013 6:45 am    Post subject: Reply with quote

Albo Networkmanager albo ręcznie w wpa-supplicancie.

Generalnie ja na twoim miejscu zainstalowałbym wpa-supplicanta z flagą qt4, wtedy miałbym interfejs graficzny bardzo wygodny, a Network-managera wywalił w kosmos.

I przy okazji ten Admin to zwykła doopa wołowa , jakby miał jakiekolwiek pojęcie o Linuxie, to wiedziałby, że nie można używać równocześnie dwóch programów zarządzających połączeniami sieciowymi, a zarówno NetworkManager jak i Wicd mają demony, które pilnują wszystkich parametrów połączenia.
I to nie tylko w Gentoo, w Debianie, Ubuntu, Fedorze i Archu sytuacja wygląda identycznie.
Nie znam dystrybucji Linuxa, w której nie byłoby tego problemu.

Z resztą:
Quote:
Code:
device or resource busy, request to driver failed

Typowy objaw, jak NM odpali własny proces wpa_supplicanta- żeby "zaopiekować się" kartą.

Natomiast z siecią na WPAII EAP skutecznie połączysz się tylko przez wpa-supplicanta.

Jak chcesz używać bez problemu wpa_supplicanta, to musisz wywalić z kompa wszystko, co się zwie NetworkManager i Wicd (albo przynajmniej skutecznie wyłączyć), i skonfigurować sieć wg tego sznurka:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant

Potem wybrać i ustawić odpowiedni sterownik dla wpa_supplicanta, wext to nie jest jedyna opcja, i powinno ruszyć.

Pozdrawiam
;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Wed Feb 27, 2013 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Natomiast z siecią na WPAII EAP skutecznie połączysz się tylko przez wpa-supplicanta.


Z tym się nie zgodzę, wiele razy konfigurowałem tego typu sieci na NetworkManagerze, wszystko działało bez zarzutu.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
JaGenau
n00b
n00b


Joined: 26 Feb 2013
Posts: 11

PostPosted: Wed Feb 27, 2013 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

Dziękuję bardzo :D

Jeszcze jedno zapytanie. Mam już zrobiony wpa_supplicant, mam także wpa_gui. Ethernet się łączy z automatu, domowe wifi po uruchomieniu ręcznie, a to z EAP jeszcze nie wiem - sprawdzę jutro.
Wpa_gui nie chce pobierać statusu ani skanować dostępnych sieci - dlaczego tak się dzieje?


Dobra, już nie trzeba, udało mi się z tym poradzić :twisted:
Jutro napiszę wam, czy udało mi się połączyć z siecią z EAP.
Back to top
View user's profile Send private message
JaGenau
n00b
n00b


Joined: 26 Feb 2013
Posts: 11

PostPosted: Thu Feb 28, 2013 1:01 pm    Post subject: Reply with quote

Sieć działa jak należy. Trzeba było zrobić unmerge KNM i dopisać w /etc/conf.d/net:

Code:
config_eth0=( "dhcp" )

modules_wlan0=( "wpa_supplicant" )
config_wlan0=( "dhcp" )
wpa_supplicant_wlan0="-Dwext -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf"


a we wpa_supplicant.conf:

Code:
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=jagenau
update_config=1


network={
[tu ustawienia moich sieci]
}


a potem /etc/init.d/net.wlan0 restart i wszystko ładnie działa. Dziękuję wam pięknie za wskazówki :mrgreen:
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Fri Mar 01, 2013 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Garrappachc wrote:
Jacekalex wrote:
Natomiast z siecią na WPAII EAP skutecznie połączysz się tylko przez wpa-supplicanta.


Z tym się nie zgodzę, wiele razy konfigurowałem tego typu sieci na NetworkManagerze, wszystko działało bez zarzutu.


Bo widzicie, jedynym programem, który obsługuje w Linuxie połączenia WPA, jest Wpa_supplicant.
Ten działa praktycznie zawsze, a jak czasem ma błąd, to w Linuxie zaczyna się jesień średniowiecza,
i zazwyczaj od razu albo za chwilę jest poprawiona wersja.
Na szczęście Wpa_supplicant ma dwa własne programy do zarządzania, wpa_cli i wpa_gui.

Natomiast we wszystkich programach do "ułatwiania konfiguracji", jak NM, Wicd czy Wifi-radar, czasem działa lepiej, czasem troszkę gorzej, a czasami wcale.
W dodatku zapewniają one zaledwie może z 60% możliwości normalnego Wpa_supplicanta, np nie obsługują trybu WPS, i nie potrafią się płynnie przełączać między skonfigurowanymi sieciami wg klucza zdefiniowanego w konfigu.
Nie zauważyłem również, żeby NM czy Wicd potrafił obrobić uwierzytelnienie przy pomocy klucza schowanego w chipie TPM, a Wpa_supplicant obrabia takie polączenia.

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum