Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wydajność DNS
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 11:05 am    Post subject: Wydajność DNS Reply with quote

Witam wszystkich

Zastanawiam się jak rogryżć problem majac Gentoo na pokładzie :)

SPrawa wyglada tak mam domene w polskiej firie hostingowej która wskazuje na serer DNS Cloudflare który jest w USA
I przez to propagacja jest dość długa.
I czy da się zrobić mirror tego serera dla domen tam podpiętych
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Thu Jan 10, 2013 8:10 am    Post subject: Reply with quote

Przed majstrowaniem z domeną lepiej przestawić jej TTL rekordów na 15 minut, a potem poczekać tyle dni, na ile był ustawiony poprzedni TTL.
Potem po zmianie w ciągu 15 minut zaskoczy, ale oczywiście te 48H lub nawet tydzień trzeba poczekać.

Po prostu najpierw trzeba pomyśleć, potem dopiero coś robić. :twisted:

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

Cloudflare uzywa anycastowych adresow, wiec zakladanie, ze 'serwer jest w USA' jest jak najbardziej chybione. Serwer jest w najblizszym data center dla danego uzytkownika. Geolokacja serwera a propagacja DNSow tez ni jak ma sie do siebie.

Popraw tez te literowki, wstaw pytajnik(i) gdzie byc powinny i tak dalej.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Mon Feb 25, 2013 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

Okazuje sie ze jest taki programik nawet w portage przynajmiej z opisu tak wynika.
Wiec teraz konfguracja i testy :)
Back to top
View user's profile Send private message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 8:35 am    Post subject: Reply with quote

SlashBeast nie wiem czemu nie kojaze jak pisalem Twojej wypowiedzi nie pokazala mi sie. Tak owszem dobrze mowisz ze sa antycasty i idzie do najblizeszego serwera ale pierwsze idzie odpytanie o nazwe domeny a oni niestety maja serwerki DNS w USA.
Swoja droga juz pisze na ten temat z CloudFlare wiec zobaczymy pewnie jako jednostka malo zdzialam ale moze podsuna jakis madry pomysl

Sorki za moje pismo ale musze wkoncu chyba wymienic klawiature i ustawic lokalizacje :/

Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Geolokalizacja serwera DNS jest nie istotna tutaj. Duze serwery klienckie DNS jak np. googlowe czy opendns maja dosc niski TTL a samo odpytanie rootserver'a przez kliencki serwer DNS to sa milisekundy. Jezeli masz gdzies problem z nieogarnianiem domen po podiciu dns'a to sugerowal bym zmian dnsa ktorego uzywasz na stacjach klienckich na te googlowe. (8.8.8.8 i 8.8.4.4).
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 9:44 am    Post subject: Reply with quote

A to tak tylko mam inny problem grupa konsumencka mojego malego portaliku sa to ludzie czesto ponad 40+ gdzie zdarzaja sie czesciej nie ogarnieci wykorzystujac lacza kiepskich dostawcow wioskowe wifi :/ W tej grupie licza sie glownie koszty uslugi a jakosc jest wzgledna. I wierz mi probowalem im wytlumaczyc zeby zmienili dostawce DNS i nawet w wersji hardcore dopisac wpis statyczny hosts wierz mi katorga momentami.
Dlatego stad spoczelo to na moich barkach kwestia skracanie czasu wywolania strony stad CloudFlare zmniejszenie 3x spowodowalon prawie 50% mniej telefonow do mnie.
Wiem ze dla wielu to bzdury ale niestety taka praktyka :(
Dlatego taki nacisk na kazdy element systemu a teraz prawie polowa czasu zabieranego to 1 zapytanie do dns potem to juz sam serwer http.
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 386
Location: Warsaw

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 4:02 pm    Post subject: Reply with quote

wystaw im skrypt batowy ktory dopisze im do hostsów odpowiednie ip :)
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 5:22 pm    Post subject: Reply with quote

Ale to chyba jednorazowy issue masz, bo jak juz machniesz domene na cloudflare i uzywasz ichniego reverse proxy to jest to zupelnie bez znaczenia, jakie ip jest za tym bo klienci i tak sie lacza do CF. A CF sam uzywam, na jednym serwisie oszczedzam setki gigabajtow miesiecznie dzieki ich cache, szkoda tylko, ze max dwa dni na swoich nodach trzymaja zcachowany content.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 6:17 pm    Post subject: Reply with quote

nio chodzi o to pierwsze zapytanie chyba fajnie pokazuje stronka webpagetest.org
0.267 s Offset
239 ms DNS (1 zapytanie)
25 ms Inicjalizacja poloczenia
317 ms Wait tu jeszcze kwestia technologiczno softwerowa wtajemniczonym nie przeba mowic ;)
51 ms Content

CloudFlare tak jak mowisz ozczedzasz transfer ochrona daje rade z ddos ...
A co do trzymania kontentu TTL mozesz ustawic na 1 rok max :)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Ale to jest TTL ktory trzyma klient u siebie, generalnie, naglowe 'Cache' ktory dostaje odwiedzajacy, a trzymanie cache na serwerach cloudflare to max dwa dni "Edge cache expire TTL", mozesz je ustawiac jak dasz page rules np. i tam 'cache everything'
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
tczaude
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2012
Posts: 45

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

Dobra minelismy sie troszke ;) w przypadku TTL oni maja tam jakis algorytm ktory buforuje tak czy siak czesc danych nawet gdzies to tam w helpie pisze ale szczegolow nie ujawniaja tu akurat dostalem w kosc z tym :(

Ale tak jak mowisz jest tez to Edge Cache ktore nie przyszlo mi na mysl w pierwszej mysli raz sie ustawia ;)
Ale dodatkowo jest opcja respect all exist headers ktora odczytuje naglowki co juz jest do ustawienia po stronie serwera kwestia teraz teoria a praktyka
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum