Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
No vdpau used with vlc
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mr_Maniac
Guru
Guru


Joined: 10 Jun 2004
Posts: 534

PostPosted: Wed Jan 02, 2013 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

Looking good...
When I play a video (1280x720 h264) with mplayer I have a CPU usage of 0-2% (one core alone - QuadCore here)

When I play the same video with vlc, I have a CPU usage of up to 11% on one or 2 cores and 1-3% on the other cores...

VLC stdout says:
Quote:

VLC media player 2.0.5 Twoflower (revision 2.0.5-0-g1661b7d)
[0x605108] main libvlc: VLC wird mit dem Standard-Interface ausgeführt. Benutzen Sie 'cvlc', um VLC ohne Interface zu verwenden.
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
[0x6c7138] qt4 interface error: Unable to load extensions module
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/nvidia_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
[0x7f7a6cc0cfc8] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
[0x7f7a544a8978] freetype spu text error: failed to load font file /usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerifBold.ttf
[0x7f7a544a8978] freetype spu text error: failed to load font file /usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerifBold.ttf


Without VAAPI/VDPAU, VLC uses over 30% CPU and mplayer just a bit under 30%.

So the acceleration of your VLC may be enabled. To be sure you could check for it in the VLC-Settings (Section Input & Settings).

P.S. The video-file I used had subtitles, but I disabled them so that they would not consume extra CPU-Time. And that can be quite a bit with ASS-Subtitles ;)
_________________
Intel Core2Quad Q9450
MSI P35 Neo2-FR
4GB DDR2-800 RAM - Dual Channel
SB X-Fi Fatality Gamer
GeForce GTX 460
Gentoo Linux (kernel 2.6.x (was gerade stable im Portage ist ;) ), amd64, Stage 1)
Windows 7 x64
Windows XP x64 SP2
Back to top
View user's profile Send private message
Wallsandfences
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Mar 2010
Posts: 163

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 10:03 am    Post subject: Reply with quote

I have found, that mplayer with gnome-mplayer does not work properly with vdpau. currently I'm trying smplayer and that seems to work ok so far. CPU-time with this is around 6%. (vdpau enabeld according to log and amd-quadcore)

Rüdiger
Back to top
View user's profile Send private message
Elv13
Guru
Guru


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 382
Location: Socialist land of North America

PostPosted: Sat Jan 12, 2013 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

Same problem here, but when I try to use VAAPI with newer VLC, all I get is

Code:
#0  0x00007fffcf508d20 in pred8x8_128_dc_8_c () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#1  0x00007fffcf499b6f in ff_h264_hl_decode_mb () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#2  0x00007fffcf4d7dd4 in decode_slice () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#3  0x00007fffcf4d840e in execute_decode_slices () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#4  0x00007fffcf4dbbbe in decode_nal_units () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#5  0x00007fffcf4dc783 in decode_frame () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#6  0x00007fffcf65e0c0 in avcodec_decode_video2 () from /usr/lib64/libavcodec.so.53
#7  0x00007fffd4c031d5 in DecodeVideo () from /usr/lib64/vlc/plugins/codec/libavcodec_plugin.so
#8  0x00007ffff792a2c7 in DecoderDecodeVideo () from /usr/lib64/libvlccore.so.5
#9  0x00007ffff792b11d in DecoderProcess () from /usr/lib64/libvlccore.so.5
#10 0x00007ffff792b2bc in DecoderThread () from /usr/lib64/libvlccore.so.5
#11 0x00007ffff76d6ec6 in start_thread () from /lib64/libpthread.so.0
#12 0x00007ffff720bb8d in clone () from /lib64/libc.so.6


Any idea why it segfault? I have 2 NVIDIA GPU, one GeForce8*** and 1 GTX6**. Newest propriatary driver, NVIDIA OpenGL, newest libva and vlc
Back to top
View user's profile Send private message
chessmaster
n00b
n00b


Joined: 05 Apr 2013
Posts: 68

PostPosted: Sun May 05, 2013 12:52 am    Post subject: Reply with quote

I had the same problem with no vdpau using vlc. What fixed the problem for me is when I emerge ffmpeg with vaapi use flag in package.use. This bring my cpu down from 115% to 10% with my blue ray movies playing flawless.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum