Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Remote CIFS filesystem is not mounted automatically at boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
F1uX
n00b
n00b


Joined: 07 Jan 2004
Posts: 14

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 10:49 pm    Post subject: Remote CIFS filesystem is not mounted automatically at boot Reply with quote

Why do I have to manually run a mount -a to have the remote CIFS filesystem to be mounted?
There must be some misconfiguration in the fstab, which is the following:
Code:

/dev/sdb2               /               ext3    noatime         0 1
/dev/sdb3               /home           ext3    noatime         0 0
#/dev/sdb1              /boot           ext3    noatime         0 0
/dev/sr0                /mnt/cdrom      auto    noauto,ro       0 0
//192.168.1.5/Volume_2  /mnt/nas/volume_2 cifs  auto,username=fulvio,password=,iocharset=utf8   0 0
# glibc 2.2 and above expects tmpfs to be mounted at /dev/shm for
# POSIX shared memory (shm_open, shm_unlink).
# (tmpfs is a dynamically expandable/shrinkable ramdisk, and will
#  use almost no memory if not populated with files)
shm                     /dev/shm        tmpfs   nodev,nosuid,noexec     0 0


Thanks a lot, Fulvio
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Watchman
Watchman


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 8984

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 3:15 am    Post subject: Reply with quote

You did not mark your network filesystem as _netdev, so it is mounted before the network is available. This fails.
Back to top
View user's profile Send private message
mvaterlaus
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Oct 2010
Posts: 154
Location: Switzerland

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 7:49 am    Post subject: Reply with quote

Code:

//192.168.1.5/Volume_2  /mnt/nas/volume_2 cifs  auto,username=fulvio,password=,iocharset=utf8   0 0


I hope, you ereased the password for security reasons, when posting. Otherwise, cifs wouldn't know the password and the mounting will fail. I don't know about the _netdev mark, but I do not use that mark, when connecting a cifs share at boot. here is my example:

Code:

//server/share   /mnt/backup   cifs      defaults,auto,credentials=/etc/.smbpasswd   0   0


In my example, the credentials are stored in the .smbpasswd file. You can verify it in this [1] link.

[1]https://wiki.ubuntu.com/MountWindowsSharesPermanently#Mount_password_protected_network_folders
Back to top
View user's profile Send private message
F1uX
n00b
n00b


Joined: 07 Jan 2004
Posts: 14

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

I've tried adding _netdev and the behaviour has not changed.

The share is on a private nas and readonly, but the lack of password shouldn't be a problem as the command mount -a is working fine, and also on the wiki ubuntu page at the link it seems like the same configuration with username "guest" without a password is mentioned as a configuration that is supposed to work.

Another very annoying issue is that when i run the mount -a the system can't perform the entire shutdown process: it blocks trying to unmount the /home filesystem without success.

I really don't know what to check to solve the problem
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum