Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Fglrx segfaults after update
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ivorne
n00b
n00b


Joined: 20 Nov 2012
Posts: 8

PostPosted: Tue Nov 20, 2012 3:00 pm    Post subject: [SOLVED] Fglrx segfaults after update Reply with quote

Hello,
I have new installation of Gentoo on HP ProBook 4530s with Ati+Intel hybrid graphics. So I installed, following the guide on wiki http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Fglrx-hybrid-graphics, the x11-drivers/ati-drivers and eddited the switch scripts and it all worked without problems.

But after updating the driver and xorg to newer version xorg didn't want to start. So I downgraded the driver to the original version but the problem remains.

I have:
x11-drivers/ati-drivers-12.6
x11-base/xorg-server-1.12.4
sys-kernel/linux-headers-3.4-r2

When I delete xorg.conf, then xorg starts. When I use Intel or Ati, then the fglrx segfaults.

When I use integrated Intel gpu('aticonfig --initial && aticonfig --px-igpu), I get this error:

Code:
[   114.215]
X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
[   114.218] X Protocol Version 11, Revision 0
[   114.218] Build Operating System: Linux 3.2.0-31-generic x86_64 Gentoo
[   114.219] Current Operating System: Linux jan-kosar 3.4.9-gentoo #2 SMP Fri Nov 16 10:46:43 CET 2012 x86_64
[   114.219] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel root=/dev/sda6 i915.modeset=1
[   114.221] Build Date: 19 November 2012  04:54:10PM
[   114.222] 
[   114.223] Current version of pixman: 0.28.0
[   114.224]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   114.224] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   114.228] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Nov 20 15:53:23 2012
[   114.229] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   114.229] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   114.230] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[   114.230] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[   114.230] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[   114.230] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[   114.230] (==) Automatically adding devices
[   114.230] (==) Automatically enabling devices
[   114.230] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[   114.230] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   114.230] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   114.230] (II) Loader magic: 0x7d1ac0
[   114.230] (II) Module ABI versions:
[   114.230]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   114.230]    X.Org Video Driver: 12.1
[   114.230]    X.Org XInput driver : 16.0
[   114.230]    X.Org Server Extension : 6.0
[   114.231] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:103c:167d rev 9, Mem @ 0xd4000000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00006000/64
[   114.231] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6760:103c:167d rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xd4a00000/131072, I/O @ 0x00005000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[   114.231] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   114.231] (II) "extmod" will be loaded by default.
[   114.231] (II) "dbe" will be loaded by default.
[   114.231] (II) "glx" will be loaded by default.
[   114.231] (II) "record" will be loaded by default.
[   114.231] (II) "dri" will be loaded by default.
[   114.231] (II) "dri2" will be loaded by default.
[   114.231] (II) LoadModule: "extmod"
[   114.231] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[   114.231] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[   114.231]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[   114.231]    Module class: X.Org Server Extension
[   114.231]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.231] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[   114.231] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[   114.231] (II) Loading extension XFree86-DGA
[   114.231] (II) Loading extension DPMS
[   114.231] (II) Loading extension XVideo
[   114.231] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[   114.231] (II) Loading extension X-Resource
[   114.231] (II) LoadModule: "dbe"
[   114.231] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[   114.231] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[   114.231]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[   114.231]    Module class: X.Org Server Extension
[   114.231]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.231] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[   114.231] (II) LoadModule: "glx"
[   114.231] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   114.231] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   114.231]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[   114.231]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.231] (==) AIGLX enabled
[   114.231] (II) Loading extension GLX
[   114.231] (II) LoadModule: "record"
[   114.231] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[   114.232] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[   114.232]    compiled for 1.12.4, module version = 1.13.0
[   114.232]    Module class: X.Org Server Extension
[   114.232]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.232] (II) Loading extension RECORD
[   114.232] (II) LoadModule: "dri"
[   114.232] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
[   114.232] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[   114.232]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[   114.232]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.232] (II) Loading extension XFree86-DRI
[   114.232] (II) LoadModule: "dri2"
[   114.232] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   114.232] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   114.232]    compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[   114.232]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[   114.232] (II) Loading extension DRI2
[   114.232] (II) LoadModule: "fglrx"
[   114.232] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[   114.245] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[   114.245]    compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[   114.245]    Module class: X.Org Video Driver
[   114.245] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[   114.245] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[   114.245] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[   114.245] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[   114.245]    compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[   114.245] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[   114.245] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.98                                 
[   114.245] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jun 11 2012 11:57:59
[   114.245] (--) using VT number 7

[   114.248] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[   114.253] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
[   114.253] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x6760) found
[   114.253] (II) fglrx: intel VGA device detected, load intel driver.
[   114.253] (II) LoadModule: "intel"
[   114.253] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   114.253] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[   114.253]    compiled for 1.12.4, module version = 2.20.13
[   114.253]    Module class: X.Org Video Driver
[   114.253]    ABI class: X.Org Video Driver, version 12.1
[   114.255] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[   114.255] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[   114.255] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[   114.255] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[   114.255] ukiOpenDevice: open result is 7, (OK)
[   114.255] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 7
[   114.255] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
[   114.256] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[   114.256] (II) AMD Video driver is signed
[   114.256] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x1b61e50
[   114.256] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[   114.256] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[   114.257] drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:02.0
[   114.257] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[   114.257] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[   114.257] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
[   114.257] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0
[   114.257] (II) intel(1): pEnt->device->identifier=(nil)
[   114.257] (EE) Screen 1 deleted because of no matching config section.
[   114.257] (II) UnloadModule: "intel"
[   114.257] (II) fglrx(0): === [xdl_xs112_atiddxPreInit] === begin
[   114.257] (II) fglrx(0): PowerXpress: Integrated GPU is selected.
[   114.318]
[   114.318] Backtrace:
[   114.318] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x34) [0x569a24]
[   114.318] 1: /usr/bin/X (0x400000+0x16d709) [0x56d709]
[   114.318] 2: /lib64/libpthread.so.0 (0x7fdef0794000+0x10460) [0x7fdef07a4460]
[   114.318] 3: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so (0x7fdeec7ca000+0x4f03f) [0x7fdeec81903f]
[   114.318] 4: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs112_atiddxPxPreInit+0x129) [0x7fdeed0680e9]
[   114.318] 5: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs112_atiddxPreInit+0x1e4c) [0x7fdeed04507c]
[   114.318] 6: /usr/bin/X (InitOutput+0x83c) [0x476dac]
[   114.318] 7: /usr/bin/X (0x400000+0x262a8) [0x4262a8]
[   114.318] 8: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x7fdeef6424bd]
[   114.318] 9: /usr/bin/X (0x400000+0x2675d) [0x42675d]
[   114.318]
[   114.318] Segmentation fault at address 0xc0
[   114.318]
Fatal server error:
[   114.318] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   114.318]
[   114.318]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   114.318] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   114.318]
[   114.325] Server terminated with error (1). Closing log file.


And when I try to use descrete Ati gpu (aticonfig --px-dgpu) I get this error:
Code:
[    60.887]
X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
[    60.887] X Protocol Version 11, Revision 0
[    60.887] Build Operating System: Linux 3.2.0-31-generic x86_64 Gentoo
[    60.887] Current Operating System: Linux jan-kosar 3.4.9-gentoo #2 SMP Fri Nov 16 10:46:43 CET 2012 x86_64
[    60.887] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel root=/dev/sda6 i915.modeset=1
[    60.887] Build Date: 19 November 2012  04:54:10PM
[    60.887] 
[    60.887] Current version of pixman: 0.28.0
[    60.887]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    60.887] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    60.887] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Nov 20 15:52:29 2012
[    60.888] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    60.888] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    60.888] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[    60.888] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[    60.888] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[    60.888] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[    60.888] (==) Automatically adding devices
[    60.888] (==) Automatically enabling devices
[    60.888] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[    60.888] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[    60.888] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    60.888] (II) Loader magic: 0x7d1ac0
[    60.888] (II) Module ABI versions:
[    60.888]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    60.888]    X.Org Video Driver: 12.1
[    60.888]    X.Org XInput driver : 16.0
[    60.888]    X.Org Server Extension : 6.0
[    60.889] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:103c:167d rev 9, Mem @ 0xd4000000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00006000/64
[    60.889] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6760:103c:167d rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xd4a00000/131072, I/O @ 0x00005000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    60.889] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    60.889] (II) "extmod" will be loaded by default.
[    60.889] (II) "dbe" will be loaded by default.
[    60.889] (II) "glx" will be loaded by default.
[    60.889] (II) "record" will be loaded by default.
[    60.889] (II) "dri" will be loaded by default.
[    60.889] (II) "dri2" will be loaded by default.
[    60.889] (II) LoadModule: "extmod"
[    60.889] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    60.889] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    60.889]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    60.889]    Module class: X.Org Server Extension
[    60.889]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    60.889] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    60.889] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    60.889] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    60.889] (II) Loading extension DPMS
[    60.889] (II) Loading extension XVideo
[    60.889] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    60.889] (II) Loading extension X-Resource
[    60.889] (II) LoadModule: "dbe"
[    60.889] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    60.889] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    60.889]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    60.889]    Module class: X.Org Server Extension
[    60.889]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    60.889] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    60.889] (II) LoadModule: "glx"
[    60.889] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    60.912] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
[    60.912]    compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
[    60.912] (II) Loading extension GLX
[    60.912] (II) LoadModule: "record"
[    60.912] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    60.912] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    60.912]    compiled for 1.12.4, module version = 1.13.0
[    60.912]    Module class: X.Org Server Extension
[    60.912]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    60.912] (II) Loading extension RECORD
[    60.912] (II) LoadModule: "dri"
[    60.927] (WW) Warning, couldn't open module dri
[    60.927] (II) UnloadModule: "dri"
[    60.927] (II) Unloading dri
[    60.927] (EE) Failed to load module "dri" (module does not exist, 0)
[    60.927] (II) LoadModule: "dri2"
[    60.927] (WW) Warning, couldn't open module dri2
[    60.927] (II) UnloadModule: "dri2"
[    60.927] (II) Unloading dri2
[    60.927] (EE) Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
[    60.927] (II) LoadModule: "fglrx"
[    60.927] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[    60.939] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    60.940]    compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[    60.940]    Module class: X.Org Video Driver
[    60.940] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    60.940] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    60.940] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    60.940] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    60.940]    compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[    60.940] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[    60.940] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.98                                 
[    60.940] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jun 11 2012 11:57:59
[    60.940] (--) using VT number 7

[    60.943] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    60.947] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
[    60.948] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x6760) found
[    60.948] (II) fglrx: intel VGA device detected, load intel driver.
[    60.948] (II) LoadModule: "intel"
[    60.948] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[    60.948] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[    60.948]    compiled for 1.12.4, module version = 2.20.13
[    60.948]    Module class: X.Org Video Driver
[    60.948]    ABI class: X.Org Video Driver, version 12.1
[    60.949] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    60.950] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    60.950] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[    60.950] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[    60.950] ukiOpenDevice: open result is 7, (OK)
[    60.950] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 7
[    60.950] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
[    60.951] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[    60.951] (II) AMD Video driver is signed
[    60.951] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0xd04e50
[    60.951] (II) intel(1): pEnt->device->identifier=(nil)
[    60.951] (EE) Screen 1 deleted because of no matching config section.
[    60.951] (II) UnloadModule: "intel"
[    60.951] (II) fglrx(0): === [xdl_xs112_atiddxPreInit] === begin
[    60.951] (II) fglrx(0): PowerXpress: Discrete GPU is selected.
[    61.038]
[    61.038] Backtrace:
[    61.038] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x34) [0x569a24]
[    61.038] 1: /usr/bin/X (0x400000+0x16d709) [0x56d709]
[    61.038] 2: /lib64/libpthread.so.0 (0x7fbec6bd7000+0x10460) [0x7fbec6be7460]
[    61.038] 3: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so (0x7fbec329c000+0x4f03f) [0x7fbec32eb03f]
[    61.038] 4: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs112_atiddxPxPreInit+0x129) [0x7fbec3b3a0e9]
[    61.038] 5: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs112_atiddxPreInit+0x1e4c) [0x7fbec3b1707c]
[    61.038] 6: /usr/bin/X (InitOutput+0x83c) [0x476dac]
[    61.038] 7: /usr/bin/X (0x400000+0x262a8) [0x4262a8]
[    61.038] 8: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x7fbec5a854bd]
[    61.038] 9: /usr/bin/X (0x400000+0x2675d) [0x42675d]
[    61.038]
[    61.038] Segmentation fault at address 0xc0
[    61.038]
Fatal server error:
[    61.038] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[    61.038]
[    61.038]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[    61.038] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    61.038]
[    61.044] Server terminated with error (1). Closing log file.


I would be very thankful if you help me solve this problem or just give advice, what to try.

Thanks,
Ivorne


Last edited by Ivorne on Fri Nov 30, 2012 12:00 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ivorne
n00b
n00b


Joined: 20 Nov 2012
Posts: 8

PostPosted: Thu Nov 29, 2012 11:19 pm    Post subject: Reply with quote

Complete system recompile didnt work. Any ideas?
Thx
Back to top
View user's profile Send private message
Ivorne
n00b
n00b


Joined: 20 Nov 2012
Posts: 8

PostPosted: Thu Nov 29, 2012 11:59 pm    Post subject: Reply with quote

Ahhh, just solved.

Problem was in file /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so which belongs to package xf86-video-intel. Just downgrading it from 2.20.13 to 2.19.0 solved the problem.

PS: I just wonder why I ask my problems on forums at all. Solving simple problems is faster than posting it and complicated problems can't be solved using forums apparently.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum