Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
emerge ati-drivers fails
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
queen
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 1556

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 8:12 pm    Post subject: emerge ati-drivers fails Reply with quote

I upgraded xorg-server xorg-drivers and among these there is upgrade for ati-drivers and xf86-video-ati. xf86-video-ati upgraded succesfully but ati-drivers fails with the following error:

Code:


Building modules, stage 2.
  MODPOST 1 modules
  CC      /var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/work/common/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.mod.o
  LD [M]  /var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/work/common/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.ko
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-3.4.9-gentoo'
 * Building fgl_glxgears ...
fgl_glxgears.c:64:20: fatal error: GL/glu.h: No such file or directory
compilation terminated.
 * ERROR: x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta failed (compile phase):
 *   fgl_glxgears build failed
 *
 * Call stack:
 *     ebuild.sh, line  93:  Called src_compile
 *   environment, line 3363:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *       "$(tc-getCC)" -o fgl_glxgears ${CFLAGS} ${LDFLAGS} -DUSE_GLU -I"${S}"/${FOLDER_PREFIX}usr/include fgl_glxgears.c -lGL -lGLU -lX11 -lm || die "fgl_glxgears build failed";
 *
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta'`.
 * The complete build log is located at '/var/log/portage/x11-drivers:ati-drivers-12.11_beta:20121123-175824.log'.
 * For convenience, a symlink to the build log is located at '/var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/temp/environment'.
 * Working directory: '/var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/work/extra/fgl_glxgears'
 * S: '/var/tmp/portage/portage/x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta/work'



Code:
emerge --info '=x11-drivers/ati-drivers-12.11_beta'
Portage 2.1.11.31 (default/linux/amd64/10.0, gcc-4.5.4, glibc-2.15-r3, 3.4.9-gentoo x86_64)
=================================================================
                         System Settings
=================================================================
System uname: Linux-3.4.9-gentoo-x86_64-Intel-R-_Core-TM-_i7-3610QM_CPU_@_2.30GHz-with-gentoo-2.1
Timestamp of tree: Fri, 23 Nov 2012 14:45:01 +0000
ld GNU ld (GNU Binutils) 2.22
ccache version 3.1.8 [enabled]
app-shells/bash:          4.2_p37
dev-java/java-config:     2.1.11-r3
dev-lang/python:          2.7.3-r2, 3.2.3
dev-util/ccache:          3.1.8
dev-util/cmake:           2.8.9
dev-util/pkgconfig:       0.27.1
sys-apps/baselayout:      2.1-r1
sys-apps/openrc:          0.11.5
sys-apps/sandbox:         2.5
sys-devel/autoconf:       2.13, 2.68
sys-devel/automake:       1.9.6-r3, 1.11.6
sys-devel/binutils:       2.22-r1
sys-devel/gcc:            4.5.4
sys-devel/gcc-config:     1.7.3
sys-devel/libtool:        2.4-r1
sys-devel/make:           3.82-r3
sys-kernel/linux-headers: 3.6 (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.15-r3
Repositories: gentoo x-portage
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="*"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--autounmask=n"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs ccache config-protect-if-modified distcc distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync news parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://mirror.isoc.org.il/pub/gentoo/"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
LINGUAS="en,he"
MAKEOPTS="-j5"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp/portage"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync11.de.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X acl alsa amd64 bash_completion berkdb bluetooth bzip2 cli cracklib crypt cups cxx dri fortran gdbm gpm iconv ipv6 lm_sensors mmx modules mudflap multilib ncurses nls nptl openmp pam pcre pppd pulseaudio qt4 readline session sse sse2 ssl tcpd unicode usb zlib" ALSA_CARDS="intel8x0,intel8x0m" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="kexi words flow plan sheets stage tables krita karbon braindump" CAMERAS="ptp2" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf superstar2 timing tsip tripmate tnt ubx" INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse synaptics" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LIBREOFFICE_EXTENSIONS="presenter-console presenter-minimizer" LINGUAS="en,he" PHP_TARGETS="php5-3" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_2" RUBY_TARGETS="ruby18 ruby19" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="intel fglrx" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, USE_PYTHON


How can I solve the problem? The newer version is called beta but it's stable according to Changelog.
Currently I have ati-drivers version 12.6 but I am not sure if the upgrade of xf86-video-ati will influence on the ati-driver. Should I downgrade xf86-video-ati too?

Queen
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5653

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 8:51 pm    Post subject: Reply with quote

:roll: That error has nothing to do with kernel - fgl_glxgears needs virtual/glu dep.
Back to top
View user's profile Send private message
queen
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 1556

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

VoidMage wrote:
:roll: That error has nothing to do with kernel - fgl_glxgears needs virtual/glu dep.


Thanks. I will install. It's not installed on my system. Is it a new dependency? I didn't have it until now. It didn't try to pull it either.

EDIT:
Code:

Installing (1 of 2) media-libs/glu-9.0.0
 * This package will overwrite one or more files that may belong to other
 * packages (see list below). You can use a command such as `portageq
 * owners / <filename>` to identify the installed package that owns a
 * file. If portageq reports that only one package owns a file then do
 * NOT file a bug report. A bug report is only useful if it identifies at
 * least two or more packages that are known to install the same file(s).
 * If a collision occurs and you can not explain where the file came from
 * then you should simply ignore the collision since there is not enough
 * information to determine if a real problem exists. Please do NOT file
 * a bug report at http://bugs.gentoo.org unless you report exactly which
 * two packages install the same file(s). Once again, please do NOT file
 * a bug report unless you have completely understood the above message.
 *
 * Detected file collision(s):
 *
 *      /usr/lib64/libGLU.so
 *
 * Searching all installed packages for file collisions...
 *
 * Press Ctrl-C to Stop
 *
 * None of the installed packages claim the file(s).
 *
 * Package 'media-libs/glu-9.0.0' merged despite file collisions. If
 * necessary, refer to your elog messages for the whole content of the
 * above message.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5653

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

libGLU was a part of media-libs/mesa till lately.
Back to top
View user's profile Send private message
queen
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 1556

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

VoidMage wrote:
libGLU was a part of media-libs/mesa till lately.


ok. I have mesa installed. In any case, I removed now virtual/glu. emerge ati-drivers still fails. ;-(
Back to top
View user's profile Send private message
griever
n00b
n00b


Joined: 24 Sep 2002
Posts: 57

PostPosted: Fri Nov 23, 2012 11:46 pm    Post subject: Reply with quote

I was always under the impression that you couldn't have the proprietary (fglrx) and open source (radeon) version of the drivers installed at the same time. The gentoo wiki pages say to turn on DRM in the kernel for one version and turn it off for the other version. *shrug*

Assuming that both can live together, I also noticed that you have VIDEO_CARDS="intel fglrx". Should you have "radeon" in there too? Also, do you have any use flags set for x11-libs/libdrm, media-libs/mesa or x11-drivers/xf86-video-ati set in /etc/portage/package.use? I only ask because of the following line from http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Radeon:

"Support for most recent cards is usually included in newer kernels, however, newer features may only be available in recent versions of the driver. If you need newer versions, try to make sure that you keyword x11-libs/libdrm, media-libs/mesa and x11-drivers/xf86-video-ati at the same time. "

Hope that's helpful. Good Luck.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5653

PostPosted: Sat Nov 24, 2012 12:46 am    Post subject: Reply with quote

queen wrote:
VoidMage wrote:
libGLU was a part of media-libs/mesa till lately.


ok. I have mesa installed. In any case, I removed now virtual/glu. emerge ati-drivers still fails. ;-(

:roll: :sigh: Other way around - if your mesa is >=9.0 and you need libGLU, you need the separate package.
Back to top
View user's profile Send private message
queen
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 1556

PostPosted: Sat Nov 24, 2012 8:38 am    Post subject: Reply with quote

VoidMage wrote:
queen wrote:
VoidMage wrote:
libGLU was a part of media-libs/mesa till lately.


ok. I have mesa installed. In any case, I removed now virtual/glu. emerge ati-drivers still fails. ;-(

:roll: :sigh: Other way around - if your mesa is >=9.0 and you need libGLU, you need the separate package.


mesa is version 9.0 it didn't pull libglu.
Back to top
View user's profile Send private message
queen
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 1556

PostPosted: Sat Nov 24, 2012 8:50 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
griever wrote:
I was always under the impression that you couldn't have the proprietary (fglrx) and open source (radeon) version of the drivers installed at the same time. The gentoo wiki pages say to turn on DRM in the kernel for one version and turn it off for the other version. *shrug*


I am in the same impression. I selected to use the proprietary driver of the card since it has support for opencl too. Therefore, the settings in the kernel are appropriate.
Code:

CONFIG_DRM=y
CONFIG_DRM_KMS_HELPER=y
# CONFIG_DRM_LOAD_EDID_FIRMWARE is not set
# CONFIG_DRM_TDFX is not set
# CONFIG_DRM_R128 is not set
# CONFIG_DRM_RADEON is not set
# CONFIG_DRM_NOUVEAU is not set
# CONFIG_DRM_I2C_CH7006 is not set
# CONFIG_DRM_I2C_SIL164 is not set
# CONFIG_DRM_I810 is not set
CONFIG_DRM_I915=y
CONFIG_DRM_I915_KMS=y
# CONFIG_DRM_MGA is not set
# CONFIG_DRM_SIS is not set
# CONFIG_DRM_VIA is not set
# CONFIG_DRM_SAVAGE is not set
# CONFIG_DRM_VMWGFX is not set
# CONFIG_DRM_GMA500 is not set
# CONFIG_DRM_UDL is not set


Quote:
Assuming that both can live together, I also noticed that you have VIDEO_CARDS="intel fglrx". Should you have "radeon" in there too?

They can't so the radeon won't fit in.

Quote:
Also, do you have any use flags set for x11-libs/libdrm, media-libs/mesa or x11-drivers/xf86-video-ati set in /etc/portage/package.use? I only ask because of the following line from http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Radeon:

"Support for most recent cards is usually included in newer kernels, however, newer features may only be available in recent versions of the driver. If you need newer versions, try to make sure that you keyword x11-libs/libdrm, media-libs/mesa and x11-drivers/xf86-video-ati at the same time. "


I checked and I realized I have some mess with the use flags. So thanks for this. During my setup with the card I played a lot and I didn't notice that I have 3 times libdrm with different use flags.

Code:


grep libdrm /etc/portage/package.use
x11-libs/libdrm  libkms video_cards_intel video_cards_radeon
x11-libs/libdrm video_cards_intel libkms -static-libs -video_cards_nouveau -video_cards_radeon -video_cards_vmware
x11-libs/libdrm video_cards_radeon
The version installed includes
Code:
libkms video_cards_intel video_cards_radeon
So I will correct this.
mesa is with the correct use flags and xf86-video-ati I have to remove probably because I won't put radeon in make.conf.


Hope that's helpful. Good Luck.
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 4058
Location: USA

PostPosted: Mon Nov 26, 2012 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

The GLU mixup has been reported to https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=432516

The problem is virtual/GLU does not know that mesa-9 no longer provides glu, glu is in its own package now. Mesa-8 had glu built in.

Honestly I don't know how portage will handle it. Basically the virtual package needs to do an if/then type of thing...

virtual/glu:
if mesa-8 is installed, then the dependency is solved.
if mesa-9 is installed, then media-libs/glu is now a dependency of virtual/glu

Weird...

Ran into this issue with another package.... this is annoying.
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum