Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] wvdial + pppd
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Rhiakath
Guru
Guru


Joined: 10 Feb 2006
Posts: 572
Location: Hell...

PostPosted: Mon Nov 05, 2012 6:43 pm    Post subject: [SOLVED] wvdial + pppd Reply with quote

Hi there.
I'm trying to setup a gprs connection thru my provicer's usb dongle.

I've managed ( finally ) to get wvdial connecting. So now what? Should I have an ip address now, or is there something missing?

On ifconfig -a i still have only eth0, eth1 and sit0.

Code:
gentoo etc # wvdial zon
--> Ignoring malformed input line: ";ligacao zon"
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: AT+CMEE=2
AT+CMEE=2
OK
--> Sending: AT+CGATT=1
AT+CGATT=1
OK
--> Sending: AT+CPIN?
AT+CPIN?
+CPIN: READY
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99#
CONNECT 3600000
--> Carrier detected.  Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Mon Nov  5 18:41:01 2012
--> Pid of pppd: 1547
--> Using interface ppp0
--> pppd: �[7f]
--> pppd: �[7f]
--> pppd: �[7f]
--> pppd: �[7f]


Code:
gentoo init.d # ps -ef | grep ppp
root      1718  1546  0 18:41 pts/4    00:00:00 /usr/sbin/pppd 460800 modem crtscts defaultroute usehostname -detach user Zon noipdefault call wvdial usepeerdns idle 0 logfd 8
root      1724  1329  0 18:42 pts/0    00:00:00 grep --colour=auto ppp


Code:
gentoo init.d # ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr b8:ac:6f:2b:70:d9 
          inet addr:172.23.85.40  Bcast:172.23.127.255  Mask:255.255.192.0
          inet6 addr: fe80::baac:6fff:fe2b:70d9/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          RX packets:87458 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:77806 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:47316502 (45.1 MiB)  TX bytes:54980998 (52.4 MiB)
          Interrupt:21 Memory:fe6e0000-fe700000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:bf:b8:c8:f4 
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::250:bfff:feb8:c8f4/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          RX packets:2041 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2072 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:783429 (765.0 KiB)  TX bytes:263872 (257.6 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1044 (1.0 KiB)  TX bytes:1044 (1.0 KiB)

sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4 
          NOARP  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)


what now?

EDIT:
So, after a while, ifconfig finally shows ppp0.
I tried using dhcpcd, but strangely it only mentions ipv6 ip's???

Code:
gentoo rhiakath # ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr b8:ac:6f:2b:70:d9 
          inet addr:172.23.85.40  Bcast:172.23.127.255  Mask:255.255.192.0
          inet6 addr: fe80::baac:6fff:fe2b:70d9/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          RX packets:1255 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1144 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:728421 (711.3 KiB)  TX bytes:225292 (220.0 KiB)
          Interrupt:21 Memory:fe6e0000-fe700000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:bf:b8:c8:f4 
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::250:bfff:feb8:c8f4/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
          RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:107 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:6688 (6.5 KiB)  TX bytes:15824 (15.4 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:72 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:72 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:5408 (5.2 KiB)  TX bytes:5408 (5.2 KiB)

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol 
          POINTOPOINT NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:43 (43.0 B)

sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4 
          NOARP  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

gentoo rhiakath # dhcpcd ppp0
dhcpcd[6239]: version 5.6.2 starting
dhcpcd[6239]: ppp0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6239]: ppp0: waiting for 3rd party to configure IP address
dhcpcd[6239]: ppp0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6239]: ppp0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6239]: ppp0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6239]: ppp0: no IPv6 Routers available
dhcpcd[6239]: timed out
dhcpcd[6239]: allowing 8 seconds for IPv4LL timeout
dhcpcd[6239]: ppp0: carrier lost
dhcpcd[6239]: ppp0: removing interface


After this, ppp0 disappears again.
what's up, here?
_________________
pc-rhiakath ~ $ emerge -s happiness
Searching..
[ Results for search key : happiness ]
[ Applications found : 0 ]

-------------------------------------------

I see dead pixels...


Last edited by Rhiakath on Tue Nov 06, 2012 5:27 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 32112
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon Nov 05, 2012 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

Rhiakath,

what does
Code:
emerge net-dialup/ppp -vp
show ?
If the output includes -dhcp, that would be a very bad thing.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Rhiakath
Guru
Guru


Joined: 10 Feb 2006
Posts: 572
Location: Hell...

PostPosted: Tue Nov 06, 2012 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

That might be it!

Unfortunately, i can't test it now, since i'm not on my desktop. I'm now trying to get this dongle to work on my laptop, and it got even worse. Now i can't even get the ttyUSB to appear.


here's my output.

Code:
aiur ~ # lsusb
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 010: ID 19d2:0031 ZTE WCDMA Technologies MSM MF110/MF627/MF636
Bus 003 Device 003: ID 03f0:8607 Hewlett-Packard
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 1bcf:2883 Sunplus Innovation Technology Inc.
aiur ~ # usb_modeswitch -v 19d2 -p 0031

Looking for default devices ...
   found matching product ID
   adding device
 Found device in default mode, class or configuration (1)
Accessing device 010 on bus 003 ...
Getting the current device configuration ...
 OK, got current device configuration (1)
Using first interface: 0x00
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)
Not a storage device, skipping SCSI inquiry

USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: ZTE,Incorporated
     Product: ZTE CDMA Technologies MSM
  Serial No.: not provided
-------------------------
Warning: no switching method given.
-> Run lsusb to note any changes. Bye.

aiur ~ # ls /dev/tty*
/dev/tty   /dev/tty10  /dev/tty13  /dev/tty16  /dev/tty19  /dev/tty21  /dev/tty24  /dev/tty27  /dev/tty3   /dev/tty32  /dev/tty35  /dev/tty38  /dev/tty40  /dev/tty43  /dev/tty46  /dev/tty49  /dev/tty51  /dev/tty54  /dev/tty57  /dev/tty6   /dev/tty62  /dev/tty8   /dev/ttyS1
/dev/tty0  /dev/tty11  /dev/tty14  /dev/tty17  /dev/tty2   /dev/tty22  /dev/tty25  /dev/tty28  /dev/tty30  /dev/tty33  /dev/tty36  /dev/tty39  /dev/tty41  /dev/tty44  /dev/tty47  /dev/tty5   /dev/tty52  /dev/tty55  /dev/tty58  /dev/tty60  /dev/tty63  /dev/tty9   /dev/ttyS2
/dev/tty1  /dev/tty12  /dev/tty15  /dev/tty18  /dev/tty20  /dev/tty23  /dev/tty26  /dev/tty29  /dev/tty31  /dev/tty34  /dev/tty37  /dev/tty4   /dev/tty42  /dev/tty45  /dev/tty48  /dev/tty50  /dev/tty53  /dev/tty56  /dev/tty59  /dev/tty61  /dev/tty7   /dev/ttyS0  /dev/ttyS3
aiur ~ #


Nothing there.
I'm thinking maybe some difference in kernel config. is there anything i should be looking for?
_________________
pc-rhiakath ~ $ emerge -s happiness
Searching..
[ Results for search key : happiness ]
[ Applications found : 0 ]

-------------------------------------------

I see dead pixels...
Back to top
View user's profile Send private message
Rhiakath
Guru
Guru


Joined: 10 Feb 2006
Posts: 572
Location: Hell...

PostPosted: Tue Nov 06, 2012 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

Aaaaaand...
you rule.
I rule.
We rule.
Gentoo rules.


As for the first question, you were right. It was dhcp use flag.
As for not appearing on my laptop, i didn't have the necessary modules compiled. :D

Thank you.
_________________
pc-rhiakath ~ $ emerge -s happiness
Searching..
[ Results for search key : happiness ]
[ Applications found : 0 ]

-------------------------------------------

I see dead pixels...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum