Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
usb printer not found
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gentoorockerfr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 May 2012
Posts: 84

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 5:34 pm    Post subject: usb printer not found Reply with quote

Suddenly i cannot find my printer.
i have cups 1.5.3 libusb and i have removed usblp module.
dmesg
Code:
.273670] hub 4-0:1.0: state 7 ports 5 chg 0000 evt 0004
[ 1419.273679] ehci_hcd 0000:00:13.2: GetStatus port:2 status 001003 0  ACK POWER sig=se0 CSC CONNECT
[ 1419.273685] hub 4-0:1.0: port 2, status 0501, change 0001, 480 Mb/s
[ 1419.299414] ehci_hcd 0000:00:13.2: GetStatus port:2 status 001002 0  ACK POWER sig=se0 CSC
[ 1419.325338] ehci_hcd 0000:00:13.2: GetStatus port:2 status 001803 0  ACK POWER sig=j CSC CONNECT
[ 1419.429025] hub 4-0:1.0: debounce: port 2: total 150ms stable 100ms status 0x501
[ 1419.479910] ehci_hcd 0000:00:13.2: port 2 reset complete, port enabled
[ 1419.479914] ehci_hcd 0000:00:13.2: GetStatus port:2 status 001005 0  ACK POWER sig=se0 PE CONNECT
[ 1419.530709] usb 4-2: new high-speed USB device number 2 using ehci_hcd
[ 1419.581581] ehci_hcd 0000:00:13.2: port 2 reset complete, port enabled
[ 1419.581585] ehci_hcd 0000:00:13.2: GetStatus port:2 status 001005 0  ACK POWER sig=se0 PE CONNECT
[ 1419.645150] usb 4-2: default language 0x0409
[ 1419.645523] usb 4-2: udev 2, busnum 4, minor = 385
[ 1419.645525] usb 4-2: New USB device found, idVendor=04a9, idProduct=1730
[ 1419.645526] usb 4-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1419.645528] usb 4-2: Product: MP540 series
[ 1419.645529] usb 4-2: Manufacturer: Canon
[ 1419.645530] usb 4-2: SerialNumber: 0096D0
[ 1419.645571] usb 4-2: usb_probe_device
[ 1419.645573] usb 4-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 1419.645776] usb 4-2: adding 4-2:1.0 (config #1, interface 0)
[ 1419.645820] usb 4-2: adding 4-2:1.1 (config #1, interface 1)
[ 1419.645847] usb 4-2: adding 4-2:1.2 (config #1, interface 2)
[ 1419.645860] uas 4-2:1.2: usb_probe_interface
[ 1419.645862] uas 4-2:1.2: usb_probe_interface - got id
[ 1419.645869] libusual 4-2:1.2: usb_probe_interface
[ 1419.645872] libusual 4-2:1.2: usb_probe_interface - got id
[ 1419.645877] usb-storage 4-2:1.2: usb_probe_interface
[ 1419.645880] usb-storage 4-2:1.2: usb_probe_interface - got id
[ 1419.645937] scsi11 : usb-storage 4-2:1.2
[ 1419.645988] hub 4-0:1.0: state 7 ports 5 chg 0000 evt 0004
[ 1420.644452] scsi 11:0:0:0: Direct-Access     Canon    MP540 series     0102 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1420.644548] sd 11:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0
[ 1420.647681] sd 11:0:0:0: [sde] Attached SCSI removable disk


lsusb

Code:
Bus 004 Device 002: ID 04a9:1730 Canon, Inc.


how could i fix it?
thank you
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2175
Location: $TERM

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

You cannot 'find' your printer; did you remove it from CUPS or did it disappear?
_________________
Buy from companies supporting opensource -- IBM, Dell, HP, Hitachi, Google etc...
Disfavor companies supporting only Win -- Logitech, Epson, Adobe, Autodesk, Pioneer, Kingston, WD, Yahoo, MSI, XFX
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
gentoorockerfr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 May 2012
Posts: 84

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 6:03 pm    Post subject: Reply with quote

i removed it because printer did not print
it status was idle but no printing and the jobs seemed completed...
so i re emerged cups etc.... ,removed printer and tried to add it again
but suddenly there was not any printer at localhost:631 or printer-applet-kde
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2175
Location: $TERM

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 6:23 pm    Post subject: Reply with quote

gentoorockerfr wrote:
i removed it because printer did not print
it status was idle but no printing and the jobs seemed completed...
so i re emerged cups etc.... ,removed printer and tried to add it again
but suddenly there was not any printer at localhost:631 or printer-applet-kde


Did you notice anything in CUPS logs (/var/log/cups or syslog)?

If not try increasing it's verbosity (Loglevel debug)
_________________
Buy from companies supporting opensource -- IBM, Dell, HP, Hitachi, Google etc...
Disfavor companies supporting only Win -- Logitech, Epson, Adobe, Autodesk, Pioneer, Kingston, WD, Yahoo, MSI, XFX
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
gentoorockerfr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 May 2012
Posts: 84

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 6:55 pm    Post subject: Reply with quote

here are
http://www.sendspace.com/file/lrekef errors

http://www.sendspace.com/file/h2zoz5 access


is it normal?
1419.645988] hub 4-0:1.0: state 7 ports 5 chg 0000 evt 0004
[ 1420.644452] scsi 11:0:0:0: Direct-Access Canon MP540 series 0102 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1420.644548] sd 11:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0
[ 1420.647681] sd 11:0:0:0: [sde] Attached SCSI removable disk

see my printer as a scsi removable disk????
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2175
Location: $TERM

PostPosted: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm    Post subject: Reply with quote

gentoorockerfr wrote:
here are
http://www.sendspace.com/file/lrekef errors

http://www.sendspace.com/file/h2zoz5 access


is it normal?
1419.645988] hub 4-0:1.0: state 7 ports 5 chg 0000 evt 0004
[ 1420.644452] scsi 11:0:0:0: Direct-Access Canon MP540 series 0102 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1420.644548] sd 11:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0
[ 1420.647681] sd 11:0:0:0: [sde] Attached SCSI removable disk

see my printer as a scsi removable disk????


Does it have a memory card reader?

Also I doubt the printer is working. Can you try it in another distro? Like Sabayon?
_________________
Buy from companies supporting opensource -- IBM, Dell, HP, Hitachi, Google etc...
Disfavor companies supporting only Win -- Logitech, Epson, Adobe, Autodesk, Pioneer, Kingston, WD, Yahoo, MSI, XFX
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
galanom
n00b
n00b


Joined: 24 Oct 2011
Posts: 25

PostPosted: Sat Oct 06, 2012 11:53 pm    Post subject: Reply with quote

Just a question, regarding
Code:

Unable to open listen socket for address [v1.::]:631 - Address family not supported by protocol.


You're trying to connect to cups with IPv6?
Have you compiled IPv6 support, including security modules?
Do you even get to the CUPS control panel? Please define better "I do not see the printer"
Back to top
View user's profile Send private message
gentoorockerfr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 May 2012
Posts: 84

PostPosted: Sun Nov 04, 2012 11:07 am    Post subject: Reply with quote

You're trying to connect to cups with IPv6? ---> No
Have you compiled IPv6 support, including security modules? --> No

So what have i to do?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum