Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
gnome-terminal getpt failed [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
shallpion
Guru
Guru


Joined: 29 Sep 2008
Posts: 331

PostPosted: Thu Oct 25, 2012 6:49 pm    Post subject: gnome-terminal getpt failed [Solved] Reply with quote

Hi, I am using a gnome ~amd64 machine and today after a world update I noticed that each time I launch gnome-terminal I received

Quote:
There was an error creating the child process for this terminal.
getpt failed: No such file or directory.


A google search indicated it might be a devpts issue, like this one indicated

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=876339

However, if I try to list the mount information, it says clearly that

Quote:
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620)

I try to manually mount it again by

Quote:
mount -t devpts devpts /dev/pts


now it added the following line in mount

Quote:
devpts on /dev/pts type devpts (rw)


and the problem disappeared. The gnome-terminal was not updated for a couple of months and only things I may suspect during latest update are kernel updating(now 3.6.1) and openrc(0.10-0.11) and udev(192-194).

Is it a bug or I didn't get the setting up correct? The following are my fstab

Quote:
/dev/sda9 / ext3 noatime 0 1
/dev/sda8 none swap sw 0 0
/dev/sda10 /home ext3 defaults,user_xattr 1 2
shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
tmpfs /var/tmp/portage tmpfs size=2G,mode=0777 0 0


Thanks :)
Back to top
View user's profile Send private message
shallpion
Guru
Guru


Joined: 29 Sep 2008
Posts: 331

PostPosted: Thu Oct 25, 2012 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

It was my fault. I forgot the read the update warning and it appeared that I needed to add "udev-mount" to sysinit level.

Since other people may run into similar problems, I will leave this post here as reference.
Back to top
View user's profile Send private message
Pennypacker
n00b
n00b


Joined: 10 Jul 2012
Posts: 6

PostPosted: Mon Nov 05, 2012 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

Hello, i have the same problem.

I updated 3 days ago from the portage snapshot with kernel 3.6.1 to snapshot with 3.6.4. (amd64 "unstable")

"There was an error creating the child process for this terminal.
getpt failed: No such file or directory."

I can't open a terminal in gnome (3.X). The rest all works fine.

I added udev-mount to sysinit & added a "devpts" line to fstab (read this somewhere..here?).
Problem remains

Revdep-rebuild gave no errors.

Never had this..no terminal..pretty bad -(

I will try unmasking udev-init-scripts-17-r1?

(btw i use xorg 1.12, in 1.13 i have no mouse & keyboard function)
Back to top
View user's profile Send private message
Pennypacker
n00b
n00b


Joined: 10 Jul 2012
Posts: 6

PostPosted: Tue Nov 06, 2012 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Yess..

Did an emerge --deep --update world..

It works again -)
Back to top
View user's profile Send private message
yuriambrosio
n00b
n00b


Joined: 17 Oct 2009
Posts: 40

PostPosted: Mon Nov 26, 2012 9:52 pm    Post subject: Reply with quote

Will you please post your fstab line relative to devpts?
Because I have your same problem but I still have not solved.
Back to top
View user's profile Send private message
luizm929
n00b
n00b


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 18
Location: San Diego CA

PostPosted: Sat Dec 01, 2012 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

This is what I added to my fstab, after that Terminal and Sakura worked again.

I placed it at the end of fstab

Code:

devpts                  /dev/pts        devpts           rw             0 0
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum