Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wykorzystanie pamięci ram.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
boo
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 22
Location: Wrocław

PostPosted: Sun Sep 02, 2012 6:34 am    Post subject: Wykorzystanie pamięci ram. Reply with quote

Witam.

Kupiłem 16GB DDR3 ram i nie wiem jak je wykorzystać.
Moje pomysły to:
- /tmp na tmpfs (4GB)
- / - system plików, który trzyma długo dane w pamięci ram (chyba xfs i btrfs cos takiego mają, ale do końca nie jestem pewny), braków zasilania się nie boję bo mam UPS-a
- swap nie potrzebny (chyba)
W preload nie chcę się bawić, bo planuję zakup dysku ssd.

Co jeszcze można ustawić?
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sun Sep 02, 2012 9:48 am    Post subject: Reply with quote

Posiadanie swapa to jest dobry pomysl, bo system moze wystronnicowac nieuzywane dane z ramu do swapa i masz przez to wiecej 'wolnego' ramu ktory leci na page caches. Ew bym tylko zmniejszyl vm.swappiness z 60 na jakies 20 w takim przypadku.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
gorkypl
Guru
Guru


Joined: 04 Oct 2010
Posts: 444
Location: Kraków, PL

PostPosted: Wed Sep 05, 2012 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

Po coś kupował jak nie wiesz jak wykorzystać :P

/tmp i /var/tmp na tmpfs, jak nie myślisz o preload to więcej sensownych zastosowań nie ma - ewentualnie cache przeglądarki w RAM.
_________________
BTW, TWM FTW!
Back to top
View user's profile Send private message
boo
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 22
Location: Wrocław

PostPosted: Thu Sep 06, 2012 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

gorkypl wrote:
Po coś kupował jak nie wiesz jak wykorzystać :P

Tanio były, to brałem.

Ile ustawić swapa 4-8 GB?
Back to top
View user's profile Send private message
gorkypl
Guru
Guru


Joined: 04 Oct 2010
Posts: 444
Location: Kraków, PL

PostPosted: Thu Sep 06, 2012 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

Zależy co robisz - jak nie są to kosmosy typu rendering 3D albo jakieś straszne obliczenia to symboliczne 100M wystarczy.
Ja mam 16G RAM, liczę różne kosmosy i nigdy nie miałem swapa w użyciu.
_________________
BTW, TWM FTW!
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 550
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Sun Sep 09, 2012 8:48 pm    Post subject: Reply with quote

16GB RAM to dobra opcja jeśli jest taka możliwość na starcie, nie będzie problemu z pozbyciem się starych kości gdy przyjdzie czas na upgrade.

Swego czasu jak miałem oszałamiającą ilość 4GB to swap wyłączałem ze względów bezpieczeństwa - rzadko jakaś aplikacja potrzebowała aż tyle pamięci a nawet jeśli to po dobrani się do SWAP-a trzeba było zazwyczaj użyć magicznej kombinacji (od razu zaznaczam, że mogłem coś spartolić). Jeśli dodatkowo korzystasz z lapka może to być jeszcze lepsza myśl, bo do póki sam nie zapragniesz czegoś zapisać, dysk może sobie spokojnie spać.

Co do wielkości SWAP-a kiedyś się zalecało od 1 do 2 razy więcej niż ma się fizycznej pamięci, ale wiadomo jak było kiedyś, teraz o ile nie posiadasz SSD to jest to samobójstwo i zarazem marnowanie przestrzeni na dysku. Ja polecam utworzenie pliku i sformatowanie go pod SWAP, dopóki nie masz zfragmentowanego systemu plików, i pozostawienie go na wszelki wypadek. Jeśli kiedyś zajdzie potrzeba użycia po prostu podmontujesz SWAP na gorąco. Rozmiar 8GB powinien starczyć.

Co do wykorzystania pamięci RAM, gdzieś widziałem fajną opcję kompresowanego SWAP-a w pamięci - chyba jeszcze lepsza myśl niż SWAP na dysku. W sumie to możesz poszukać różnych informacji na temat kompresji całego systemu, kiedyś bawiłem się UnionFS (nie mam pojęcia czy jeszcze żyje ten projekt czy może przekształcił się w coś innego) mając skompresowany tylko Portage, też może się przydać.

Może jeszcze warto zainwestować w RAM dysk, na /var/tmp powinien zaowocować szybszą kompilacją.

Z innych rzeczy jakie mi przychodzą do głowy to inwestycja we własne umiejętności. Skoro masz już taką ilość pamięci to warto zacząć bawić się obróbką wideo, modelowaniem czy cyfrowym malowaniem. ;)
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 357
Location: Kraków

PostPosted: Sun Sep 09, 2012 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli chodzi o drzewo portage, to na wiki gentoo jest artykuł o SquashFS - może to właśnie następca UnionFS, o którym mówisz ;) Kiedyś się tym bawiłem, nawet całe /usr można podmontować.

Co do ramu - po prostu się tym nie przejmuj. Podmontuj sobie /tmp, /vat/tmp i tyla.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum