Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Flaga VDPAU i Nvidia Optimus (Intel vs Nvidia)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 8:11 pm    Post subject: Flaga VDPAU i Nvidia Optimus (Intel vs Nvidia) Reply with quote

Witam,

Chciałem włączyć flagę VDPAU i wyskoczył mi komunikat jak na listingu poniżej.

Był już podobny post na forum angielski Gentoo:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-911298-view-previous.html?sid=06c50587cc3d76defe034e5bbe86d860

Ponoć mam wybrać albo vdpau albo g3dvl, ale co mam zrobić jak mam to cholersto zwane Nvidia Optiumus, która działa jako Intel do grafiki 2D i ma wspracie od Nvidi przy 3D.

Code:
The following REQUIRED_USE flag constraints are unsatisfied:
    vdpau? ( g3dvl )

  The above constraints are a subset of the following complete expression:
    d3d? ( gallium ) g3dvl? ( gallium ) llvm? ( gallium ) openvg? ( egl gallium ) gbm? ( shared-glapi ) g3dvl? ( any-of ( vdpau xvmc ) ) vdpau? ( g3dvl ) xa? ( gallium ) xvmc? ( g3dvl ) video_cards_intel? ( any-of ( classic gallium ) ) video_cards_i915? ( any-of ( classic gallium ) ) video_cards_i965? ( classic ) video_cards_nouveau? ( any-of ( classic gallium ) ) video_cards_radeon? ( any-of ( classic gallium ) ) video_cards_r100? ( classic ) video_cards_r200? ( classic ) video_cards_r300? ( gallium ) video_cards_r600? ( gallium ) video_cards_vmware? ( gallium )

(dependency required by "media-video/nvidia-settings-295.40" [installed])
(dependency required by "x11-drivers/nvidia-drivers-295.40[gtk]" [installed])
(dependency required by "@selected" [set])
(dependency required by "@world" [argument])
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Fri May 04, 2012 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

Wlacz obie flagi. dostaniesz dodatkowe wyjscie do mplayera. Pewnie bedziesz musial to odpalic w stylu 'optirun mplayer -vo vdpau foo.mkv'.

Ja mam w package.use:
Code:
media-*/* alsa mp3 vdpau vorbix x264 xvid flac vorbis g3dvl
virtual/ffmpeg alsa mp3 vdpau vorbix x264 xvid flac vorbis g3dvl


I wszystko smiga.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Sat May 05, 2012 6:53 am    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Pewnie bedziesz musial to odpalic w stylu 'optirun mplayer -vo vdpau foo.mkv'.


A co zrobić z programem typu kdenlive, który nie ma tej flagi, ale podczas renderowania korzysta z ffmpeg i mlt, które oba korzystają z vdpau? czy to automatyczne włączy tą opcje dla tych programów.
Back to top
View user's profile Send private message
c0oba
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 111
Location: wawa

PostPosted: Wed May 09, 2012 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

Nvidia Optimus z tego co rozumiem przy pierwszym odwołaniu się do akceleracji 3D przełącza się z intelowskiej karty na Nvidię. Tak to działa na pewno na windowsach, ale pamiętam że na linuksach były z tym problemy. Jeśli faktycznie działają ci aplikacje OpenGLowe ładnie na Nvidii, to pewnie z tym też nie będzie problemu i zadziała automagicznie.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Sat May 12, 2012 7:17 am    Post subject: Reply with quote

c0oba wrote:
Nvidia Optimus z tego co rozumiem przy pierwszym odwołaniu się do akceleracji 3D przełącza się z intelowskiej karty na Nvidię. Tak to działa na pewno na windowsach, ale pamiętam że na linuksach były z tym problemy. Jeśli faktycznie działają ci aplikacje OpenGLowe ładnie na Nvidii, to pewnie z tym też nie będzie problemu i zadziała automagicznie.


No właśnie jest problem - jak skompilowałem kdenlive z flagą vdpau to program "wywalał się" bez względu czy uruchomiłem do jak $ kdenlive czy $ otpirun kdenlive. czy switcheroo działa automatycznie - tzn. zawsze domyślnie uzywa nvidia bez wspierania się komendą optirun dla każdego programu z osobna?
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Tue May 22, 2012 10:50 pm    Post subject: Reply with quote

Gdy uruchamiam mplayer z flagą vdpau mam taki błąd:

Code:
Xlib:  extension "NV-GLX" missing on display ":0".
Xlib:  extension "NV-GLX" missing on display ":0".
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1


pdpbnie jest np. z mlt:
Code:
$ optirun melt DSC_4387.MOV
 xauth: (argv):1: unable to read any entries from file "/etc/VirtualGL/vgl_xauth_key"
 Xlib: extension "NV-GLX" missing on display ":0".
 Xlib: extension "NV-GLX" missing on display ":0".
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Mon May 28, 2012 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Na stronie Ubuntu jest info jak ugryźć Optimusa i Vdpau:
http://askubuntu.com/questions/102508/hybrid-dump-for-vdpau-accelerated-video-playing-on-ubuntu-11-10-with-bumblebee-3

Ponoć potrzebny jest hybrid-windump, tylko nie wiem czy jest na Gentoo (na Ubuntu tak).

Tutaj owo cudo w akcji:
http://www.youtube.com/watch?v=pxziIAPFIFY
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Tue May 29, 2012 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Kolejny dzień walki z vdpau pod Bumblebee.

Ktoś mi doradził żeby przełączyć ekran (Intel uzywa 0 a Nvidia 8 )

Code:
$ export DISPLAY=:8


i teraz wygląda że np. Mplayer działa z Vdpau, ale ponieważ przełączyłem na 8 nic nie widze:
Code:
$ optirun mplayer2 -vo vdpau /mnt/video/kdenlive/robocze/DSC_4387.MOV
xauth: (argv):1:  unable to read any entries from file "/etc/VirtualGL/vgl_xauth_key"
MPlayer2 2.0-467-ga816810 (C) 2000-2012 MPlayer Team

Playing /mnt/video/kdenlive/robocze/DSC_4387.MOV.
Detected file format: QuickTime/MPEG-4/Motion JPEG 2000 format (libavformat)
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (pcm_s16le), -aid 0, -alang eng
VIDEO:  [H264]  1920x1080  24bpp  25.000 fps  19393.6 kbps (2367.4 kbyte/s)
Clip info:
 major_brand: qt 
 minor_version: 537331968
 compatible_brands: qt  niko
 creation_time: 2012-05-19 08:31:49
Load subtitles in /mnt/video/kdenlive/robocze/
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Asking decoder to use 2 threads if supported.
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->192000)
Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM)
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
A:  -9.0 V:   0.0 A-V:  0.000 ct:  0.000   0/  0 ??% ??% ??,?% 0 0
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 Planar YV12
[vdpau] Got display refresh rate 60.004 Hz.
[vdpau] If that value looks wrong give the -vo vdpau:fps=X suboption manually.
A:  15.2 V:  15.2 A-V: -0.000 ct: -0.000   0/  0 90%  9%  0.1% 182 0


Exiting... (End of file)
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Tue May 29, 2012 11:13 am    Post subject: Reply with quote

Aby podsumować - mamy 2 opcje na 2 ekrany - łącznie 4 opcje
Jak widać OPCJA nr4 działa z VDPAU, tylko że z racji że przłączylismy na DISPLAY 8 nic nie widać np. pod Mplayer jako że ekran Intela to 0 a Nvidi to 8, a to co widzimy na monitorze to 0, ale dla mnie ważniejsze jest użycie wsparcia VDPAU i karty Nvidia przy renderowaniu filmów pod Kdenlive - potestuje - dam Wam znać.

OPCJA NR1 (Display 0)
Code:
 $ vdpauinfo
 display: :0 screen: 0
 NVIDIA: could not open the device file /dev/nvidiactl (No such file or directory).
 Error creating VDPAU device: 1


OPCJA NR2 (Display 0)
Code:
 $ optirun vdpauinfo
 xauth: (argv) unable to read any entries from file "/etc/VirtualGL/vgl_xauth_key"
 display: :0 screen: 0
 Xlib: extension "NV-GLX" missing on display ":0".
 Xlib: extension "NV-GLX" missing on display ":0".
 Error creating VDPAU device: 1


I 2 kolejne opcje po przełaczeniu na DISPALY 8 :
Code:
 $ export DISPLAY=:8


OPCJA NR3 (Display 8 )
Code:
 $ vdpauinfo
 vdpauinfo: cannot connect to X server :8


OPCJA NR4 (Display 8 ) - wygląda na to że działa
Code:
 $ optirun vdpauinfo
 xauth: (argv) unable to read any entries from file "/etc/VirtualGL/vgl_xauth_key"
 display: :8 screen: 0
 API version: 1
 Information string: NVIDIA VDPAU Driver Shared Library 295.53 Fri May 11 23:53:42 PDT 2012

Video surface:

name width height types

420 4096 4096 NV12 YV12
 422 4096 4096 UYVY YUYV

Decoder capabilities:

name level macbs width height

MPEG1 0 8192 2048 2048
 MPEG2_SIMPLE 3 8192 2048 2048
 MPEG2_MAIN 3 8192 2048 2048
 H264_MAIN 41 8192 2048 2048
 H264_HIGH 41 8192 2048 2048
 VC1_SIMPLE 1 8190 2048 2048
 VC1_MAIN 2 8190 2048 2048
 VC1_ADVANCED 4 8190 2048 2048
 MPEG4_PART2_SP 3 8192 2048 2048
 MPEG4_PART2_ASP 5 8192 2048 2048
 DIVX4_QMOBILE 0 8192 2048 2048

 DIVX4_MOBILE 0 8192 2048 2048

 DIVX4_HOME_THEATER 0 8192 2048 2048

 DIVX4_HD_1080P 0 8192 2048 2048
 DIVX5_QMOBILE 0 8192 2048 2048
 DIVX5_MOBILE 0 8192 2048 2048
 DIVX5_HOME_THEATER 0 8192 2048 2048
 DIVX5_HD_1080P 0 8192 2048 2048

Output surface:

name width height nat types

B8G8R8A8 16384 16384 y Y8U8V8A8 V8U8Y8A8
 R10G10B10A2 16384 16384 y Y8U8V8A8 V8U8Y8A8

Bitmap surface:

name width height

B8G8R8A8 16384 16384
 R8G8B8A8 16384 16384
 R10G10B10A2 16384 16384
 B10G10R10A2 16384 16384
 A8 16384 16384

Video mixer:

feature name sup

DEINTERLACE_TEMPORAL y
 DEINTERLACE_TEMPORAL_SPATIAL y
 INVERSE_TELECINE y
 NOISE_REDUCTION y
 SHARPNESS y
 LUMA_KEY y
 HIGH QUALITY SCALING - L1 y
 HIGH QUALITY SCALING - L2 -
 HIGH QUALITY SCALING - L3 -
 HIGH QUALITY SCALING - L4 -
 HIGH QUALITY SCALING - L5 -
 HIGH QUALITY SCALING - L6 -
 HIGH QUALITY SCALING - L7 -
 HIGH QUALITY SCALING - L8 -
 HIGH QUALITY SCALING - L9 -

parameter name sup min max

VIDEO_SURFACE_WIDTH y 1 4096
 VIDEO_SURFACE_HEIGHT y 1 4096
 CHROMA_TYPE y

 LAYERS y 0 4

attribute name sup min max

BACKGROUND_COLOR y

 CSC_MATRIX y

 NOISE_REDUCTION_LEVEL y 0.00 1.00
 SHARPNESS_LEVEL y -1.00 1.00
 LUMA_KEY_MIN_LUMA y

 LUMA_KEY_MAX_LUMA y
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

Potential Good News For NVIDIA Optimus On Linux
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyOTQ
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2396
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

Czyzby palec Torvaldsa podzialal 8)
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Sat Jun 30, 2012 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

Belliash wrote:
Czyzby palec Torvaldsa podzialal 8)

A Tobie się zdaje, że Linus ten palec pokazał, żeby Ludzie o tym dyskutowali?

Kiedy przebojem wchodzi na rynek Android w smartphonach i tabletach, ewentualne kłótnie z developerami kernela mogłyby Nvidię kosztować całkiem konkretne pieniądze. :)
Więc taniej jest umożliwić działanie optimusa pod Linuxem. 8)
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Sun Jul 01, 2012 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

Nvidia zainteresowała się wsparciem Optimusa tylko dlatego, że cała czarna robota potrzebna Optimusowi - wykonana przez społeczność - właśnie dobiega końca. Nvidia nie kiwnęła palcem żeby w czymkolwiek pomóc.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Jul 02, 2012 8:43 am    Post subject: Reply with quote

Optimus to jest porazka, cala ta idea muxless, przepisywanie calej pamieci buffera ramki z karty nvidia do fb intela, tyle samo tez transferu musi byc uzyte by wyslac pamiec z karty do odswiezenia ekranu, w praktyce optimus bardzo traci na wydajnosci wzgledem nie-optimusowego rozwiazania.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Mon Jul 02, 2012 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

Belliash wrote:
Czyzby palec Torvaldsa podzialal 8)


Igrali i się doigrali...
To za to że mam Nvidie 630M, której w ogóle nie używam (bo nie mam wsparcia vdpau), mogłem zamówić lapka bez tej karty za to z i7...

Nvidia loses 10 million GPU order due to poor Linux support
http://www.geek.com/articles/chips/nvidia-loses-order-due-to-poor-linux-support-20120628/
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Mon Jul 09, 2012 3:42 am    Post subject: Reply with quote

A ja się w konteście Optimusa zastanawiam, dlaczego żaden "wybitny" producent, nie wpadł na to, żeby zamiast pierzyć się z jakimś kopiowaniem bufora, czy czymś podobnym, po prostu nie dał przełącznika, na obudowie, zebym sobie mógł przełączyć wyjście między kartami, i drugiego, żeby Nivdia poszla przez hdmi, a Intel na matrycę.

Proste jak konstrukcja cepa, a na 100% ludziom by się to bardziej spodobało, niż pieprzenie z jakimś muxless.

Ewentualnie, jak karty mają dzialać równocześnie, to niech sobie jakiś mądrala poszuka w piwnicy Pentium 200 z kartą graficzna S3 i dodatkową VooDoo, wtedy jakoś dało się to połączyć, żeby jedno robilo 2D, drugie 3D, i działało, i nawet Windows 95 wiedzial, o co biega.
Tylko pewnie w Nvidii nikt tego nie pamięta, bo to było przed pojawieniem się karty Riva 128, pierwszej Nvidii. ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Thu Jul 12, 2012 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

A czy ktoś sie orientuje czy flaga CUDA (skoro nie mogę uzywać VDPAU) wspomoże mi jakoś renderowanie grafiki?
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Thu Jul 12, 2012 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

Na pewno CUDA nie wspomoże renderowania grafiki.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Wed Sep 05, 2012 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Rewelacyjny news!

NVIDIA w końcu potwierdziła, że pracuje nad wsparciem dla technologi Optimus dla Linuksa w swoich własnościowych sterownikach. Ogromną zasługą jest tutaj praca Davida Airlie (RedHat) nad rozszerzeniem RandR 1.4 oraz wprowadzenie infrastruktury DMA-BUF.
http://www.wykop.pl/ramka/1251755/nvidia-pracujemy-nad-technologia-optimus-dla-linuksa/
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Sep 06, 2012 8:16 am    Post subject: Reply with quote

Poki co to ledwo te sterowniki ogarniaja xrandr 1.2/1.3, pewnie minie z pol roku zanim wypuszcza cos dzialajacego.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Thu Sep 06, 2012 11:12 am    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Poki co to ledwo te sterowniki ogarniaja xrandr 1.2/1.3, pewnie minie z pol roku zanim wypuszcza cos dzialajacego.


Niech będzie i rok, na chwilę obecną moja Nvidia 630M służy raz na pół roku jak jakąś grę testuje pod bumblebee. A miało być tak pięknie, bo liczyłem na wsparcie przy renderowaniu filmów HD. Mogłem w zamian za Nvidie zamówic i7...
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 820
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Sun May 05, 2013 9:01 am    Post subject: Reply with quote

Czyżby dobry news:
Initial Optimus Support For Linux Available With Nvidia Graphics Drivers 319.12 Beta
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
http://www.webupd8.org/2013/04/nvidia-releases-linux-graphics-drivers.html
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Sun May 05, 2013 9:35 am    Post subject: Reply with quote

Jak widać palec prawej ręki pomógł, teraz będzie trzeba palca lewej, jak Nvidia będzie psioczyła lub warczała na Waylanda (kiedy będzie gotowy WaylandGL - pełny OpenGL dla Waylanda.) . :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum