Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Nowiutki kde i problem z klawiaturą/myszką
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kbzium
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Jul 2012
Posts: 146

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 9:25 am    Post subject: [SOLVED] Nowiutki kde i problem z klawiaturą/myszką Reply with quote

Cześć,

wielu ludzi miało takie problemy i znalazłem wiele rozwiązań, których próbowałem, a które niestety nie działają:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-925422-start-0.html
http://forums-web2.gentoo.org/viewtopic-t-824285-start-0.html

Nie wydaje mi się żebym potrzebował HAL, więc tego akurat nie robiłem:
http://forums-web2.gentoo.org/viewtopic-t-832207-start-0.html

Z tego względu nie startuję hald (bo jej nie ma)
http://www.linuxforums.org/forum/gentoo-linux/145243-solved-gentoo-usb-mouse-keyboard-freeze-ind-gui-2.html

Drzewko jest aktualne, zależności spójne. Sytuacja wygląda tak, ze kde się ładnie załadowuje (z SSD mknie aż miło), ale ani myszka, ani klawiatura nie działają - zostaje twardy reset którego nie lubię robić. Nie wyświetlane są przy tym żadne problemy. Postuję kilka przydatnych konfiguracji z mojego systemu:

http://student.agh.edu.pl/~kboon/show/

Jeśli trzeba więcej to oczywiście dopostuję.

Dodam, że podczas uruchamiania systemu wyświetla się jeden, jakby błąd, przy którym nie ma jednak wykrzyknika i śmiga dalej:
Error initializing inotify, inotify_init failed: function not implemented przy starting udev (udevd[1305]

A przy zamykaniu:
"start-stop-deamon" no process found"


Ponadto systemowi schodzi około 40 sekund na uzyskanie adresu ip:
bringing (20 s)
eth0: parę reject nAK
potem dopiero broadcastuje for a lease i uzyskuje ip.

Da się to jakoś przyspieszyć? Ale to błahostka na razie, chodzi o myszkę :)

Dzięki chłopaki!


Last edited by kbzium on Thu Aug 02, 2012 5:39 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2828

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 10:03 am    Post subject: Reply with quote

Sprawdzales http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-922308.html? W tym temacie masz opisane jak skonfigurowac inputy w Xach. Hal Ci nie jest potrzebny, hal w ogole juz nikomu nie jest potrzebny, projekt nie zyje.

Co do inotify to wlacz to w kernelu, udev tego wymaga do obslugi eventow, moze to byc zrodlo problemu. (CONFIG_INOTIFY_USER=y)
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
kbzium
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Jul 2012
Posts: 146

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

Działa! Dziękuję!! Instaluję to od 3 dni i w końcu się udało :-) (początkujący jestem). Mam jeszcze dwa pytania: czy jeśli kde fajnie działa, to znacyz że sterowniki do karty graficznej są zainstalowene i jest włączona akceleracja? Dodam, że mam też grafikę w procesorze, a wydaje mi się, że troszke przycina... A mam przecież gtx560ti. Dawałem eselect set opengl czy jakoś tak. Po drugie - mam kartę z cuda - dużo piszę w javie. Da się to jakoś połączyć? Słyszałem niestety, że cuda tylko w C działa na razie.

Jeszcze raz bardzo dziękuję!
Back to top
View user's profile Send private message
kbzium
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Jul 2012
Posts: 146

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 4:16 pm    Post subject: Reply with quote

Tnie zauważalnie, ale ustawienia są chyba dobre... oto one:

glxinfo | grep string
Code:

server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce GTX 560 Ti/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 4.2.0 NVIDIA 295.59
OpenGL shading language version string: 4.20 NVIDIA via Cg compiler


eselect też ma kropkę przy nvidii. Co może być nie tak? Może jakiś refresh rate...?
Back to top
View user's profile Send private message
kbzium
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Jul 2012
Posts: 146

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

Dla kogoś kto ma taki problem:
Ustawienia systemowe -> Efekty pulpitu -> Metoda skalowania: gładka
Podobnie ma być opengl!

I działa! :).
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2828

PostPosted: Thu Aug 02, 2012 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

Edytuj swoje posty zamiast je tak podbijac i zastosuj sie do regulaminu. Jeden temat jedno pytanie + SOLVED jak jest rozwiazane.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum