Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Gentoo nie wykrywa eth0
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 6:29 pm    Post subject: [SOLVED] Gentoo nie wykrywa eth0 Reply with quote

Nie mogę uruchomić internetu pod Gentoo , gdy już wyjdę ze środowiska chroot. Pod chrootem działa wszystko dobrze, ale gdy już jestem na Gentoo nie wykrywa mi ifconfig eth0. Widnieje tylko jakiś sic0 i lo.Pakiet dhcpcd zainstalowany. Gdy chcę załadować moduł przez modprobe atl1c dostaje komunikat
Code:
FATAL: Modules atl1c not found

Widocznie Gentoo nie ładuje modułów do systemu , ponieważ lsmod nie pokazuje żadnego modułu, Polecenie typu lspci, lspci -v też nie działają[-bash lspci command not found] Robiłem wszystko tak jak na handbooku włącznie z net-setup eth0. Moja karta sieciowa to
Code:
Atheros Communications Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet
Przekompilowałem już jądro z tym
Code:
[*]   Atheros devices                                                       │ │ 
  │ │     <*>     Atheros L2 Fast Ethernet support                                    │ │ 
  │ │     < >     Atheros/Attansic L1 Gigabit Ethernet support                        │ │ 
  │ │     < >     Atheros L1E Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)                 │ │ 
  │ │     < >     Atheros L1C Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)
Czy zapomniałem coś jeszcze dodać do jądra?

Last edited by antarcticuspl on Wed Aug 01, 2012 5:52 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

Na chlopski rozum to musisz wlaczyc 'Atheros L1C Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)' by miec atl1c.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Na chlopski rozum to musisz wlaczyc 'Atheros L1C Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)' by miec atl1c.

Tak , gdyż help pokazuje moduł atl1c. Mimo że desperacko zaznaczyłem wszystkie Atheros i skompilowałem, to nadal eth0 nie jest wykrywalne :(
Code:
 [*]   Atheros devices                                                       │ │ 
  │ │     <*>     Atheros L2 Fast Ethernet support                                    │ │ 
  │ │     <*>     Atheros/Attansic L1 Gigabit Ethernet support                        │ │ 
  │ │     <*>     Atheros L1E Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)                 │ │ 
  │ │     <*>     Atheros L1C Gigabit Ethernet support (EXPERIMENTAL)
Być może jeszcze jakieś inne ustawienie menuconfig jest potrzebne do tego chipsetu karty Ethernet?
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 357
Location: Kraków

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Pokaż lspci -nn.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 9:35 pm    Post subject: Reply with quote

Garrappachc wrote:
Pokaż lspci -nn.
Tak jak napisałem w pierwszym poście polecenia lspci nie działają na Gentoo, ani z chroota. Tylko na drugim systemie z którego się chrootuje na Gentoo.
Code:
lspci -nn
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller [8086:0104] (rev 09)
00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port [8086:0101] (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 [8086:1c3a] (rev 04)
00:1a.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 [8086:1c2d] (rev 05)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 [8086:1c10] (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 [8086:1c12] (rev b5)
00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 [8086:1c26] (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller [8086:1c49] (rev 05)
00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller [8086:1c03] (rev 05)
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller [8086:1c22] (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Robson CE [AMD Radeon HD 6300 Series] [1002:68e4]
07:00.0 Ethernet controller [0200]: Atheros Communications Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
08:00.0 Network controller [0280]: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe [1814:3090]

Może w pliku /etc/make.conf mam coś nie tak? Jest dość skromny
Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
LINGUAS="pl" LANGUAGE=48
LC_ALL="pl_PL"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
MAKEOPTS="-j5"
#FEATURES="digest"
INPUT_DEVICES="evdev synaptics"
VIDEO_CARDS="intel"
USE="pl"

Edit. Znalazłem rozwiązanie dodając przed skompilowaniem literkę <M> przy sterownikach Atheros. Widocznie jeden drugiemu coś przeszkadzał gdy były załadowane wraz z modułami na stałe.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum