Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Problem z instalacją servera xorg
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Sun Jul 29, 2012 8:57 pm    Post subject: [SOLVED] Problem z instalacją servera xorg Reply with quote

Podczas instalowania xorg-server czy nawet x11-base lub xorg-x11. Występują błędy
Code:
emerge xorg-server

 * IMPORTANT: 3 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news to read news items.

Calculating dependencies... done!


[nomerge       ] x11-base/xorg-server-1.12.99.903  USE="ipv6 nptl udev xorg -dmx -doc -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -xnest -xvfb"
[nomerge       ]  x11-base/xorg-drivers-1.12  INPUT_DEVICES="evdev synaptics -acecad -aiptek -elographics -fpit -hyperpen -joystick -keyboard -mouse -mutouch -penmount -tslib -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="intel -apm -ark -ast -cirrus -dummy -epson -fbdev -fglrx -geode -glint -i128 -i740 -mach64 -mga -modesetting -neomagic (-newport) -nouveau -nv -nvidia (-omapfb) -qxl -r128 -radeon -s3 -s3virge -savage -siliconmotion -sis (-sunbw2) (-suncg14) (-suncg3) (-suncg6) (-sunffb) (-sunleo) (-suntcx) -tdfx -tga -trident -v4l -vesa -via -virtualbox -vmware (-voodoo)"
[ebuild  N     ]   x11-drivers/xf86-input-evdev-2.7.1  356 kB
[ebuild  N     ]   x11-drivers/xf86-video-intel-2.20.2  USE="dri sna -glamor" 1,524 kB
[ebuild  N     ]   x11-drivers/xf86-input-synaptics-1.6.2  430 kB
[ebuild  N     ]  media-libs/mesa-8.1_rc1_pre20120724  USE="classic egl gallium llvm nptl shared-glapi xorg -bindist -d3d -debug -g3dvl -gbm -gles1 -gles2 -openvg (-osmesa) -pax_kernel -pic -r600-llvm-compiler (-selinux) -vdpau -wayland -xa -xvmc" VIDEO_CARDS="intel -i915 -i965 -nouveau -r100 -r200 -r300 -r600 -radeon -radeonsi -vmware" 4,758 kB
[ebuild  N     ]   x11-base/xorg-server-1.12.99.903  USE="ipv6 nptl udev xorg -dmx -doc -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -xnest -xvfb" 5,302 kB

Total: 5 packages (5 new), Size of downloads: 12,367 kB

 * Error: circular dependencies:

(media-libs/mesa-8.1_rc1_pre20120724::gentoo, ebuild scheduled for merge) depends on
 (x11-base/xorg-server-1.12.99.903::gentoo, ebuild scheduled for merge) (buildtime)
  (media-libs/mesa-8.1_rc1_pre20120724::gentoo, ebuild scheduled for merge) (buildtime)

It might be possible to break this cycle
by applying the following change:
- media-libs/mesa-8.1_rc1_pre20120724 (Change USE: -xorg)

Note that this change can be reverted, once the package has been installed.

!!! Multiple package instances within a single package slot have been pulled
!!! into the dependency graph, resulting in a slot conflict:

dev-libs/libxml2:2

  (dev-libs/libxml2-2.8.0-r1::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    dev-libs/libxml2[python] required by (media-libs/mesa-8.1_rc1_pre20120724::gentoo, ebuild scheduled for merge)

  (dev-libs/libxml2-2.8.0_rc1::gentoo, installed) pulled in by
    (no parents that aren't satisfied by other packages in this slot)


!!! Enabling --newuse and --update might solve this conflict.
!!! If not, it might help emerge to give a more specific suggestion.


Próbowałem już tego
Code:
echo "x11-base/xorg-server udev" >> /etc/portage/package.use
echo "dev-libs/libxml2 python" >> /etc/portage/package.use
echo "x11-libs/libdrm libkms" >> /etc/portage/package.use
Niestety to nie pomogło. Tak wygląda mój /etc/make.conf
Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
MAKEOPTS="-j5"
USE="symlink dri sna -glamor ipv6 nptl udev -xorg -dmx -doc -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -xnest -xvfb classic egl gallium llvm nptl shared-glapi -bindist -d3d -debug -g3dvl -gbm -gles1 -gles2 -openvg (-osmesa) -pax_kernel -pic -r600-llvm-compiler (-selinux) -vdpau -wayland -xa -xvmc python"
LINGUAS="pl" LANGUAGE=48
LC_ALL="pl_PL"
INPUT_DEVICES="synaptics evdev"
VIDEO_CARDS="intel"


Last edited by antarcticuspl on Mon Jul 30, 2012 4:11 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2826

PostPosted: Sun Jul 29, 2012 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

Ciekawe, mesa wymaga xorga do budowy z USE=xorg a xorg wymaga messy.

Mozesz zainstalowac mese bez USE xorg i przeinstalowac potem z, np.:

Code:
USE='-xorg' emerge -1 mesa
emerge xorg-server

_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Sun Jul 29, 2012 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Ciekawe, mesa wymaga xorga do budowy z USE=xorg a xorg wymaga messy.

Mozesz zainstalowac mese bez USE xorg i przeinstalowac potem z, np.:

Code:
USE='-xorg' emerge -1 mesa
emerge xorg-server

Po tym co podałeś coś ruszyło dalej ale zatrzymało się na tym errorze.
http://wklej.org/id/800199/
Natomiast przy samej aktualizacji systemu też jest nie zaciekawie. Nie wiem dlaczego chce mi zainstalować kernel 3.5 i potem jest kolejny ERROR.
http://wklej.org/id/800203/
Muszę przyznać że już się trochę pogubiłem w tych komunikatach. Teraz tak podaje emerge xorg-server
Code:
emerge xorg-server

 * IMPORTANT: 3 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news to read news items.

Calculating dependencies /

!!! Problem resolving dependencies for x11-base/xorg-server
... done!

!!! The ebuild selected to satisfy "xorg-server" has unmet requirements.
- x11-base/xorg-server-1.12.99.903::gentoo USE="ipv6 nptl udev -dmx -doc -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -xnest -xorg -xvfb"

  The following REQUIRED_USE flag constraints are unsatisfied:
    !minimal? ( any-of ( dmx kdrive xnest xorg xvfb ) )
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2826

PostPosted: Sun Jul 29, 2012 10:09 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
i686-pc-linux-gnu-gcc: error trying to exec 'as': execvp: Nie ma takiego pliku ani katalogu


Nie pobrales czasem stage 'x86' ktory mial w make.conf domyslnie CHOST ustawiony na i486?

Nie dodales gdzies przypadkiem tej flagi '-xorg'? Np. do make.conf? Ona miala byc tylko na chwile, dla mesa. Blad mowi tyle, ze musisz wlaczyc ktorys z podanych flag, domyslnie xorg.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
antarcticuspl
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2012
Posts: 17
Location: PL

PostPosted: Sun Jul 29, 2012 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Code:
i686-pc-linux-gnu-gcc: error trying to exec 'as': execvp: Nie ma takiego pliku ani katalogu


Nie pobrales czasem stage 'x86' ktory mial w make.conf domyslnie CHOST ustawiony na i486?

Nie dodales gdzies przypadkiem tej flagi '-xorg'? Np. do make.conf? Ona miala byc tylko na chwile, dla mesa. Blad mowi tyle, ze musisz wlaczyc ktorys z podanych flag, domyslnie xorg.

Ja stąd pobrałem stage http://gentoo.po.opole.pl/releases/x86/current-stage3/stage3-i686-20120515.tar.bz2
Natomiast portage stąd http://gentoo.po.opole.pl/releases/snapshots/current/portage-latest.tar.bz2
Edit. Trochę spanikowałem gdy pojawiło się tyle błędów. Więc zainstalowałem na nowo Funtoo, a tu przy instalacji xorg-server znowu te same błędy zależności z mesą.
Wpierw wykonałem
Code:
echo "x11-libs/libdrm libkms" >> /etc/portage/package.use

Tym razem usunąłem wszystko z USE i zastosowałem się do Twojej porady
Code:
USE='-xorg' emerge -1 mesa
emerge xorg-server   
Gdy mesa się zainstalowała usunąłem "-xorg" i dalej instalacja xorg-server ruszyła. Dziękuję za tą informację.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum