Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] po świeżej instalacji nie działa mysz i klawia w X
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Sat Feb 21, 2009 12:38 pm    Post subject: [solved] po świeżej instalacji nie działa mysz i klawia w X Reply with quote

Witam problem mam jak w temacie po świeżej instalacji z keywordem ~x86 nie działa mysz i klawiatura w X - oba na ps2 jeśli to jakaś różnica - w konsoli działają normalnie
plyta głowna to d945gclf2, jądra testowałem już 2.6.28-r1, r2 i 2.6.27-r8 bo czytałem że karta graficzna intela z tej płyty ma problemy z jądrami 2.6.28 ale nie_wiem czy to wina jądra czy bardziej samych Xów
w make conf mam
INPUT_DEVICES="keyboard mouse"
VIDEO_DEVICES="intel"
próbowałem bez pliku xorg.conf oraz z plikiem utworzonym przez xorgconfig - poardźcie mi coś - podobny problem miałem na poprzedniej płycie głównej ale wtedy było to spowodowane uaktualnieniem X-ów i nie przeinstalowaniem sterowników do klawiatury i myszy - teraz mam wszystko instalowane na świeżo i też nie działa

Może jakieś flagi do hala czy coś trzeba dodać - nie mam pomysłu o co dokładnie zapytać google

Arfrever: Ortografia (m. in. s/świerzej/świeżej/ w tytule)


Last edited by kuku on Fri Feb 27, 2009 4:16 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
skazi
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 218
Location: Cieszyn/Poland

PostPosted: Sat Feb 21, 2009 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Możesz dodać taki wpis do xorg.conf jak podał unK
Albo przejść na evdev tutaj jest opisane jak to zrobić:
Opis
_________________
Desktop Intel Core 2 Duo E4300 2,4GHz | Foxconn P35A | 2GB RAM | Galaxy Geforce 7900GS | 2.6.23-light3 | KDE 3.5.9
Laptop Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7500 2,2GHz | 2GB RAM | Geforce 8600M GT | 2.6.32-zen4 | KDE 4.3.85 beta2
Linux User # 359000


Last edited by skazi on Sat Feb 21, 2009 5:20 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Sat Feb 21, 2009 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

Zobacz w Xorg.0.log czy nie masz tam nic ciekawego, moze jest problem z inputami - przebuduj je i sprawdz.
Back to top
View user's profile Send private message
unK
l33t
l33t


Joined: 06 Feb 2007
Posts: 765

PostPosted: Sat Feb 21, 2009 3:35 pm    Post subject: Reply with quote

Dodaj do xorg.conf w ServerLayout Section:
Code:
Option "AllowEmptyInput" "False"

(swoją drogą to ten problem już pojawił się co najmniej kilka razy na forum :roll: )
_________________
ncmpcpp - featureful ncurses based MPD client inspired by ncmpc
Back to top
View user's profile Send private message
Qlawy
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jul 2006
Posts: 199

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 10:53 am    Post subject: Reply with quote

mnie się zdaje, czy w temacie i w pierwszym poście jest strasznie rażący błąd ortograficzny?

unK wrote:
Dodaj do xorg.conf w ServerLayout Section:
Code:

Option "AllowEmptyInput" "False"



(swoją drogą to ten problem już pojawił się co najmniej kilka razy na forum )


jak dla mnie to trochę work around, coś jak instalacja jądra użwyając cp zamiast make install (sam używam cp xD) - ktoś kiedyś powiedział, po co używać nowych ficzerów, skoro można tak jak w latach 60 :)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 11:25 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Option         "AllowEmptyInput" "False"
EndSection


Nie uratował mnie, gdy misalem sterownik klawiatury i myszki ze zlym ABI (od xorg-server 1.5, gdzie uzywam 1.6).
Back to top
View user's profile Send private message
kurak
Guru
Guru


Joined: 13 Jul 2006
Posts: 492

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 2:02 pm    Post subject: Reply with quote

Sprawdź czy w Xorg.log nie wywala Ci błędu z
Code:
LoadModule: "evdev"
Miałem to samo, wystarczył odoinstalować
Code:
x11-drivers/xf86-input-evdev

_________________
Open Your Mind, Use Open Source
Back to top
View user's profile Send private message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Fri Feb 27, 2009 4:15 pm    Post subject: Reply with quote

unK wrote:
Dodaj do xorg.conf w ServerLayout Section:
Code:
Option "AllowEmptyInput" "False"

(swoją drogą to ten problem już pojawił się co najmniej kilka razy na forum :roll: )

pomogło chociaż nie mam pojęcia co to robi ;) - w sumie trzeba będzie pokonfigurować evdev z tego co widzę - dzięki - dodaje [solved]
Back to top
View user's profile Send private message
maxim.251
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 86

PostPosted: Thu Jul 26, 2012 6:53 am    Post subject: Reply with quote

ja bym proponował jeszcze otworzyć ten temat. Ja mam podobny problem z xorgiem 1.7 czyli tym najnowszym.
Nie umiem ustawić pliku configuracyjnego tak by synaptic na laptopie mi działał. Również wo gule klawiatura mi nie działa gdy włączam serwerx.
wpisuje różne ustawienia ale to nie pomaga. Szukałem już na kilku stronach z poradami i nic. Xorga mam zamrożonego.
Normalnie pad synaptica mi działa w root, ale serwerx go wogule nie widzi. :cry:
X-config też nie działa, bo wywala mi błąd że
Quote:
ilość stworzonych ekranów nie pasuje z ilością wykrytych urządzeń.
:cry:
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Thu Jul 26, 2012 7:23 am    Post subject: Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-922308.html
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
maxim.251
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 86

PostPosted: Thu Jul 26, 2012 8:55 am    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-922308.html


Ok dzięki. Tam jest ładnie napisane. Postaram się zastosować do tych informacji. Bo tam na Wiki było trochę poplątane. I chyba bardziej rozpisane ze starszą wersją. Mimo wszystko .conf'a będę musiał zrobić bo już próbowałem bez i nic się nie działo z klawiaturą i padem.

I HURA! Klawiatura mi działa! :D
Niestety PAD nie... A czy tam powinienem też dopisać linijkę opcji myszki? Czy ona jest powiązana z padem? Bo mi się wydaje że nie... Chyba że jestem w błędzie i jest jakaś zależność?

Nawet się wspomagałem tą stroną. Bo mam zwykłego synaptica. I nadal nic.
http://tuxuni.wikidot.com/przykladowa-konfiguracja

A po za tym link bardzo był mi pomocny, normalnie miodzio! Polecam wszystkim!
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-922308.html

Sprawdziłem ustawienia w jądrze i tam miałem wsparcie synaptics i po przeczytaniu pomocy, było napisane że nie działa w xorgu bo używa jakiegoś innego programu. Więc zmieniłem to i ustawiłem wspomaganie na Mice ps2 gdzie tam też jako tako ma wsparcie synaptica. Teraz kompiluje jądro i zobaczymy jak teraz będzie. Może to wina złego ustawienia sprawiła że w xorgu nie miałem PADA.
No i nic mi to nie pomogło. jeszcze sprawdzę xorga w configu.
Mała dygresja. Na samym początku chciałem skopiować płytę na dysk, bo znalazłem na necie taki sposób, nawet jest opisany na wiki, ale gdy odpaliłem system tam też nie miałem pada i klawiatury. Na innym laptopie zrobiłem to samo, również nie działało... Dlatego przeżuciłem się na ręczną robótkę. I instaluję od podstaw.
Back to top
View user's profile Send private message
maxim.251
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 86

PostPosted: Thu Jul 26, 2012 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

W tym temacie to będzie mój ostatni wpis na szczęście. :)
Wkońcu udało mi się skonfigurować synaptica :D
Dla tych co będą szukać napisze jak to zrobiłem.

Po zrobieniu tamtych rzeczy z jądrem wziołem jeszcze raz preinstalowałem xorga. Chociaż chyba nie potrzebnie, ale za to miałem plik konfiguracyjny oryginalny który nazywa sie 50-synaptics.conf
Gdy instalowałem całego xorga nie miałem mozliwości przeczytać informacji na temat synaptika. Ponieważ ostatnią wiadomościa jaką była było o xorgu. Po reinstalacji synaptica przeczytałem informacje jakie mi wywaliło i było napisane że trzeba skopiować plik z
Code:
/usr/share/X11/xorg.conf.d/

do orginalnego miejsca w
Code:
/etc/X11/xorg.conf.d/

Bez żadnego zmieniania w tym pliku opcji. w tym pliku były zawarte informacje że program sam sobie dopisze konfiguracje.
I tak też zrobiłem. I po wystartowaniu xorga ku mojemu zaskoczeniu PAD działa. Więc jeśli ktoś będzie instalował cały pakiet xorga, niech też preinstaluje "xf86-input-synaptics" , bo wtedy uzyska bezcenne informacje na temat pliku konfiguracyjnego.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum