Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Grub nie widzi partycji z Windowsem [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fuorviatos
n00b
n00b


Joined: 20 Jul 2012
Posts: 3
Location: Kraków/Wrocław

PostPosted: Fri Jul 20, 2012 1:15 pm    Post subject: Grub nie widzi partycji z Windowsem [SOLVED] Reply with quote

Witam was,

Sytuacja wygląda następująco :
Mam w kompie dwa dyski

    dev/sda

    dev/sdb


Pierwszy dysk zawiera ręcznie zainstalowane gentoo, drugi windowsa.
Zainstalowałem Grub'a w MBR na pierwszym dysku
w grub.conf mam taki wpis

Quote:
title=Windows 7
rootnoverify (hd1,1)
makeactive
chainloader +1


Pomimo tego, przy starcie pojawia się "GRUB loading stage 1.5" bez żadnego menu wyboru a po 30 sekundach, ładuje się automatycznie obraz jądra gentoo.

Co robię źle?


Last edited by fuorviatos on Thu Jul 26, 2012 6:50 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Gasoline
n00b
n00b


Joined: 10 Jun 2012
Posts: 2

PostPosted: Fri Jul 20, 2012 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

Wklej całą zawartość grub.conf. Ten fragment jest w porządku.
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Fri Jul 20, 2012 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

Nie jest w porządku. Z tego co pamiętam, Windows jest na tyle wybrednym systemem, że musi koniecznie startować z 1 dysku w systemie. Poszukaj gdzies jak mapować hda1 na hda0.

http://www.troubleshooters.com/linux/grub/specialboots.htm Tu masz przykład. Tylko zrób, żeby hda1, było hda0, a hda0 - hda1

//właśnie pokaż ten konfig - pewnie splasha nie pokazuje...

Jak dajesz title to bez "="
Back to top
View user's profile Send private message
fuorviatos
n00b
n00b


Joined: 20 Jul 2012
Posts: 3
Location: Kraków/Wrocław

PostPosted: Sat Jul 21, 2012 6:54 am    Post subject: Reply with quote

Dzięki za pomoc. Wklejam fstab i grub.conf


Quote:
# <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass>

# NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts.
/dev/sda1 /boot ext2 defaults,noatime 1 2
/dev/sda3 / ext3 defaults,noatime 0 1
/dev/sda2 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /mnt/cdrom auto auto,user 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0



Quote:


# This is a sample grub.conf for use with Genkernel, per the Gentoo handbook
# http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10#doc_chap2
# If you are not using Genkernel and you need help creating this file, you
# should consult the handbook. Alternatively, consult the grub.conf.sample that
# is included with the Grub documentation.

default 2
timeout 30
splashimage=(hd0,0) /boot/grub/splash.xpm.gz

title Gentoo Linux 3.2.21
root (hd0,0)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86-3.2.21-gentoo vga=0x318 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sda3
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86-3.2.21-gentoo

title Windows 7
rootnoverify (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Sat Jul 21, 2012 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

No dobra, to widzę, że /boot sobie ładnie wydzieliłeś, ale ścieżka do splasha prowadzi nadal do /boot, co jest nieprawdą, gdyż w odniesieniu do partycji grub znajduje się w /. W razie problemów zakomentuj tę całą linie, to chociaż menu wyboru systemów zobaczysz, a potem możesz kombinować.

Mówiłem, również, że 7-ka nie wystartuje tak prosto, ponieważ potrzeba "oszukać" Windows i powiedzieć ładnie, że jest najważniejszy - tak jak to się mówi kochankom. :)

Załaduj Windows tak:

Code:
title Windows 7
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1


Wpis do splasha popraw na taki:

Code:
splashimage=(hd0,0) /grub/splash.xpm.gz


Nie mam niestety już GRUBa, bo przesiadłem się na GRUB 2, więc nie sprawdzę tego.
Back to top
View user's profile Send private message
fuorviatos
n00b
n00b


Joined: 20 Jul 2012
Posts: 3
Location: Kraków/Wrocław

PostPosted: Tue Jul 24, 2012 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki za pomoc. Nie zadziałało tak jak mówiłeś ale udało mi się to rozgryźć.
Generalnie wygląda to tak że, z zakomentowaną linią odnoszącą się to splasha, pojawia się menu, jednak mapowanie kończyło się tym że, grub poprostu windowsa nie widział.

Ustawiłem tak jak wcześniej i zakomentowałem "splasha"

Quote:
title Windows 7
rootnoverify (hd1,0)
makeactive
chainloader +1


Dzięki za pomoc :D Można spokojnie oznaczyć jako "SOLVED"
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Jul 25, 2012 4:23 pm    Post subject: Reply with quote

fuorviatos wrote:


Dzięki za pomoc :D Można spokojnie oznaczyć jako "SOLVED"


To oznacz, przecież to twój wątek.
Edycja pierwszego postu w wątku, i wio. 8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum