Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Grub 2
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 836
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 7:06 am    Post subject: Grub 2 Reply with quote

Witam,

Dzisiaj Grub 2 wchodzi w miejsce starego dobrego Gruba 1.
Code:
[ebuild  NS    ] sys-boot/grub-2.00 [0.97-r12] USE="nls sdl truetype -custom-cflags -debug -device-mapper -efiemu -libzfs -mount -static" GRUB_PLATFORMS="-coreboot -efi-32 -efi-64 -emu -ieee1275 -multiboot -pc -qemu -qemu-mips -yeeloong"


Jak to sie konfiguruje? Mozecie polecic jakis dobry link? Kiedys probowalem obok Gento przetestowac Ubuntu Studio (z Grub 2) i wtedy za cholerstwo nie moglem zmusic systemu aby miec 2 linuxy.
W Gentoo manualu jest jeszcze stare info:
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-amd64.xml?full=1#book_part1_chap10
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

Wygenerowanie nowego konfigu:
Code:
grub2-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg


Inne systemy:
Code:
os-prober

trzeba zainstalować.
Konfiguracja szczegółów w /etc/grub.d/*, z 5 razy trudniejsza, niż w grub1, ale wykonalna.

http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Grub2
http://wiki.gentoo.org/wiki/GRUB2_Quick_Start
I w *buntach:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2

Quote:
i wtedy za cholerstwo nie moglem zmusic systemu aby miec 2 linuxy

??????
Dopisanie Ubuntu do gruba w Gentoo nie było wykonalne? 8O

Edyta:
Xywa wrote:
[ebuild NS ] sys-boot/grub-2.00 [0.97-r12] USE="nls sdl truetype -custom-cflags -debug -device-mapper -efiemu -libzfs -mount -static" GRUB_PLATFORMS="-coreboot -efi-32 -efi-64 -emu -ieee1275 -multiboot -pc -qemu -qemu-mips -yeeloong"

Twój emerge twierdzi, że ten grub ma się zainstalować na slota, obok jedynki.
Czyli chyba będziesz mógł w dalszym ciągu jechać na jedynce, dopóki dwójki nie zainstalujesz w mbr.
:D

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 836
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Dopisanie Ubuntu do gruba w Gentoo nie było wykonalne?


Ubuntu Studio nadpisalo mi MBR Grubem 2, a z tym juz nie potrafilem sobie poradzic (aby miec tez Gentoo), jak tylko nadpisalem MBR Grubem 1 (i znowu miałem Gentoo) - nie mogłem zmusić Gruba aby wystartował Ubuntu Studio - monczylo sie tym:
http://img638.imageshack.us/img638/8051/ekran.gif

Caly watek tutaj:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6795458-highlight-.html
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

Ja tak miałem z Debianem, wystarczylo w Debku puścić os-prober, z Debianowskiego gruba wskoczyć na Gentoo, a tam standardowo grub-install.

Inna opcja - przez chroota z Debka w samym Gentoo:
Code:
grep -v /proc/mounts >/etc/mtab
grub-install --no-floppy /dev/sda

Działa ;)
Poza tym Ubuntu Studio ma instalator Debiana, i tam (o ile pamietam) można w ogóle nie instalować gruba.

Na przyszłość, na instalację systemów, które potrafią rozwalić gruba, przygotuj sobie (na wszelki wypadek) jakieś ratunkowe LiveCD, np Gentoo czy SysrescueCD. ;)

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Jun 29, 2012 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

Standardowa składnia jest prosta jak flaki z olejem... Mało różnic względem starego gruba.

STARA SKŁADNIA:
Code:
default 0
timeout 10

splashimage=(hd0,0)/boot/grub/gentoo.xpm.gz

title Gentoo Linux 3.4.4
root (hd0,0)
kernel /boot/kernel-3.4.4 root=/dev/sda5 rootfstype=ext4 initcall_debug printk.time=y quiet init=/sbin/bootchartd video=uvesafb:1680x1050-32,mtrr:3,ywrap splash=verbose,theme:natural_gentoo console=tty1
initrd /boot/initramfs-bootsplash

title Microsoft Windows 7 Ultimate
root (hd0,3)                 
makeactive                 
chainloader +1



NOWA SKŁADNIA:
Code:
GRUB_TERMINAL_OUTPUT=gfxterm
GRUB_THEME=/boot/grub2/themes/starfield/theme.txt

timeout=10

menuentry 'Gentoo Linux 3.4.4' {
root=hd0,1
linux /boot/kernel-3.4.4 root=/dev/sda5 rootfstype=ext4 initcall_debug printk.time=y quiet init=/sbin/bootchartd video=uvesafb:1680x1050-32,mtrr:3,ywrap splash=verbose,theme:natural_gentoo console=tty1
initrd /boot/initramfs-bootsplash
}

menuentry "Microsoft Windows 7 Ultimate" {
        insmod chain
        insmod ntfs
        set root=(hd0,4)
        chainloader +1
}


Wszystko śmiga bez problemu :) obecnie bawię się z jakimś fajnym themem i znośną rozdzielczością.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum