Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
autostart modulu z opcjami w gentoo. Jak?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
spinerr
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2010
Posts: 37

PostPosted: Sat May 19, 2012 12:12 pm    Post subject: autostart modulu z opcjami w gentoo. Jak? Reply with quote

dopisanie opcji po nazwie modułu w sekcji "modules=" pliku /etc/conf.d/modules nic nie daje. Gdzie to mam podać?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Sat May 19, 2012 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

/etc/modprobe.d/twoj_plik.conf
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sat May 19, 2012 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

conf.d/modules tyczy sie wylacznie modulow ktore laduje /etc/init.d/modules (ktory swoja droga jest zle napisany i nie dziala wcale tak jak powinno). Modprobe czyta /etc/modprobe.d i tam wlasnie dopisz te opcje.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
spinerr
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2010
Posts: 37

PostPosted: Sun May 20, 2012 3:37 pm    Post subject: Reply with quote

Czyli moduły autostartujemy z /etc/conf.d/modules, a opcje podajemy w /etc/modprobe.d/plik.conf.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sun May 20, 2012 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Nie, jezeli modul ladujesz z conf.d/modules to tez tam podajesz jego opcje. Jezeli modul jest automatycznie ladowany przez udev to uzywasz /etc/modprobe.d/
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
spinerr
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2010
Posts: 37

PostPosted: Mon May 21, 2012 7:46 am    Post subject: Reply with quote

a jak to podać w modules? Jest tam miejsce gdzie podaje się po spacji moduły, mam po prostu wpisać w nowej linijce options moduł opcje tak jak w modprobe?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum