Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
News says to change JPEG, command doesn't work
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gentoo_ram
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 397
Location: San Diego, California USA

PostPosted: Tue Apr 24, 2012 8:41 pm    Post subject: News says to change JPEG, command doesn't work Reply with quote

After doing an emerge sync, I got the message to change to the "turbo" JPEG library. It gives the following commands which don't work:

Code:

All users are recommended to migrate:

# emerge --deselect media-libs/jpeg:0
# emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo

media-libs/jpeg:0 will be left in tree as a fallback implementation.


The results of those commands:

Code:

gw ~ # emerge --deselect media-libs/jpeg:0
>>> No matching atoms found in "world" favorites file...

gw ~ # emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo
Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1  USE="java -static-libs"
[blocks B      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (media-libs/jpeg-8c-r1::gentoo, installed) pulled in by
    media-libs/jpeg required by @selected

  (media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    media-libs/libjpeg-turbo:0 required by (virtual/jpeg-0::gentoo, installed)
    media-libs/libjpeg-turbo


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked


Info

Code:

jaipur ~ # emerge --info
Portage 2.1.10.49 (default/linux/amd64/10.0/desktop, gcc-4.5.3, glibc-2.14.1-r3, 3.3.0-gentoo x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-3.3.0-gentoo-x86_64-Intel-R-_Core-TM-_i7-2600K_CPU_@_3.40GHz-with-gentoo-2.0.3
Timestamp of tree: Tue, 24 Apr 2012 16:30:01 +0000
distcc 3.1 x86_64-pc-linux-gnu [disabled]
ccache version 3.1.6 [disabled]
app-shells/bash:          4.2_p20
dev-java/java-config:     1.3.7-r1, 2.1.11-r3
dev-lang/python:          2.6.6-r2, 2.7.2-r3, 3.1.4-r3, 3.2.2
dev-util/ccache:          3.1.6
dev-util/cmake:           2.8.6-r4
dev-util/pkgconfig:       0.26
sys-apps/baselayout:      2.0.3
sys-apps/openrc:          0.9.8.4
sys-apps/sandbox:         2.5
sys-devel/autoconf:       2.13, 2.68
sys-devel/automake:       1.4_p6-r1, 1.9.6-r3, 1.10.3, 1.11.1
sys-devel/binutils:       2.21.1-r1
sys-devel/gcc:            4.5.3-r2
sys-devel/gcc-config:     1.5-r2
sys-devel/libtool:        2.4-r1
sys-devel/make:           3.82-r1
sys-kernel/linux-headers: 3.3 (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.14.1-r3
Repositories: gentoo x-portage
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="* -@EULA dlj-1.1 PUEL LOKI-EULA AdobeFlash-10.3 AdobeFlash-10.1 Oracle-BCLA-JavaSE Broadcom"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -pipe -O2 -mno-avx"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt /usr/share/openvpn/easy-rsa /var/bind"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php5.3/ext-active/ /etc/php/cgi-php5.3/ext-active/ /etc/php/cli-php5.3/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/texmf/language.dat.d /etc/texmf/language.def.d /etc/texmf/updmap.d /etc/texmf/web2c"
CXXFLAGS="-march=native -pipe -O2 -mno-avx"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs distlocks ebuild-locks fixlafiles news parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch xattr"
FFLAGS=""
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.osuosl.org/ http://ftp.ucsb.edu/pub/mirrors/linux/gentoo/ http://gentoo.mirrors.tera-byte.com/ http://gentoo.llarian.net/"
LANG="en_US.utf8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
MAKEOPTS="-j9"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X a52 aac acl acpi alsa amd64 apache2 audiofile avahi berkdb bluetooth branding bzip2 cairo cdda cdparanoia cdr cli consolekit cracklib crypt cups cxx dbus doc dri dts dvd dvdr dvdread emboss encode exif expat fam firefox flac fortran gcj gdbm gdu gif gnutls gpm gstreamer gtk iconv ipv6 ithreads java java6 jpeg kde lcms ldap libnotify lm_sensors logitech-mouse logrotate mad mmx mng modules mozilla mp3 mp4 mpeg mudflap multilib ncurses nls nptl nptlonly objc objc++ ogg opengl openmp pam pango pcre pdf perl png policykit ppds pppd python qt3 qt3support qt4 readline samba sdl semantic-desktop server session spell sse sse2 ssl startup-notification svg sysfs tcpd threads tiff truetype udev unicode usb vorbis wxwidgets x264 xattr xcb xchattext xine xml xorg xulrunner xv xvid zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic auth_digest authn_anon authn_dbd authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock dbd deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers ident imagemap include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation proxy proxy_ajp proxy_balancer proxy_connect proxy_http rewrite setenvif so speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" APACHE2_MPMS="worker" CALLIGRA_FEATURES="kexi words flow plan sheets stage tables krita karbon braindump" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf superstar2 timing tsip tripmate tnt ubx" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" PHP_TARGETS="php5-3" QEMU_SOFTMMU_TARGETS="i386 x86_64" QEMU_USER_TARGETS="i386 x86_64" RUBY_TARGETS="ruby18" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="vesa fbdev nv" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, USE_PYTHON
Back to top
View user's profile Send private message
i92guboj
Moderator
Moderator


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 9804
Location: Córdoba (Spain)

PostPosted: Tue Apr 24, 2012 9:46 pm    Post subject: Reply with quote

I just did (long ago, by the way).

Code:
emerge -C media-libs/jpeg
emerge -1 libjpeg-turbo


And it worked for me. But that will depend on your dep tree. I have no idea if there are still programs not obeying the jpeg virtual that hard-depend on media-libs/jpeg...
_________________
Gentoo Handbook | My website
Back to top
View user's profile Send private message
gentoo_ram
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 397
Location: San Diego, California USA

PostPosted: Tue Apr 24, 2012 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

I'm a little worried trying to do this since it will break every package linked against libjpeg which is quite a few. I'll try this on my 'staging' VM first to see how it works.
Back to top
View user's profile Send private message
tryn
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Dec 2002
Posts: 264

PostPosted: Tue Apr 24, 2012 11:46 pm    Post subject: Reply with quote

gentoo_ram

The eselect warning didn't post it quite like you show in your post.


At least mine shows it like this.

Code:
# emerge --deselect media-libs/jpeg
# emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo


You posted it saying
Code:
# emerge --deselect media-libs/jpeg:0

This would I think make a difference.

Doing the way that I posted worked for me with no problems.
Back to top
View user's profile Send private message
rubik-wuerfel
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 43
Location: Goettingen, Germany

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 6:00 am    Post subject: Reply with quote

tryn wrote:
gentoo_ram

The eselect warning didn't post it quite like you show in your post.


At least mine shows it like this.

Code:
# emerge --deselect media-libs/jpeg
# emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo


You posted it saying
Code:
# emerge --deselect media-libs/jpeg:0

This would I think make a difference.


It makes no difference here, since no media-libs/jpeg was in my world file anyways.
Back to top
View user's profile Send private message
ssuominen
Developer
Developer


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 2104
Location: Finland

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 7:28 am    Post subject: Reply with quote

Sorry guys, please see this:

http://sources.gentoo.org/gitweb/?p=proj/gentoo-news.git;a=commitdiff;h=8a24f7fc5d70e056bb0fb69160052db555441d0b

I've accidentally added that :0 there and removed it only minutes after.

emerge -C media-libs/jpeg:0
emerge -1 media-libs/jpeg-turbo

that is OK too, but it has the downside that between those commands there won't be any JPEG installed, so

emerge --deselect media-libs/jpeg
emerge --oneshot media-libs/jpeg-turbo

Is just littlelittle bit safer.
Back to top
View user's profile Send private message
i92guboj
Moderator
Moderator


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 9804
Location: Córdoba (Spain)

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 8:49 am    Post subject: Reply with quote

gentoo_ram wrote:
I'm a little worried trying to do this since it will break every package linked against libjpeg which is quite a few. I'll try this on my 'staging' VM first to see how it works.


revdep-rebuild should fix that.

In any case, there's also FEATURES="buildpkg" and quickpkg if you want to make binary packages so you can quickly revert the situation.
_________________
Gentoo Handbook | My website
Back to top
View user's profile Send private message
ssuominen
Developer
Developer


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 2104
Location: Finland

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 11:13 am    Post subject: Reply with quote

i92guboj wrote:
gentoo_ram wrote:
I'm a little worried trying to do this since it will break every package linked against libjpeg which is quite a few. I'll try this on my 'staging' VM first to see how it works.


revdep-rebuild should fix that.

In any case, there's also FEATURES="buildpkg" and quickpkg if you want to make binary packages so you can quickly revert the situation.


No revdep-rebuild required at all.

libjpeg.so.8 will be replaced by libjpeg.so.8

It's a drop-in replacement with no additional steps.
Back to top
View user's profile Send private message
penetrode
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 244
Location: Calgary, Alberta

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

ssuominen wrote:
Sorry guys, please see this:

http://sources.gentoo.org/gitweb/?p=proj/gentoo-news.git;a=commitdiff;h=8a24f7fc5d70e056bb0fb69160052db555441d0b

I've accidentally added that :0 there and removed it only minutes after.

emerge -C media-libs/jpeg:0
emerge -1 media-libs/jpeg-turbo

that is OK too, but it has the downside that between those commands there won't be any JPEG installed, so

emerge --deselect media-libs/jpeg
emerge --oneshot media-libs/jpeg-turbo

Is just littlelittle bit safer.


Which is it now? libjpeg-turbo, or jpeg-turbo?

Anyway it still doesn't work:
Code:

$ emerge --deselect media-libs/jpeg && emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo
>>> No matching atoms found in "world" favorites file...
Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1  USE="java -static-libs"
[blocks B      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (media-libs/jpeg-8c-r1::gentoo, installed) pulled in by
    media-libs/jpeg:0[static-libs] required by (virtual/jpeg-0::gentoo, installed)

  (media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    media-libs/libjpeg-turbo


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4915

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 3:00 pm    Post subject: Reply with quote

penetrode wrote:
ssuominen wrote:
Sorry guys, please see this:

http://sources.gentoo.org/gitweb/?p=proj/gentoo-news.git;a=commitdiff;h=8a24f7fc5d70e056bb0fb69160052db555441d0b

I've accidentally added that :0 there and removed it only minutes after.

emerge -C media-libs/jpeg:0
emerge -1 media-libs/jpeg-turbo

that is OK too, but it has the downside that between those commands there won't be any JPEG installed, so

emerge --deselect media-libs/jpeg
emerge --oneshot media-libs/jpeg-turbo

Is just littlelittle bit safer.


Which is it now? libjpeg-turbo, or jpeg-turbo?

Anyway it still doesn't work:
Code:

$ emerge --deselect media-libs/jpeg && emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo
>>> No matching atoms found in "world" favorites file...
Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1  USE="java -static-libs"
[blocks B      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (media-libs/jpeg-8c-r1::gentoo, installed) pulled in by
    media-libs/jpeg:0[static-libs] required by (virtual/jpeg-0::gentoo, installed)

  (media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    media-libs/libjpeg-turbo


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked


Code:
emerge -C media-libs/jpeg && emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo


should do the trick
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4915

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

do note that if you use nxclient, you need , see: media-libs/jpeg
Quote:
net-misc/nxclient-3.5.0.7 (=media-libs/jpeg-6*)

_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
gentoo_ram
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 397
Location: San Diego, California USA

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 3:21 pm    Post subject: Reply with quote

I ended up removing only version 8 of media-libs/jpeg and leaving version 6 alone. Then I installed libjpeg-turbo which put a version 8 library back. System seems happy so far.
Back to top
View user's profile Send private message
John R. Graham
Administrator
Administrator


Joined: 08 Mar 2005
Posts: 7666
Location: Somewhere over Atlanta, Georgia

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 3:34 pm    Post subject: Reply with quote

penetrode wrote:
... Anyway it still doesn't work: ...
The devs are so used to the features of the perpetually-in-testing portage-2* branch that they forget that portage-1* doesn't automatically handle all of the trivial blocks that portage-2* does. ssuominen's command work perfectly (and is indeed safer) with portage-2*. DaggyStyle's suggestions are spot on if you're still running portage-1*. :wink:

- John
_________________
This space intentionally left blank.
Back to top
View user's profile Send private message
penetrode
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 244
Location: Calgary, Alberta

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

DaggyStyle wrote:


Code:
emerge -C media-libs/jpeg && emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo


should do the trick


Thanks for the tip, but I think the point was to maintain some jpeg support between unmerging media-libs/jpeg and emerging media-libs/libjpeg-turbo...

and the instructions in the news say to use deselect.
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4915

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

penetrode wrote:
DaggyStyle wrote:


Code:
emerge -C media-libs/jpeg && emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo


should do the trick


Thanks for the tip, but I think the point was to maintain some jpeg support between unmerging media-libs/jpeg and emerging media-libs/libjpeg-turbo...

and the instructions in the news say to use deselect.

deselect is incase you have it in world file.

the --oneshot provides the support you need afaik.
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
penetrode
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 244
Location: Calgary, Alberta

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

DaggyStyle wrote:

deselect is incase you have it in world file.

the --oneshot provides the support you need afaik.


I have to admit to being a little nervous about an update I am encouraged to make through a news post when the command provided doesn't just work. I don't want to break my currently running system.
Back to top
View user's profile Send private message
rubik-wuerfel
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 43
Location: Goettingen, Germany

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 5:04 pm    Post subject: Reply with quote

If it fails, just emerge the old jpeg again. Compiling it should be only a matter of minutes, and you can always do that on the console.

The block still appears with portage-2.2.0_alpha101, though.
Back to top
View user's profile Send private message
ipic
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 157
Location: UK

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

I'm using this protage
Code:
2.2.0_alpha101


News commands did not work, emerge showed block as others have found. So I did this:
Code:

emerge --unmerge media-libs/jpeg
emerge --oneshot media-libs/libjpeg-turbo
revdep-rebuild --ignore -pv


All worked and no broken dependencies.

However, when I now run my daily update check, it wants to put jpeg back again:
Code:


ian ~ # emerge -uNDpv --with-bdeps y @world @system

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild  N    ~] media-libs/jpeg-8d  USE="static-libs" 0 kB
[uninstall     ] media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1  USE="-java -static-libs"
[blocks b      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

Total: 1 package (1 new, 1 uninstall), Size of downloads: 0 kB
Conflict: 1 block


This command appears to show no packages wanting jpeg besides the virtual:
Code:


ian ~ # emerge --depclean -pv virtual/jpeg

Calculating dependencies... done!
  virtual/jpeg-0 pulled in by:
    dev-lang/php-5.3.10
    media-gfx/imagemagick-6.7.6.4
    media-gfx/splashutils-1.5.4.4
    media-libs/imlib2-1.4.4
    media-libs/libmng-1.0.10-r1
    media-libs/netpbm-10.51.00-r2

>>> No packages selected for removal by depclean
Packages installed:   404
Packages in world:    102
Packages in system:   42
Required packages:    404
Number to remove:     0


Is something needed to convince the virtual to pull in turbo instead?

Thanks
Ian
Back to top
View user's profile Send private message
ipic
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Dec 2003
Posts: 157
Location: UK

PostPosted: Wed Apr 25, 2012 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

OK, its the "post 20 seconds before finding the answer" syndrome :?

The answer is: static-libs

Put this into /etc/portage/package.use
Code:
media-libs/libjpeg-turbo static-lib

and then got this
Code:


ian ~ # emerge -uNDpv --with-bdeps y @world @system

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R    ] media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1  USE="static-libs* -java" 0 kB

Total: 1 package (1 reinstall), Size of downloads: 0 kB


Following running the update, all is well:
Code:


ian ~ # emerge -uNDpv --with-bdeps y @world @system

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!

Total: 0 packages, Size of downloads: 0 kB


Sorry for wasting your time!
Back to top
View user's profile Send private message
don quixada
l33t
l33t


Joined: 15 May 2003
Posts: 615

PostPosted: Tue Jun 19, 2012 4:22 am    Post subject: Reply with quote

I'm at a loss here-- I've tried all these things and more and still no dice!

Code:
[ebuild     U  ] app-arch/unrar-4.2.3 [4.1.4-r2]
[ebuild  N     ] media-libs/jpeg-8d  USE="static-libs"
[ebuild     U  ] net-misc/curl-7.25.0-r1 [7.24.0] CURL_SSL="openssl%* -axtls% -cyassl% -gnutls% -nss% -polarssl%"
[ebuild     U  ] app-text/opensp-1.5.2-r3 [1.5.2-r2]
[ebuild    FU  ] dev-java/sun-jre-bin-1.6.0.33 [1.6.0.31]
[ebuild     U  ] dev-java/icedtea-bin-6.1.11.3 [6.1.11.1]
[ebuild     U ~] media-sound/banshee-2.4.1 [2.4.0-r1]
[blocks B      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

(media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1::gentoo, installed) pulled in by
    media-libs/libjpeg-turbo required by @selected
    >=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1 required by (www-client/chromium-19.0.1084.52::gentoo, installed)
    >=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0:0 required by (virtual/jpeg-0::gentoo, installed)

  (media-libs/jpeg-8d::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    media-libs/jpeg required by (media-libs/libflash-0.4.10-r1::gentoo, installed)



I tried masking the jpeg package altogether and it didn't work either...

Any suggestions?
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4915

PostPosted: Tue Jun 19, 2012 5:22 am    Post subject: Reply with quote

don quixada wrote:
I'm at a loss here-- I've tried all these things and more and still no dice!

Code:
[ebuild     U  ] app-arch/unrar-4.2.3 [4.1.4-r2]
[ebuild  N     ] media-libs/jpeg-8d  USE="static-libs"
[ebuild     U  ] net-misc/curl-7.25.0-r1 [7.24.0] CURL_SSL="openssl%* -axtls% -cyassl% -gnutls% -nss% -polarssl%"
[ebuild     U  ] app-text/opensp-1.5.2-r3 [1.5.2-r2]
[ebuild    FU  ] dev-java/sun-jre-bin-1.6.0.33 [1.6.0.31]
[ebuild     U  ] dev-java/icedtea-bin-6.1.11.3 [6.1.11.1]
[ebuild     U ~] media-sound/banshee-2.4.1 [2.4.0-r1]
[blocks B      ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

(media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1::gentoo, installed) pulled in by
    media-libs/libjpeg-turbo required by @selected
    >=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1 required by (www-client/chromium-19.0.1084.52::gentoo, installed)
    >=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0:0 required by (virtual/jpeg-0::gentoo, installed)

  (media-libs/jpeg-8d::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    media-libs/jpeg required by (media-libs/libflash-0.4.10-r1::gentoo, installed)



I tried masking the jpeg package altogether and it didn't work either...

Any suggestions?


read the output...
media-libs/libflash is your issue.
but I suspect your tree is outdated as there is not libflash in the official tree.
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
don quixada
l33t
l33t


Joined: 15 May 2003
Posts: 615

PostPosted: Thu Jun 21, 2012 3:16 am    Post subject: Reply with quote

Funny that depclean didn't flag it...
Back to top
View user's profile Send private message
edward_scott
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Jan 2006
Posts: 134

PostPosted: Thu Sep 20, 2012 4:08 am    Post subject: Reply with quote

I'm stuck with this. I've deselected media-libs/jpeg and emerge'd onehot media-libs/jpeg-turbo, but I still get the following issue:

Quote:
# emerge -avNuD world

* IMPORTANT: 10 news items need reading for repository 'gentoo'.
* Use eselect news to read news items.


These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild N ] media-libs/jpeg-8d USE="static-libs" 0 kB
[ebuild N ] virtual/jpeg-0 USE="static-libs" 0 kB
[ebuild U ] media-libs/tiff-4.0.2-r1 [4.0.2] USE="cxx jpeg zlib -jbig -lzma -static-libs" 0 kB
[ebuild U ~] media-libs/lcms-2.4 [2.3] USE="jpeg static-libs tiff zlib -doc -test" 4,193 kB
[ebuild U ] dev-dotnet/libgdiplus-2.10.9 [2.10] USE="cairo" 2,026 kB
[ebuild U ] dev-lang/mono-2.10.9-r2 [2.10.9-r1] USE="-minimal -pax_kernel -xen" 0 kB
[ebuild R ] media-libs/libkate-0.3.7 USE="wxwidgets* -doc" 0 kB
[ebuild R ] media-plugins/gst-plugins-meta-0.10-r7 USE="X a52 aac alsa dts dvd ffmpeg flac mp3 mpeg ogg pulseaudio vorbis xv -dv -dvb -http -lame -libvisual -mms -musepack -oss -taglib -theora -v4l -vcd -vpx -wavpack (-mythtv%)" 0 kB
[ebuild U ] dev-ruby/rake-0.9.2.2 [0.8.7-r6] USE="bash-completion -doc -test" RUBY_TARGETS="ruby18 ruby19 -jruby -ree18" 109 kB
[ebuild U ~] dev-java/icedtea-6.1.11.4 [6.1.11.1] USE="X alsa cups jbootstrap nsplugin nss pulseaudio source webstart -cacao% -cjk -debug -doc -examples -javascript -pax_kernel -systemtap -test" 0 kB
[ebuild U ~] dev-java/icedtea-web-1.2.1-r1 [1.2] USE="nsplugin -build -doc -javascript -test" 0 kB
[blocks B ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.1)

Total: 11 packages (7 upgrades, 2 new, 2 reinstalls), Size of downloads: 6,328 kB
Conflict: 1 block (1 unsatisfied)

* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.

(media-libs/libjpeg-turbo-1.2.1::gentoo, installed) pulled in by
>=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1 required by (www-client/chromium-21.0.1180.89::gentoo, installed)

(media-libs/jpeg-8d::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
>=media-libs/jpeg-8d:0[static-libs] required by (virtual/jpeg-0::gentoo, ebuild scheduled for merge)


none of the solutions in this thread have solved it so far.

why is it trying to re-emerge virtual/jpeg and media-libs/jpeg?
Back to top
View user's profile Send private message
ssuominen
Developer
Developer


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 2104
Location: Finland

PostPosted: Thu Sep 20, 2012 8:48 am    Post subject: Reply with quote

edward_scott wrote:
I'm stuck with this. I've deselected media-libs/jpeg and emerge'd onehot media-libs/jpeg-turbo, but I still get the following issue:

Quote:
# emerge -avNuD world

* IMPORTANT: 10 news items need reading for repository 'gentoo'.
* Use eselect news to read news items.


These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild N ] media-libs/jpeg-8d USE="static-libs" 0 kB
[ebuild N ] virtual/jpeg-0 USE="static-libs" 0 kB
[ebuild U ] media-libs/tiff-4.0.2-r1 [4.0.2] USE="cxx jpeg zlib -jbig -lzma -static-libs" 0 kB
[ebuild U ~] media-libs/lcms-2.4 [2.3] USE="jpeg static-libs tiff zlib -doc -test" 4,193 kB
[ebuild U ] dev-dotnet/libgdiplus-2.10.9 [2.10] USE="cairo" 2,026 kB
[ebuild U ] dev-lang/mono-2.10.9-r2 [2.10.9-r1] USE="-minimal -pax_kernel -xen" 0 kB
[ebuild R ] media-libs/libkate-0.3.7 USE="wxwidgets* -doc" 0 kB
[ebuild R ] media-plugins/gst-plugins-meta-0.10-r7 USE="X a52 aac alsa dts dvd ffmpeg flac mp3 mpeg ogg pulseaudio vorbis xv -dv -dvb -http -lame -libvisual -mms -musepack -oss -taglib -theora -v4l -vcd -vpx -wavpack (-mythtv%)" 0 kB
[ebuild U ] dev-ruby/rake-0.9.2.2 [0.8.7-r6] USE="bash-completion -doc -test" RUBY_TARGETS="ruby18 ruby19 -jruby -ree18" 109 kB
[ebuild U ~] dev-java/icedtea-6.1.11.4 [6.1.11.1] USE="X alsa cups jbootstrap nsplugin nss pulseaudio source webstart -cacao% -cjk -debug -doc -examples -javascript -pax_kernel -systemtap -test" 0 kB
[ebuild U ~] dev-java/icedtea-web-1.2.1-r1 [1.2] USE="nsplugin -build -doc -javascript -test" 0 kB
[blocks B ] media-libs/jpeg:0 ("media-libs/jpeg:0" is blocking media-libs/libjpeg-turbo-1.2.1)

Total: 11 packages (7 upgrades, 2 new, 2 reinstalls), Size of downloads: 6,328 kB
Conflict: 1 block (1 unsatisfied)

* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.

(media-libs/libjpeg-turbo-1.2.1::gentoo, installed) pulled in by
>=media-libs/libjpeg-turbo-1.2.0-r1 required by (www-client/chromium-21.0.1180.89::gentoo, installed)

(media-libs/jpeg-8d::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
>=media-libs/jpeg-8d:0[static-libs] required by (virtual/jpeg-0::gentoo, ebuild scheduled for merge)


none of the solutions in this thread have solved it so far.

why is it trying to re-emerge virtual/jpeg and media-libs/jpeg?


Both the virtual and the package needs to have USE="static-libs" enabled (or disabled) at the same time for apps like splashutils.

/etc/portage/package.use:
Code:

virtual/jpeg static-libs
media-libs/libjpeg-turbo static-libs


And the chromium ebuild has a hard dependency over libjpeg-turbo as it uses special features from it so that normal jpeg is out of question, so...

Code:

# emerge -C "=media-libs/jpeg-8*"
# emerge -1 libjpeg-turbo


That should clear things up
Back to top
View user's profile Send private message
edward_scott
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Jan 2006
Posts: 134

PostPosted: Fri Sep 21, 2012 1:48 pm    Post subject: Reply with quote

jpeg-8 wasn't emerged:

Quote:
# emerge -C "=media-libs/jpeg-8*"
* This action can remove important packages! In order to be safer, use
* `emerge -pv --depclean <atom>` to check for reverse dependencies before
* removing packages.

--- Couldn't find '=media-libs/jpeg-8*' to unmerge.

>>> No packages selected for removal by unmerge

# emerge -C "=media-libs/jpeg-8*"
* This action can remove important packages! In order to be safer, use
* `emerge -pv --depclean <atom>` to check for reverse dependencies before
* removing packages.

--- Couldn't find '=media-libs/jpeg-8*' to unmerge.

>>> No packages selected for removal by unmerge


emerge -1 libjpeg-turbo re-emerged successfully.

same error as my last post when I emerge -avNuD world.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum