Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][PPPOE] net.ppp0 nie łączy, choć powinien.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 493

PostPosted: Tue Apr 03, 2012 5:44 pm    Post subject: [SOLVED][PPPOE] net.ppp0 nie łączy, choć powinien. Reply with quote

Witam

Jak w temacie:

Code:
qlist -ICvUq pppoe
net-dialup/rp-pppoe-3.8-r2 X


Uruchomiony przez openrc:

W /etc/conf.d/net stoi jak byk:
Code:
config_ppp0="ppp"
plugins_ppp0="pppoe"
link_ppp0="eth0"
username_ppp0="user"
password_ppp0="supertajnehasło"

Usera i hasło sprawdzałem 5 razy, jest dokładnie takie samo, jak w /etc/ppp/chap-secrets,
przy próbie odpalenia wywala się do góry kopytami:
Code:
 /etc/init.d/net.ppp0 start
net.ppp0             | * Bringing up interface ppp0
net.ppp0             | *   Starting pppd in ppp0 ...
net.ppp0             |/usr/sbin/pppd: /usr/lib64/pppd/2.4.5/passwordfd.so: undefined symbol: eaptls_check_hook
net.ppp0             |/usr/sbin/pppd: Couldn't load plugin passwordfd.so
net.ppp0             | *   start-stop-daemon: failed to start `/usr/sbin/pppd'
net.ppp0             | *   Failed to start PPP                            [ !! ]
net.ppp0             | * ERROR: net.ppp0 failed to start
:evil:

Jeśli natomiast odpalę go z palca poleceniem pppoe-connect w terminalu, łączy bez problemu, blyskawicznie i prawidłowo.

Na razie rozwiązałem problem przy pomocy skryptu w /etc/local.d/pppoe.start: :twisted:
Code:
#!/bin/bash

/usr/sbin/pppoe-connect 2>&1>/dev/null &
exit 0;
wolałbym jednak skonfigurować połączenie zgodnie z oficjalną dokumentacją.
Konfiguracja wg tego przepisu.

Jakeś sugestie?

Pozdrawiam
8)


Last edited by Jacekalex on Wed Apr 04, 2012 1:30 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Tue Apr 03, 2012 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

emerge --oneshot `epm -qf /usr/lib64/pppd/2.4.5/passwordfd.so`

a jak nie pomoże, to pełny revdep-rebuild
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 493

PostPosted: Wed Apr 04, 2012 1:36 am    Post subject: Reply with quote

joi_ wrote:
a jak nie pomoże, to pełny revdep-rebuild

Zrobione, niestety nic nie wniosło do sprawy.

joi_ wrote:
Code:
emerge --oneshot `epm -qf /usr/lib64/pppd/2.4.5/passwordfd.so`

Bezpośrednio nie pomogło, za to naprowadziło na rozwiązanie ;)

Pomogło za to:
Code:
USE="-eap-tls" emerge net-dialup/ppp

Testowałem kiedyś konfigurację Radiusa z eap-tls, i z tąd ppp miał tą flagę.
Za to kompletnie zmylił mnie fakt, że z palca łączy, myslałem, że to coś w openrc i odpalaniem net.ppp0.

Dzięki :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum