Chcialbym poruszyc pewna kwestie dotyczaca backupowanie danego folderu, mamy sobie skrypcior ktory taruje i traktuje lzma folder zeby nie przytaczac calosc dam kawalek:
Code: Select all
...
TAR="nice -n 19 tar -cp"
PAKER="nice -n 19 lzma -4"
$TAR /home/sciezka/do/folderu | $PAKER > minecraft_rpg_$TIME.tar.lzma
...
Sobie jest dodanych pare takich skryptow i one wykonuje sie w cronie systematycznie co 2h, jako ze w tym przypadku w ogole nie zalezy mi na czasie. Chcialbym aby one jak najmniej obciazaly moj CPU + RAM, teraz powstaja nastepujace pytania. Czy lepiej jest odpalac te skrypty jednoczesnie mianowicie (/var/spool/cron/crontabs/root):
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/pierwszy/skrypt &> /dev/null
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/drugi/skrypt &> /dev/null
Czy moze tak lepiej:
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/pierwszy/skrypt &> /dev/null && cpulimit --limit 30 /home/drugi/skrypt &> /dev/null
aby poczekal az sie pierwszy wykona i bral sie za drugi. Procesor to i7, w sumie nie wadzi ten backup, ale chcialbym go jak najmocniej ograniczyc - podkreslam nie zalezy mi na czasie, zalezy mi na tym zeby jak najmniej zajmowal procka i RAMu (co do cpulimit - tak
@SlashBeast, juz sie zabieram za czytanie o
cgroups). I teraz czy RAM bedzie zajety dluzej, jesli ogranicze procesor? Chcialbym to zrobic jak najekonomiczniej kosztem czasu, wszelkie podpowiedzi sa mile widziane.