Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
instalacja na virtualbox z gnome - Proszę o pomoc
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

javacc czy xjavac mi się przyda?
_________________
cogito ergo sum


Last edited by Oniryczny on Fri Dec 09, 2011 8:51 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

Oniryczny wrote:
javacc czy xjavac mi sie przyda?


Sam masz zainstalować tylko sun-jdk on sobie dociągnie to co mu będzie potrzebne. Mówiłem o javac który jest częścią jdk nie zainstalujesz go oddzielnie.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Thu Dec 08, 2011 8:43 pm    Post subject: Reply with quote

ahaaa...
no teraz rozumiem
spróbuję zainstalować (polski już mam tylko wszystko podkreśla :P )

zainstalowałem javę i działa :)
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Sat Dec 10, 2011 3:18 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

gentoo syndis # emerge --update --deep --newuse world

 * IMPORTANT: config file '/etc/portage/savedconfig/sys-apps/busybox-1.19.0' needs updating.
 * See the CONFIGURATION FILES section of the emerge
 * man page to learn how to update config files.
Calculating dependencies... done!
[ebuild     U  ] dev-util/kbuild-0.1.9998_pre20110817 [0.1.5_p2-r1]
[ebuild     U  ] x11-drivers/xf86-video-virtualbox-4.1.4 [4.0.12]
[ebuild     U  ] app-emulation/virtualbox-guest-additions-4.1.4-r1 [4.0.12]
[blocks B      ] x11-drivers/xf86-input-virtualbox ("x11-drivers/xf86-input-virtualbox" is blocking app-emulation/virtualbox-guest-additions-4.1.4-r1)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (x11-drivers/xf86-input-virtualbox-4.0.12::gentoo, installed) pulled in by
    x11-drivers/xf86-input-virtualbox required by @selected
    x11-drivers/xf86-input-virtualbox required by (x11-base/xorg-drivers-1.10::gentoo, installed)

  (app-emulation/virtualbox-guest-additions-4.1.4-r1::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    app-emulation/virtualbox-guest-additions required by @selected


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked

:(
wg manuala albo olać albo odinstalować pakiet blokujący
chyba oleję...
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 6:27 am    Post subject: Reply with quote

Zmaskuj na razie virtualbox-guest-additions-4.1.4-r1 i tyle :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 10:04 am    Post subject: Reply with quote

Code:
--autounmask
? :oops:
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
echo "=virtualbox-guest-additions-4.1.4-r1" >> /etc/portage/package.mask


Tu jest opisane:
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml?part=3&chap=3
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 7:08 pm    Post subject: Reply with quote

nie pokazuje już tego do instalacji...
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

Oniryczny wrote:
nie pokazuje już tego do instalacji...


No i dobrze, olej to na razie. Chodzi o to, żeby nie blokowało Ci aktualizacji.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Sun Dec 11, 2011 10:19 pm    Post subject: Reply with quote

no właśnie zdziwko bo nie zrobiłem echo a on sam przestał wywalać błąd...
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Dec 12, 2011 8:21 am    Post subject: Reply with quote

A zrobiłeś --sync? Jak tak to masz prawdopodobną odpowiedź.

Albo ręcznie zainstalowałeś coś co wyklucza ten pakiet.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Mon Dec 12, 2011 8:25 am    Post subject: Reply with quote

tak
Code:

# emerge --sync && emerge -uDN

_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Dec 12, 2011 10:38 am    Post subject: Reply with quote

No to jak wszystko już wyjaśnione i rozwiązane to dodaj [SOLVED] na nazwy tematu.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Mon Dec 12, 2011 11:01 am    Post subject: Reply with quote

chyba, że wyjdą kolejne problemy :oops:
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Dec 12, 2011 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Kolejne problemy raczej już w nowym temacie, bo gnome chyba załatwiony już.

BTW. przenieś to [SOLVED] na początek będzie lepiej widać.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Tue Dec 13, 2011 7:45 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

# emerge --sync && emergr -uDN

nie wywala błędu

ale
Code:

# emerge --update --deep --newuse world

wywala ów błąd...
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Wed Dec 14, 2011 8:36 am    Post subject: Reply with quote

ów czyli jaki?
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Wed Dec 14, 2011 8:46 am    Post subject: Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6896502.html#6896502
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Sat Dec 17, 2011 8:03 am    Post subject: Reply with quote

Już Ci napisałem co z tym zrobić, powiedziałeś że po --sync przeszło. Więc cofnij się do posta w którym masz wyjaśnione.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 209
Location: Poznań

PostPosted: Sat Dec 17, 2011 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

jedna komenda nie daje błędu a druga daje... tak ma być? 8O


udało mi się wreszcie spolszczyć GDMa :D
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum