Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
zmiana hasła użytkownika Samby -- klient Win7 zgłupiał, wtf?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Sat Nov 19, 2011 8:53 pm    Post subject: zmiana hasła użytkownika Samby -- klient Win7 zgłupiał, wtf? Reply with quote

Hej, mam taką zagwozdkę i już do końca zgłupiałem :) Może ktoś już też to miał i zna rozwiązanie, ja od 3 dni googlam i nic wartościowego nie znalazłem.

Serwer Samba na Gentoo, ustawione współdzielone katalogi na serwerze na użytkownik/hasło. Ten sam użytkownik był "zastosowany" po stronie Win7 do logowania. Jest to najwygodniejsza dla mnie forma, bo mapowanie dysków pod Win odbywa się wtedy bezproblemowo, nie ma dodatkowych pytań o hasło (poświadczenia).

Wszystko działało pięknie, dopóki nie zmieniłem hasła użytkownika na serwerze Samby (smbpasswd). Oczywiście zmapowane dyski pod Win7 przestały działać (na co byłem przygotowany), więc je odmapowałem, zmieniłem hasło systemowe tego użytkownika Win7 (login i hasło nowe są takie same na Sambie i pod Win7), ale dysków już zmapować na nowo nie mogę.
Cały czas mi wyskakuje okienko z prośbo o "poświadczenia", jak wprowadzam nowe, to mam "odmowę dostępu".
net use melduje błąd systemowy 5, odmowa dostępu.

Mój laptop z Gentoo bez problemu montuje udostępnione zasoby Samby (używam autofs i pliku .smbcredentials, oczywiście z nowym hasłem), natomiast Win7 może się tylko dobrać do zasobów Samby niechronionych hasłem.

Ktoś ma jakiś pomysł, jak zmusić Win7 do "zapomnienia" starych poświadczeń? Bo jak zainstaluję od zera nowy system pod maszyną wirtualną i tam użyję nowego loginu/hasła, to dyski mapują się tak jak powinny. Tylko nie mam zamiaru reinstalować Win7 po każdej zmianie hasła na serwerze Samby...

EDIT: nie używam domeny, tylko grupy roboczej.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Mon Nov 21, 2011 3:22 pm    Post subject: Reply with quote

Spróbuj w ustawieniach Samby na Win7 poszukać i włączyć tryb zgodnosci z XP, to pomogło przy udostępnieniu drukarki do Linuxa, więc w drugą stronę też powinno.

W ogóle Win7 ma jakiś dziwny ten protokół SMB, podobne problemy wychodzą w komunikacji ze starszymi Windowsami, wywala "NT_STATUS_LOGON_FAILURE" i podobne kfiatki.

A Samba4 - która ma być podobno zgodna z Win7, jest na razie w stanie [M]~4.0.0_alpha17!m.
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 22, 2011 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

W chwili obecnej: wchodzę po raz pierwszy na zmapowany dysk: odmowa dostępu. Po chwili klikam po raz drugi i zawartość się pojawia.
"Jakoś" działa :/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum