Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Aktualizacja jądra bez reboot'a
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kurak
Guru
Guru


Joined: 13 Jul 2006
Posts: 492

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 7:45 pm    Post subject: Aktualizacja jądra bez reboot'a Reply with quote

Witam, tak jak w temacie, chodzi mi o aktualizację kernela bez rebootowania systemu, jest jakiś sposób żeby nowe jajo zaskoczyło bez odcinania ludzi od serwera?

edit:
Kiedyś było coś takiego jak
Code:
killall init -HUP
czy jakoś tak, ale to w sumie nie przeładowywało do końca całego kernela.
_________________
Open Your Mind, Use Open Source
Back to top
View user's profile Send private message
Kurt Steiner
Moderator
Moderator


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 1050
Location: Ostroleka, Polska

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 8:31 pm    Post subject: Re: Aktualizacja jądra bez reboot'a Reply with quote

kurak wrote:
Kiedyś było coś takiego jak
Code:
killall init -HUP
czy jakoś tak, ale to w sumie nie przeładowywało do końca całego kernela.
ZTCW, to w ogóle nie dotyka kernela - to przeładowuje inita. Co do kernela, to od jakiegoś czasu istnieje taka możliwość, jednak musisz mieć dla niej wsparcie w kernelu wkompilowane. Nie pamiętam jak to się nazywa i nie mam jakichkolwiek informacji o skuteczności czy tym bardziej stabilności tego rozwiązania.

---Dodane:---
To o czym pisałem to chyba "kexec" i chyba jednak nie do końca pozwala na to co Cię interesuje.
_________________
Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to. :)

LRU:431698
Back to top
View user's profile Send private message
Yatmai
Veteran
Veteran


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 1501
Location: Kraków

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

Kexec raczej służy do zrobienia dumpa pamięci przy jakiejś grubszej awarii.

Inna rzecz, że ponoć się dało tak jajka podmieniać, niemniej operacja i tak była by krótsza od reboot'a jedynie o to co bios na początku knuje z kompem, a przez ten czas userzy i tak byli by odcięci.
_________________
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

ZTCW nie jest to mozliwe, ale glowy nie dam sobie uciąć.
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
Kurt Steiner
Moderator
Moderator


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 1050
Location: Ostroleka, Polska

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:27 pm    Post subject: Reply with quote

Yatmai wrote:
Kexec raczej służy do zrobienia dumpa pamięci przy jakiejś grubszej awarii.

Inna rzecz, że ponoć się dało tak jajka podmieniać, niemniej operacja i tak była by krótsza od reboot'a jedynie o to co bios na początku knuje z kompem, a przez ten czas userzy i tak byli by odcięci.
No właśnie wygooglałem, że to kexec robi. :)
_________________
Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to. :)

LRU:431698
Back to top
View user's profile Send private message
Yatmai
Veteran
Veteran


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 1501
Location: Kraków

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

Generalnie jajek nie może pozwolić się wywalić z systemu (w sensie pamięci operacyjnej) bo była by to potencjalna luka dla robactwa i hakieróff ;)
_________________
Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10]
Back to top
View user's profile Send private message
Kurt Steiner
Moderator
Moderator


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 1050
Location: Ostroleka, Polska

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:40 pm    Post subject: Reply with quote

Yatmai wrote:
Generalnie jajek nie może pozwolić się wywalić z systemu (w sensie pamięci operacyjnej) bo była by to potencjalna luka dla robactwa i hakieróff ;)
Prawda, choć czytając kiedyś jakąś lakoniczną notkę, że udało się zrobić możliwość takiej podmianki, pomyślałem, że zostało to jakoś rozwiązane. :) Będę pamiętał, żeby następnym razem szukać lepszych źródeł. :wink:
_________________
Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to. :)

LRU:431698
Back to top
View user's profile Send private message
vermaden
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Jul 2005
Posts: 168
Location: pl_PL.lodz

PostPosted: Mon Jan 21, 2008 2:47 am    Post subject: Reply with quote

http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-kexec.html
kexec pozwala na przeladowanie innego jajka bez sprzetowego reboota, bez biosu, bootloadera itd, ale userow chyba i tak rozlaczy, musialbys sprawdzic.
_________________
"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds
vermaden's: links spreadbsd
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Mon Mar 28, 2011 9:49 pm    Post subject: Reply with quote

Czy cos sie zmienilo w tej kwestii? I czy ktos tego uzywa w praktyce?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Tue Mar 29, 2011 6:43 pm    Post subject: Reply with quote

pogooglaj za ksplice; kexec nie zachowuje stanu systemu po podmianie
Back to top
View user's profile Send private message
znal
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Jul 2007
Posts: 177

PostPosted: Tue Mar 29, 2011 11:32 pm    Post subject: Reply with quote

Ja używam kexec, ale rzadko mi się zdarza restart poza aktualizacją kernela, zwykle korzystam z hibernacji i nie ma takiej potrzeby. Kexec pozwala na pominięcie całej fazy POST, bootloadera i wczytywania się jądra do pamięci (na domyślnych opcjach). Wszystko poza tym jest tak jak przy zwykłym restarcie. Tzn. zaoszczędza się czas, który normalnie by upłynął od końca wyłączania do momentu zatwierdzenia opcji w bootloaderze + czas ładowanie się jądra do pamięci, ten ostatni myślę, że nie więcej niż 1-3 sek. (nie mierzyłem dokł.)
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Thu Nov 10, 2011 11:35 am    Post subject: Reply with quote

OK kexec juz przetestowalem dosyc dlugo i moge powiedziec ze jest fajnym sposobem na przeladowanie calego systemu. Jednak uslugi musza zostac pozamykane i uruchomine na nowo (w skrocie jest to szybszy troche reboot bez ladowania biosu etc). A co powiecie na temat ksplice o ktorym juz @joi_ wspomnial?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 547
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Thu Nov 10, 2011 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

Wiem, że propozycja trochę odbiega od pytania, ale... nie prościej byłoby skorzystać z wirtualizacji i w razie potrzeby przerzucić użytkowników na inną wirtualną maszynę? W między czasie tworzy się dodatkowy bufor na przetestowanie czy wszystko działa po aktualizacji.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Thu Nov 10, 2011 11:22 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, a jak daje dostep do ssh maszyny ktora jest postawiona bez wirtualizacji? Nie zajmuje sie tym profesjonalnie - bardziej aby pomoc innym w projektach etc nic z tego nie mam, dlatego nie uzywam jakis super poteznych maszyn do wirtualizacji. No na pewno jest to jakies rozwiazanie, ale ja nie wirtualizuje - chyba ze masz cos innego na mysli. Z reszta wirtualizacje tez musi jakas maszyna podtrzymywac, wiec chyba na pewnym etapie trzeba zaktualizowac tego kernela i tak (-: a co do testowania czy wszystko dziala - zawsze staram sie update zrobic na innych maszynach, zanim zrobie na tej ktora udostepniam. Zeby pozniej nie bylo watpliwosci podczas aktualizacji jak rozsadnie wspomniales.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum