Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] AR9285 (ath9k) -- karta jest, interfejsu brak
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pk1001100011
n00b
n00b


Joined: 23 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 2:48 pm    Post subject: [SOLVED] AR9285 (ath9k) -- karta jest, interfejsu brak Reply with quote

Chcę połączyć się z routerem poprzez WiFi. Router stosuje WPA i wymaga hasła. Podstawowym problemem jest to, że za nic nie mogę "zmusić" karty sieciowej do działania. Moją kartą sieciową jest Atheros AR9825 i do jej uruchomienia wymagany jest sterownik ath9k (ktory z kolei wymaga mac80211 i cfg80211).

W jądro wkompilowałem trzy powyższe sterowniki.

Podczas uruchamiania systemu otrzymuję na ekranie linię z informacją o uruchamianiu interfejsu wlan0, o modułach jakie zostały użyte (ath9k itd. tam nie ma, ale to pewnie dlatego, że są wkompilowane w jądro, tak?), a następnie o braku interfejsu wlan0.
//Nie pamiętam dokładnie treści informacji, mogę je spisać gdyby było to potrzebne.

Po uruchomieniu lspci otrzymuję:
Code:

02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

Po uruchomieniu ifconfig -a otrzymuję jedynie interfejs lo i sit.

Po modprobe ath9k nie otrzymuję komunikatu o braku sterownika/modułu (podobnie w przypadku dwóch innych wymaganych), ale też nic się nie zmienia.

Próba włączenia interfejsu czy to przez ifconfig czy przez wpa_supplicant kończy się komunikatem "wlan0: (...) No such device".

Uruchomiłem Fedorę 13 z LiveCD i tam sieć działa. Fedora 13 ma już jakieś półtora roku, więc raczej malo prawdopodobne, że moja karta sieciowa nie jest obsługiwana, bo jest zbyt nowa. W Fedorze po uruchomieniu lsmod dostaję następujące linie związane z ath:
Code:

ath9k                  73961  0
ath9k_common            2415  1 ath9k
mac80211              196945  2 ath9k,ath9k_common
ath9k_hw              214677  2 ath9k,ath9k_common
ath                     9190  2 ath9k,ath9k_hw
cfg80211              117099  4 ath9k,ath9k_common,mac80211,ath


W logach fraza ath nie pojawia się ani razu, podobnie jak wlan0.

Wydaje mi się, że w jądrze zaznaczyłem wszystko co było wymagane. Próbowałem instrukcji odnośnie ustawień jądra z podręcznika instalacji, stąd: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Wireless_Networking i stąd: http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/ath9k .

Nie mam pojęcia o co chodzi. Wydaje mi się, że w jądrze niczego nie pominąłem. Wziąłem się w końcu za czytanie opisów dosłownie wszystkich elementów i nic. Mogę jeszcze spróbować zamiast ustawiać jądro samemu użyć genkernela, ale może wie ktoś o co może chodzić? Nie po to chcę spróbować Gentoo by mieć w jądo wkompilowane co tylko się da...

Czytałem ten wątek: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-890202.html?sid=d35c23c740aa209b40558c112b555987 . Nie wiem nic o żadnych dodatkowych wymaganiach odnośnie firmware'u.


Last edited by pk1001100011 on Wed Aug 24, 2011 10:07 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a daj

Rowniez podaj swoj konfig wlan0, bo jak rozumiem, sam zrobiles symlink net.wlan0?
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
pk1001100011
n00b
n00b


Joined: 23 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a
Code:

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4 
          NOARP  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)



Symlink zrobiłem sam, tak jak w podręczniku instalacji. Odnośnie konfiguracji wlan0, o jaką konfigurację chodzi...? Jeżeli chodzi o plik /etc/conf.d/net to jest on tak jakby pusty. Są tam dwie linijki do wpa_supplicant, bo próbowałem go użyć, ale potem zorientowałem się, że karta sieciowa nie chce mi działać.
W każdym razie /etc/conf.d/net wygląda aktualnie tak:
Code:

config_wlan0=( "dhcp" )
modules=( "wpa_supplicant" )
wpa_supplicant_wlan0="-Dmadwifi"

Komputer dostaje adres od routera przez DHCP, więc, z tego co jest napisane w podręczniku, w /etc/conf.d/net nie musi nic być...
Żadnych więcej plików konfiguracyjnych dla sieci nie robiłem prócz dla wpa_supplicant, ale jego konfiguracja chyba teraz nie ma znaczenia...

Jeszcze odnośnie komunikatów podczas ładowania systemu, wyglądają one tak:
Code:

* Bringing up interface wlan0
*   Loaded modules: apipa arping bonding tuntap ccwgroup macchanger macnet wpa_supplicant ssidnet inconfig system dhcpd ip6to4
*   ERROR: interface wlan0 does not exist
*   Ensure that you have loaded the correct kernel module for your hardware
* ERROR: net.wlan0 failed to start
* ERROR: cannot start netmount as net.wlan0 would not start

Dwie pierwsze linijki są poprzedzone zieloną gwiazdką, reszta czerwoną.

Dla porównania, jeśli może to mieć znaczenie, ifconfig -a w LiveCD Fedory:
Code:

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:8256 (8.0 KiB)  TX bytes:8256 (8.0 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr E0:91:53:41:38:98 
          inet addr:10.10.0.117  Bcast:10.10.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::e291:53ff:fe41:3898/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3330 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2168 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2805563 (2.6 MiB)  TX bytes:304432 (297.2 KiB)



EDIT. W międzyczasie jeszcze raz skompilowałem jądro, nie za pomocą genkernela, ale pozaznaczałem wszystko co wydawało mi się, że być może się przyda i nadal to samo.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

tak dlugo jak sie w `ifconfig -a` nie pojawi karta wifi nie masz co sie bawic nawet z init scriptami.

W dmesgu powinno byc napisane co jest nie tak ze sterownikiem.

Dodatkowo, wszystkim polecam wicd do wifi zamiast init skryptow, duzo bardziej wygodne.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
pk1001100011
n00b
n00b


Joined: 23 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

Może i w dmesg powinno być napisane co jest nie tak ze sterownikiem, ale niestety nie jest. :(
Oto mój dmesg: http://pastebin.com/C38q3EBd

Jest tam jedna linia odnośnie cfg80211:
Code:

[    0.655833] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain

i dwie odnośnie lib80211:
Code:

[    3.242581] lib80211: common routines for IEEE802.11 drivers
[    3.245464] lib80211_crypt: registered algorithm 'NULL'

I to wszystko. Nie ma żadnej linii odnośnie ath. Nie ma w dmesg ani w żadnym innym logu ani jednego błędu, ani nawet ostrzeżenia. Jedynie podczas uruchamiania systemu pojawia mi się to co napisałem w poprzednim poście.

EDIT. "Przydomek" n00b pod moim nickiem jest prawidłowy. :)
Okazało się, że źle skonfigurowałem jądro. Właściwie nie tyle źle je skonfigurowałem co źle zapisałem jego konfigurację i skompilowało się z opcjami domyślnymi zamiast tymi wybranymi przeze mnie. :|
W każdym razie już wszystko dobrze. Dziękuję za pomoc. :)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Wed Aug 24, 2011 7:26 am    Post subject: Reply with quote

Zapoznaj sie z regulaminem i stosownie zedytuj tytul tematu.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum