Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
How to enable parenthesized use flags (in VIDEO_CARDS)?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
iqtestsmeannothing
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 11:23 pm    Post subject: How to enable parenthesized use flags (in VIDEO_CARDS)? Reply with quote

I am having trouble with some basic portage use, and didn't find useful information on google, etc.. I am upgrading xorg-server, the relevant lines are:

Code:
me@mycomputer:~$ sudo emerge -1 xorg-server libXxf86vm libXxf86dga
...
[ebuild     U  ]    x11-base/xorg-server-1.10.2 [1.5.3-r6] USE="nptl udev%* xorg -dmx -doc% -ipv6 -kdrive -minimal -static-libs% -tslib -xnest% -xvfb% (-3dfx%) (-debug%) (-hal%*) (-sdl%)" INPUT_DEVICES="(-acecad%) (-aiptek%) (-citron%) (-elographics%) (-evdev%*) (-fpit%) (-hyperpen%) (-joystick%) (-keyboard%*) (-mouse%*) (-mutouch%) (-penmount%) (-synaptics%) (-tslib%) (-virtualbox%) (-vmmouse%) (-void%) (-wacom%)" VIDEO_CARDS="(-apm%) (-ark%) (-ast%) (-chips%) (-cirrus%) (-dummy%) (-epson%) (-fbdev%*) (-geode%) (-glint%*) (-i128%) (-i740%) (-impact%) (-intel%*) (-mach64%*) (-mga%*) (-neomagic%*) (-newport%) (-nv%*) (-nvidia%) (-r128%*) (-radeon%*) (-radeonhd%) (-rendition%) (-s3%) (-s3virge%) (-savage%*) (-siliconmotion%) (-sis%*) (-sisusb%) (-sunbw2%) (-suncg14%) (-suncg3%) (-suncg6%) (-sunffb%) (-sunleo%) (-suntcx%) (-tdfx%*) (-tga%) (-trident%*) (-tseng%) (-v4l%) (-vesa%*) (-via%*) (-virtualbox%) (-vmware%*) (-voodoo%) (-xgi%)" 5,210 kB


I would like to enable several of the VIDEO_CARDS and INPUT_DEVICES flags (e.g., I put VIDEO_CARDS="intel" in /etc/make.conf); however it seems that the parenthesized ("masked"?) use flags cannot be enabled. If I understand correctly, a use flag is parenthesized to mean that it cannot be enabled in my profile. I had some trouble understanding out what a profile is, but eventually learned that to unmask a use flag masked in the default profile, I should create the file "/etc/portage/use.mask" with the contents:

Code:
-video_cards_intel
-input_devices_keyboard
-input_devices_mouse
-input_devices_evdev
-input_devices_synaptics


However, this didn't have any effect that I saw. Surely I am misunderstanding something very basic about portage? Any help would be appreciated, thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Advocate
Advocate


Joined: 29 May 2005
Posts: 4638
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 12:55 am    Post subject: Reply with quote

Code:
sudo eselect profile list

should tell what your current profile is. Also you can use eselect to select a more suitable profile.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
rh1
Guru
Guru


Joined: 10 Apr 2010
Posts: 501

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 2:47 am    Post subject: Reply with quote

Your use.mask path is wrong. Should be /etc/portage/profile/use.mask
Back to top
View user's profile Send private message
iqtestsmeannothing
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 3:36 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the suggestions. My available profiles are:

Code:

Available profile symlink targets:
  [1]   default/linux/x86/10.0 *
  [2]   default/linux/x86/10.0/desktop
  [3]   default/linux/x86/10.0/desktop/gnome
  [4]   default/linux/x86/10.0/desktop/kde
  [5]   default/linux/x86/10.0/developer
  [6]   default/linux/x86/10.0/server
  [7]   hardened/linux/x86
  [8]   hardened/linux/x86/selinux
  [9]   selinux/2007.0/x86
  [10]  selinux/2007.0/x86/hardened
  [11]  selinux/v2refpolicy/x86
  [12]  selinux/v2refpolicy/x86/desktop
  [13]  selinux/v2refpolicy/x86/developer
  [14]  selinux/v2refpolicy/x86/hardened
  [15]  selinux/v2refpolicy/x86/server


I tried profiles 1, 2, 5, 6, and 7, and put use.mask in the correct location; but running the emerge command gives the same output as before.

Would there be an explanation for why all of the flags in INPUT_DEVICES and VIDEO_CARDS have been disabled? I don't think that xorg is supposed to have keyboard, mouse, and video support removed on my system. On more thorough googling I did find one person from 2007 with the same problem with xorg, but no solution: http://help.lockergnome.com/linux/type-flags--ftopict418453.html
Back to top
View user's profile Send private message
jburns
l33t
l33t


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 816
Location: Massachusetts USA

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 3:55 am    Post subject: Reply with quote

The parenthesized USE flags are flags that are no longer used by x11-base/xorg-server. They are now handled by x11-base/xorg-drivers.
Back to top
View user's profile Send private message
iqtestsmeannothing
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2011
Posts: 3

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 4:13 am    Post subject: Reply with quote

Ah, so if I compile xorg-drivers with the desired flags, I can disregard these flags on xorg-server altogether? Thanks, I will do that.
Back to top
View user's profile Send private message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 646

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 7:19 am    Post subject: Reply with quote

Yep. The % next to the flag means that flag has been changed since the last time you installed xorg-server, and the parentheses can indeed mean that the flag has been masked, but it can also mean (which is more likely due to it being coupled with the % sign) that the flag has been removed (because it's no longer necessary).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum