Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Gentoo] Cant install Gentoo [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on AMD64
View previous topic :: View next topic  
Author Message
aerojun
n00b
n00b


Joined: 05 Jul 2011
Posts: 2

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 4:11 am    Post subject: [Gentoo] Cant install Gentoo [SOLVED] Reply with quote

Hi guys, i'm new here. Well, i'm trying to install Gentoo on a virtual Machine using Virtual Box.

I downloaded both iso x86 and amd64. But when installing:

AMD64 ISO (screen capture)

x86 ISO (screen capture)

My laptop specs:
-Core i5 M 460 @2.53 Ghz
-64bit instruction set
-3GB RAM
-Intel HD graphics

I dont know what iso to use or any other solution it may have.

Hope someone can help me. :D


Last edited by aerojun on Wed Jul 13, 2011 3:10 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4926

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 6:54 am    Post subject: Reply with quote

check these links: http://blog.jolexa.net/2008/07/10/howto-gentoo-guest-os-in-virtualbox/
http://www.gentoo-wiki.info/VirtualBox
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Virtualbox_Guest
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
Whitewolf Fox
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Aug 2004
Posts: 77
Location: Heiligenhaus

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 1:31 pm    Post subject: Re: [Gentoo] Cant install Gentoo [pending] Reply with quote

aerojun wrote:
Hi guys, i'm new here. Well, i'm trying to install Gentoo on a virtual Machine using Virtual Box.

I downloaded both iso x86 and amd64. But when installing:

AMD64 ISO (screen capture)

x86 ISO (screen capture)



You can use a 64 Bit VM only on an 64 Bit host. Not on an 32 Bit host. But you can create and run both, 32 and 64 Bit VMs on a 64 Bit host.

I haven't checked the links provided by DaggyStyle, but the x86 Screenshot looks like you either have to enable that feature in BIOS of you host (often callen something with virtualization) or set the PAE Flag in the VM. You can find this in the VM's Settings -> System -> Tab: Processor

I hope this helps.
_________________
http://www.marc-richter.info
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4926

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 2:10 pm    Post subject: Re: [Gentoo] Cant install Gentoo [pending] Reply with quote

Whitewolf Fox wrote:
aerojun wrote:
Hi guys, i'm new here. Well, i'm trying to install Gentoo on a virtual Machine using Virtual Box.

I downloaded both iso x86 and amd64. But when installing:

AMD64 ISO (screen capture)

x86 ISO (screen capture)



You can use a 64 Bit VM only on an 64 Bit host. Not on an 32 Bit host. But you can create and run both, 32 and 64 Bit VMs on a 64 Bit host.

I haven't checked the links provided by DaggyStyle, but the x86 Screenshot looks like you either have to enable that feature in BIOS of you host (often callen something with virtualization) or set the PAE Flag in the VM. You can find this in the VM's Settings -> System -> Tab: Processor

I hope this helps.


afaik, you cannot enable cpu features in the bios and PAE is a cpu feature, but I could be wrong here...
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
Whitewolf Fox
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Aug 2004
Posts: 77
Location: Heiligenhaus

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

Not single features, but the ability of the processor to enable these virtualization - options ... don't know what this was called right now.
_________________
http://www.marc-richter.info
Back to top
View user's profile Send private message
krinn
Advocate
Advocate


Joined: 02 May 2003
Posts: 4270

PostPosted: Tue Jul 05, 2011 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

I would consider the 32bits install kernel with PAE enable a bug.

Having a PAE ready kernel will just enable users in 32bits to use more than 4G ram : so (and this is the case here) this is useless for <4G ram user. and this is "nearly" useless for users with more than 4G. Without it, 4G+ users will get 4G only, no big deal, they will just loose the ability to create big cache and things like that, not a real usage of that memory, and this will only affect them at install, once they build their own PAE ready kernel and boot it, everything will get as it should.

PAE also slow down memory access, and why slow down memory access if you are about to just access <4G of ram.

So no, having PAE enable in a kernel is more a bugging feature than a good feature and this shouldn't be enable per default.
Back to top
View user's profile Send private message
aerojun
n00b
n00b


Joined: 05 Jul 2011
Posts: 2

PostPosted: Wed Jul 06, 2011 2:45 am    Post subject: Reply with quote

Thank you all.

I'll check the documents.
Back to top
View user's profile Send private message
yoshi314
l33t
l33t


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 819
Location: PL

PostPosted: Fri Jul 08, 2011 8:59 am    Post subject: Reply with quote

or you could try booting other live linux iso, e.g. system rescue cd (also gentoo based).

afaik it's compiled for older cpu's, maybe it doesn't need pae.
_________________
~amd64, ~x86
shrink your /usr/portage with squashfs+aufs
Back to top
View user's profile Send private message
vfxectropy
n00b
n00b


Joined: 11 Jul 2011
Posts: 5

PostPosted: Mon Jul 11, 2011 7:05 am    Post subject: Reply with quote

You probably already set up your VBox but in case you haven't, I put together an image with only KDE on it that you're free to use:
http://www.demonoid.me/files/details/2686001/4369002/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on AMD64 All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum