Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][Gnome]Brak drukarek w całym Gnome.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Sat Jun 11, 2011 2:41 am    Post subject: [SOLVED][Gnome]Brak drukarek w całym Gnome. Reply with quote

Witam

Po cyrkach z testownym kompilatorem gcc-4.5 (w wersji standard działa dobrze - wiem, ale u mnie w hardened nieźle rozrabiał), postawiłem system od nowa.

I mam następujący problem:
Żaden program działający w Gnome, włącznie z Thunderbirdem, nie widzi żadnej drukarki.
równocześnie, po bliższym zapoznaniu się z Gnome3 (liveCD) zapragnąłem spróbować KDE, i w KDE drukarki są w komplecie, i HP na USB, i Cups-pdf.

Sytuacja nie ma związku z uprawnieniami, na koncie root również nie ma drukarek w gedicie, geany, itp.
Z poziomu Gnome drukarki widzi tylko Libreoffice-bin, już np Gimp nie ma o nich pojęcia.
Poza tym mogę drukować stronę testową w system-config-printer.... :roll:

Zainstalowane:
Code:
qlist -IvUC  print
app-admin/system-config-printer-common-1.2.2
app-admin/system-config-printer-gnome-1.2.2 (gnome-keyring linguas_pl)
dev-python/libgnomeprint-python-2.32.0
gnome-base/libgnomeprint-2.18.8 (cups)
gnome-base/libgnomeprintui-2.18.6
net-print/cups-1.3.11-r4 (X acl dbus gnutls java jpeg linguas_en linguas_pl pam perl png python slp ssl static tiff)
net-print/cups-pdf-2.4.8
net-print/foomatic-db-3.0.20060720
net-print/foomatic-db-engine-3.0.20060720
net-print/foomatic-filters-3.0.20080507 (cups)
net-print/gnome-cups-manager-0.33-r2   ##### - ten widzi drukarki
net-print/gutenprint-5.2.6 (cups foomaticdb gimp gtk ppds readline)
net-print/libgnomecups-0.2.3
x11-proto/printproto-1.0.5


W poprzednim systemie stawianym jako ~x86 - z drukowaniem w Gnome 2.32 nie było problemu.
Obecnie mam stabilny x86 - i nie mam w Gnome drukarek... :evil:
Wszystkie flagi dla środowiska Gnome są identyczne, jak w poprzednim Gentoo ~x86, które miałem 2 tygodnie temu.
Jakieś sugestie? Jak to poprawić?

EDYTA:
Brakowało flagi cups w x11-libs/gtk+.
Code:
USE="cups" emerge x11-libs/gtk+

rozwiązało problem. ;) :D

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum