Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Bezpieczna instalacja KDE
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Mon Apr 18, 2011 9:56 pm    Post subject: [SOLVED] Bezpieczna instalacja KDE Reply with quote

Witam,

chciałem skosztować najnowszego KDE. Ale kilka razy już próbowałem ze wcześniejszymi wersjami, tyle, że źle to się potem kończyło. Zazwyczaj reinstalką systemu. Czy jest jakaś możliwość, aby zainstalować KDE w całkowicie bezpieczny sposób, tzn żeby jeżeli mi się nie spodoba bez żadnych konsekwencji i bez żadnego uszczerbku dla systemu dało się go odinstalować?

Dzięki wielkie z góry za odpowiedź,
pozdrawiam.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation


Last edited by Garrappachc on Wed Apr 20, 2011 6:29 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Crenshaw
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 474
Location: Poland

PostPosted: Mon Apr 18, 2011 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

Moglbys moze opisac jak instalowales i co sie psulo?
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 8:34 am    Post subject: Reply with quote

Mi sie wydaje, ze wazniejszy jest tutaj sposob odinstalowania.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 8:34 am    Post subject: Reply with quote

Kupa zależności przy update'ach się nie zgadzała, zawsze był potem problem. Gdy usuwałem potem KDE, to nigdy mi system nie wstawał tak, jak trzeba, zaczynał być nagle strasznie niewydajny. Zawsze zostawała kupa śmieci w systemie, pomimo zrobienia --depclean. Pamiętam, że ostatnim razem KDE coś zrobiło z plikiem konfiguracyjnym policykita i się już wszystko posypało jak w reakcji łańcuchowej. Niestety, ale nigdy nie kończyła się taka instalacja dobrze dla mojego systemu.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 8:39 am    Post subject: Reply with quote

Probowales moze:
Code:
emerge -Cav $(qlist -IC|grep fraza)
?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 9:05 am    Post subject: Reply with quote

Garrappachc wrote:
Gdy usuwałem potem KDE, to nigdy mi system nie wstawał tak, jak trzeba, zaczynał być nagle strasznie niewydajny.

Hm... może to kwestia dysku? Dużo brakujących plików. Mam jeden problem u siebie z pewną ilością plików, jednak niemałą ;) Do czasu odczytu.

Może kde z racji swojej wszędociekawości po prostu zaglądąło tu i ówdzie i przy okazji system cachował mase rzeczy? Katalogi, biblioteki itp.

A teraz ci się wydaje że nie ten tego ;)

KDE z tego co wiem można instalować na dwa sposoby, jako części i jako pakiet, albo większe pakiety. Może ta druga metoda będzie lepsza.
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 389
Location: Warsaw

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 9:45 am    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:

Może kde z racji swojej wszędociekawości po prostu zaglądąło tu i ówdzie i przy okazji system cachował mase rzeczy? Katalogi, biblioteki itp.

A teraz ci się wydaje że nie ten tego ;)

KDE z tego co wiem można instalować na dwa sposoby, jako części i jako pakiet, albo większe pakiety. Może ta druga metoda będzie lepsza.

jak sie wylaczy nepomuka to sie tego problemu nie ma ...
wlasnie sposób z metapakietami to najgorszy sposób, ja od dłuższego czasu uzywam na ~amd64 i jakos zadnych problemem z kde nie mam no ale ma dosyc okrojone srodowisko.

Spróbuj w ten sposób:
miło bedzie jak sobie przejrzysz flagi, zwlaszcza te pod kątem procka
Code:
emerge kde-base/kdelibs kde-base/kdebase-startkde -vaq

a poźniej juz konkretne pakiety jesli ich potrzebujesz
Code:

emerge kde-base/konsole -vaq
emerge kdm  -vaq

z waznych rzeczy ogolocic z flag pakiety: nepomuk/strigi/akonadi-server jesli nie wiesz do czego to sluzy, to znaczy ze ich nie potrzebujesz, wywal globalnie takze flage 'handbook'. No i po zainstalowaniu w pierszej kolejnosci wylacz strigi i nepomuka w command center.
_________________
RLU#416942


Last edited by lsdudi on Tue Apr 19, 2011 10:43 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 10:07 am    Post subject: Reply with quote

Dobra, dzięki wszystkim za plecak dobrych rad. Już kompiluję KDE, zobaczymy, jak zadziała. A z drugiej strony, czy jest możliwość bezpiecznego wywalenia Gnome jak mi się KDE spodoba?
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 10:43 am    Post subject: Reply with quote

To pewnie czytales http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-5982716.html ?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 11:47 am    Post subject: Reply with quote

Nie czytałem, przeczytałem, dziękuję za linka.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 11:57 am    Post subject: Reply with quote

A ja mam pytanie z innej beczki, dajmy na to nie chce usuwac danego srodowiska - ale tez nie chce zeby ono sie aktualizowalo. Czy istnieje jakis skuteczny sposob na zrobienie czegos takiego? Dajmy na to gnoma nie uzywam (to tylko przyklad) ale nie chce go wywalac, wiec mozna w jakis sposob zaprzestac jego aktualizacje poza maskowaniem pakietow?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 389
Location: Warsaw

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 12:05 pm    Post subject: Reply with quote

mozesz nie ciagnac galezi gnome*/ z repo
ale ogólnie mowiąc sam pomysł jest z "czterech liter"
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 12:08 pm    Post subject: Reply with quote

Troche racji masz, jednak zauwaz ze jak masz gnoma ktorego nie uzywasz albo uzywasz od swieta (np gdy kde sie posypie) to po co walczyc z zaleznosciami podczas aktualizacje ktore sie wysypuja w gnome. To tylko przyklad oczywiscie, bo rownie dobrze mozna postepowac z innymi srodowiskami.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

Instalujesz środowisko i wywalasz go z world ;)
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 389
Location: Warsaw

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 1:09 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
Troche racji masz, jednak zauwaz ze jak masz gnoma ktorego nie uzywasz albo uzywasz od swieta (np gdy kde sie posypie) to po co walczyc z zaleznosciami podczas aktualizacje ktore sie wysypuja w gnome. To tylko przyklad oczywiscie, bo rownie dobrze mozna postepowac z innymi srodowiskami.

Nie bierzesz pod uwage tego, ze aktualizaujesz biblioteki od których zależą oba środowiska, ewentualnie core systemowy (ogólna polityka bibliotek jest to że dzielisz je z innymi aplikacjami, no chyba ze sie pobawisz we wkompilowanie biblitek w środowisko, ale w pewnym momencie możesz się odbić od akualizaji jądra), po jakimś czasie wyjdą problemy z nieposujacymi bibliotekami (ABI/API/ścieżki), "zapasowe" środowisko przestanie działać, a ty dowiesz sie o tym w najmniej odpowiednim momencie.
Na zapas uzyj czegos leciutkiego flux czy FVMW, którego aktualizacja nie boli (zwłaszcza że zwykle mają jeden release na kilka lat).
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Tue Apr 19, 2011 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

soban_ wrote:
To tylko przyklad oczywiscie, bo rownie dobrze mozna postepowac z innymi srodowiskami.
Dlatego to napisalem, jednak idac za ciosem tez chyba wyczyszcze system ze zbednych srodowisk i zostawie jakies lekkie typu awesome jak napisales - bo to wydaje sie najrozsadniejszym rozwiazaniem. W sumie to tez nie chodzi o bledy, ale o czas aktualizacji.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 356
Location: Kraków

PostPosted: Wed Apr 20, 2011 6:29 pm    Post subject: Reply with quote

Ołkej, przyznaję się bez bicia, te poprzednie razy to musiały być moje wpadki. W każdym razie, odinstalowanie KDE przebiegło bez problemu, wystarczyło sobie zrobić backup /etc/make.conf i /etc/portage/* oraz pamiętać, które pakiety się ręcznie dorzucało. No cóż, na własnych błędach się człowiek uczy. Dzięki wielkie za porady i pomoc. Solved.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Wed Apr 20, 2011 10:07 pm    Post subject: Reply with quote

Garrappachc wrote:
Ołkej, przyznaję się bez bicia, te poprzednie razy to musiały być moje wpadki. W każdym razie, odinstalowanie KDE przebiegło bez problemu, wystarczyło sobie zrobić backup /etc/make.conf i /etc/portage/* oraz pamiętać, które pakiety się ręcznie dorzucało. No cóż, na własnych błędach się człowiek uczy. Dzięki wielkie za porady i pomoc. Solved.

W przypadku instalacji „zobaczymy co to” (i tamto i siamto) warto używać --oneshot. Wtedy pakiety nie trafiają do world i --depclean wyrzuca je hurtowo…
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum