Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo wykłada się w czasie startu bez komunikat
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 1:38 pm    Post subject: Gentoo wykłada się w czasie startu bez komunikat Reply with quote

Witam,

Piszę szybko zanim mi się display nie wyłączy, tak wygląda start:

sis5513: 0000:00:02.5: SiS 962/963 MuTIOL IDE UDMA133 controller
sis5513: # bla bla
sis5513: 0000:00:02.5: not 100% native mode: will probe irqs later
ide0: BM-DMA at 0xff00-0xff07
ide1: BM-DMA at 0xff08-0xff0f
hda: ST9100823A, ATA DISK drive
# ciach inne
hda: host side 80-wire cable detection failed, limiting max speed to UDMA33
# pomijam hdc (DVD)
ide0 at 0xf0-0x1f7,0x3f6 on irq 14

Kernel budowany genkernelem tak:

jonas linux # genkernel --menuconfig --bootloader=grub all

Rootem jest /dev/hda3 na Ext4 wkompilowanym w jądro.

To jest mój config:

// potem zwrócono mi uwagę na takie dłużyzny, dałęm URLA, patrz poniżej


Last edited by phosowicz on Sat Apr 02, 2011 4:10 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Dowiedziałem się że tu ucina za długie wiadomości, więc dałem w sieci:

config: http://paste.pocoo.org/show/363916/
lsmod: http://paste.pocoo.org/show/363923/
lspci: http://paste.pocoo.org/show/363925/
dmesg: http://paste.pocoo.org/show/363926/

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,

Piotr Hosowicz
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 4:20 pm    Post subject: Reply with quote

Wyłącz sterowniki IDE całkowicie. Sterowniki SCSI i SATA najlepiej na stałe, nie jako moduły. Możeby być sam kernel, nie trzeba initrd (jeśli sterowniki do dysku na stałe). Grub mniej więcej tak:

Code:
default 0
timeout 3
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
root (hd0,0)

title=Gentoo Linux (2.6.37-pf5)
kernel /boot/kernel-genkernel-x86_64-2.6.37-pf5 root=/dev/sda3


No i oczywiście zwróć uwagę że sdxx a nie hdxx
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 4:41 pm    Post subject: Próbowałęm już /dev/sda3, ale nie działa Reply with quote

W jakim sensie wyłączyć IDE? Powyłączać wszędzie gdzie się pojawia IDE?

Pozdrawiam,

Piotr Hosowicz
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 5:17 pm    Post subject: Powyłączałem wszystko IDE, SCSI i SATA do jądra Reply with quote

Zobaczymy czy wyjdzie
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 5:23 pm    Post subject: Reply with quote

np tak
[IMG]http://www.image-share.com/upload/582/27m.png[/IMG]

EDIT
Zgodnie z sugestią lazy_bum gdyby link umarł to mała asci grafika (oczywiście wycinek):
Code:
Device Drivers  --->
   < > ATA/ATAPI/MFM/RLL support  --->
   SCSI device support  --->
   <*> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers  --->


Last edited by gexcite on Sat Apr 02, 2011 11:03 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 5:31 pm    Post subject: Reply with quote

No to właśnie tak zrobiłem. Dzięki.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Popraw pierwszy post, masz tagi [code] do kodu. Komentarze i puste linie tez warto by bylo wywalic.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Fri Apr 01, 2011 10:00 pm    Post subject: Reply with quote

[rant]

To nie jest czateria, onet ani inny serwis disco-polo, więc sugeruję, by wszystkie logi, konfigi, błędy itd. wrzucać _na_ _forum_ (nie mówiąc już o linkowaniu do jakiegoś screenshota…). Serwisy nopaste i hostujące obrazki nie są wieczne, więc jak ktoś z podobnym problemem (pomijam tu czy akurat _ten_ błąd jest egzotyczny) będzie szukał pomocy w historii, to się może w pompkę pocałować, bo niczego się nie dowie trafiając na martwe odnośniki.

[/rant]
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Sat Apr 02, 2011 12:27 pm    Post subject: Jest nadal jak bylo Reply with quote

Bootowanie konczy się komunikatem:

cdrom: Uniform CD-ROM driver Revision 3.20

Wcześniej pokazuje, że rozpoznał partycje na hda.
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Sat Apr 02, 2011 2:09 pm    Post subject: Reply with quote

A sterowniki do kontrolera SATA i podsystem SCSI ustawiłeś na wbudowanie w jądro (nie jako moduły)? Bo z konfiguracji wyżej wynika, że krytyczne elementy masz jako moduły. To co opisujesz to typowy brak sterowników do kontrolera.
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Sat Apr 02, 2011 2:29 pm    Post subject: Tak Reply with quote

Tak, buduję właśnie znowu w żółwim tempie (strasznie wolny ten notebook) i upewniłem się, że wszystko SATA i SCSI jest w jądrze, mimo, że fizycznie jest PATA oczywiście.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sat Apr 02, 2011 3:49 pm    Post subject: Reply with quote

Przeczytaj regulamin forum i popraw swoje posty, inaczej temat wyleci.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
phosowicz
n00b
n00b


Joined: 01 Apr 2011
Posts: 23
Location: Polska

PostPosted: Sat Apr 02, 2011 8:39 pm    Post subject: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6362608.html?sid=140419 Reply with quote

Pomogło mi to:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6362608.html?sid=140419498fa3fe19231e2b385105cc5d#6362608

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim.

Piotr Hosowicz
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum