Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] router blokujący stream?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Sat Oct 30, 2010 8:23 pm    Post subject: [SOLVED] router blokujący stream? Reply with quote

Witam
jako abonent sieci UPC (5mbps) mam dostęp do darmowej telewizji przez internet (kilka kanałów, tvn24, animal planet itp). oczywiście, badziewie działa jako zakotwiczony odtwarzacz windows media player na stronie upclive.pl. wszystko działa jak należy, pod windowsem i pod gentoo (via VLC player czy coś podobnego, po podaniu adresu streamu), POD WARUNKIEM, że internet jest podpięty bezpośrednio kablem do komputera. jeżeli przepuszczę przez router wifi (co jest u mnie obowiązkiem - a) laptop b) dwa laptopy), mogę walić grochem o ścianę, nie działa na żadnym systemie, ani na żadnym odtwarzaczu. ciągle wyświetla "łączenie z multimediami" (w przypadku WMP) czy cokolwiek podobnego w innych playerach. dzwoniłem z tym problemem do UPC, gdzie łaskawie sprawdzili i stwierdzili lakonicznie, że po ich stronie wszystko jest w porządku (no tak, na kablu działa) i że winą na pewno jest mój router. No właśne, czy na pewno? W czym szukać błędu? Router to D-Link DIR-615, właściwie ze standardowymi ustawieniami - dynamiczne IP, bez zadnego usera/passworda, ustawione wifi i tyle. Myślałem, że QoS mógł coś bruździć, ale wyłączenie nic nie dało. gdzieś czytałem, żeby zmniejszyć MTU z 1500 na 1400, ale również nic a nic nie dało. Dlaczego router ma wpływ na ten stream?

pozdrawiam
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333


Last edited by Poe on Tue Nov 02, 2010 10:42 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
matidz
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2010
Posts: 29
Location: Poland, Torun

PostPosted: Sun Oct 31, 2010 9:43 am    Post subject: Reply with quote

a probowales przekierwac wszystkie porty z routera na tego nieszczesnego kompa(testowo). Albo porownac aktywne polaczenia netstatem?
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 555
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Sun Oct 31, 2010 9:56 am    Post subject: Reply with quote

Matidz na 99% ma rację, widocznie stream wymaga aktywnego połączenia p2p więc musisz ustawić odpowiednie przekierowania portów. Na początek możesz spróbować wystawić wybrany komputer w DMZ (strefa zdemilitaryzowana) i spróbować jeszcze raz. Jak zadziała to pobaw się z odblokowaniem poszczególnych portów dla wybranego komputera.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Mon Nov 01, 2010 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

Jak będę u znajomej to z ciekawości sprawdzę czy przez „router UPC” to działa czy też ma „złe ustawienia”. <:
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
one_and_only
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 May 2007
Posts: 249
Location: PL/Krakow

PostPosted: Tue Nov 02, 2010 10:13 am    Post subject: Reply with quote

Znając życie to pewnie rtsp czyli port 554.
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Tue Nov 02, 2010 10:42 am    Post subject: Reply with quote

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, zwłaszcza za 554, bo netstat mnie zmylił. Kiedy nasłuchiwałem nim, rstp pokazywał próbę łączenia przez jakiś port z zakresu 49***, więc poszedłem tym tropem, próbując przekierować ten zakres na dane IP. nic to nie dało. jednak dodanie reguly dla aplikacji, którą nazwałem sobie UPCLiveTV i podaniu portów dla Trigger i Firewall 554 dla TCP/UDP (wcześniej podawałem zakres 49*** i też nie działało), ruszyło i śmiga na obu laptopach.

Dzięki wielkie,

pozdrawiam.
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Tue Nov 02, 2010 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

Z ciekawości sprawdziłem też u siebie i upclive działa ciekawie. Grzebałem trochę w ustawieniach routera, ale nie udało mi się zmusić ani mplayer ani vlc do działania. Odwiedziłem Windows i, ku mojemu zdziwieniu, w przeglądarce działa bez jakiegokolwiek grzebania. Wychodzi na to, że problem leży po stronie mplayer/vlc… iptables? Próbowałem z włączonym i wyłączonym, z ACCEPT na port 554 itp. Nie mam za bardzo pomysłu gdzie szukać problemu…

Oba programy, bez podania portu do strumienia, łaczą się kolejno z portem 1755 i 80 (wg „gadatliwego” wyjścia) — z podaniem portu 554 niby się łączą, ale nie otrzymują danych.

Szczerze mówiąc nie zależy mi na tych 7 czy 8 kanałach, ale *wkurza mnie*, że nie działa. :-P
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Sat Nov 06, 2010 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Podpinam sie pod temat, u mnie dziala na windowsie w WMP, zas na linuxe/windowsie przy VLC nie trybi. Kombinowalem tez z roznymi playerami i dalej taki sam efekt, jedynie totem zwraca cos takiego:
Quote:
Odtworzenie tego filmu wymaga wtyczki Dekoder Windows Media Video 9, która nie jest zainstalowana.
Idac tym tropem doszedlem do czegos takiego:
Quote:
soban@SoBaN-PC ~ $ eix mms
...
[I] media-libs/libmms
Available versions: 0.5 (~)0.6 {static-libs}
Installed versions: 0.6(11:53:42 06.11.2010)(static-libs)
Homepage: http://sourceforge.net/projects/libmms/ http://launchpad.net/libmms/
Description: Common library for accessing Microsoft Media Server (MMS) media streaming protocol
...
Zastanawiam sie czy jest koniecznosc dodania flagi MMS? @Poe mozesz wiecej powiedziec cos na temat tego jak to naprawiles (zwlaszcza na temat regulki UPCLiveTV)? :-) Swoja droga, dziala Wam mms://stream.livetv.chello.pl/eurosport / rtsp://stream.livetv.chello.pl/eurosport ?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Wed Nov 17, 2010 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

bump?
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 690

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

bump again?

Poe, żyjesz? (-;
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 1:27 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Oh my God, they killed Poe! You bastards!
A tak powaznie, ja tez mam wciaz z tym problem.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Wed Mar 09, 2011 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

Oj, przepraszam ;) właśnie o tym mówiłem, tłumacząc się z odejścia ; )

szczerze powiedziawszy, u mnie na linuksie też ani razu nie zadziałało, zadnym sposobem. Na Windowsie, a i owszem, śmiga, a właściwie śmigało, bo parę tygodni temu, znowu nie działa. nie wiem, czy jakieś zmiany przeprowadzili.... będę musiał nad tym w wolnej chwili posiedzieć, bo przynajminej na windowsie chciałbym pooglądać czasami Discovery...
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum