Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
brak paneli-gnome
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Sat Feb 05, 2011 2:04 am    Post subject: brak paneli-gnome Reply with quote

Witam, :)

Po pewnych problemach zalogowałem się do Gnome ale nie mam tam żadnych paneli.Jest tylko ikona Mój Komputer, Katalog Domowy i Kosz.Co mogę zrobić abym miał panel z zegarem,menadżerem sieci, zasilania itp.?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz


Last edited by Vibe on Sat Feb 12, 2011 4:43 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Sun Feb 06, 2011 12:59 pm    Post subject: Reply with quote

doinstalowałem firefoxa z odpowiednio ustawionymi flagami USE i jak nie mam paneli tak nie mam.Gdy chcę uruchomić firefoxa z konsoli otrzymuję:

Code:

Error: no display specifed



Natomiast gdy dodałem wpis z poziomu użytkownika:
Code:

echo "exec gnome-session" > ~/.xinitrc


i wpisałem "startx" - Gnome się odpaliło jednak w konsoli otrzymuję cały czas niekończącą się listę błedów typu:

Code:

(gnome-settings-deamon:4364): GVFS_remoteVolumeMonitor-WARNING ** : New owner : 1 484 for volume monitor org.gtk.Private.GduVolumeMonitor connected to the bus; seding drivers/volumes/mounts
(gnome-panel:4395): GVFS_remoteVolumeMonitor-WARNING ** : New owner : 1 484 for volume monitor org.gtk.Private.GduVolumeMonitor connected to the bus; seding drivers/volumes/mounts



Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc! :)
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz


Last edited by Vibe on Sun Feb 06, 2011 2:12 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
boo
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 22
Location: Wrocław

PostPosted: Sun Feb 06, 2011 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.gentoo.org/doc/pl/gnome-config.xml

Czy gnome uruchamiasz przez "gdm", czy po prostu piszesz w terminalu "startx"?
Jeśli przez "startx" to spróbuj zalogować się przez "gdm" (jak nie masz to zainstaluj, "emerge gdm" i "rc-update add xdm default" ).

Jak zainstalowałeś gnoma przez "emerge gnome", czy "emerge gnome-light"?

Z którego miejsca próbujesz uruchomić firefoxa: z terminali ttyX (nie wiem jaka jest poprawna nazwa, chodzi mi o: http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/terminale-w-linuksie.html ), czy z otwartej konsoli w trybie graficznym?
Jeśli z ttyX to nie powinno działać (na siłę to się da jeśli serwer X jest uruchomiony, ale trzeba jakieś dodatkowe parametry podopisywać, nie pamiętam jakie). Z konsoli w trybie graficznym to powinno bez problemu się uruchomić.

Może użytkownik nie jest w jakiejś grupie.
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Sun Feb 06, 2011 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

Dziękuję za odpowiedź!Najpierw uruchamiałem GNOME przez gdm ale myślałem że spróbuję przez startx to ewentualnie to coś zmieni.Natomiast jeśli chodzi o uruchamianie firefoxa to robię to przez konsolę tty1 bo na pulpicie nie mam nic poza tapetą i 3 ikonkami.

ps.obecnie mam zainstalowane gnome-light (wcześniej miałem zainstalowane GNOME)
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz
Back to top
View user's profile Send private message
boo
n00b
n00b


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 22
Location: Wrocław

PostPosted: Sun Feb 06, 2011 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Czy wcześniej jak miałeś całe gnome to wszystko działało?

Czy masz zainstalowane: gnome-panel gnome-settings gnome-menus?
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Mon Feb 07, 2011 5:51 pm    Post subject: Reply with quote

dziękuję bardzo za odpowiedź.Wcześniej gdy miaem zainstalowaną całą metapaczkę GNOME miałem te same problemy dlatego zdecydowałem że odinstaluję GNOME i zainstaluję lżejszą wersję GNOME-LIGHT.Problemy jednak pozostały i wciąż nie mam żadnych paneli pomimo faktu że pakiety o które pytałeś są zainstalowane w najnowszych wersjach.

Pozdrawiam
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Thu Feb 10, 2011 6:46 pm    Post subject: Reply with quote

Udało mi się w końcu rozwiązać ten problem.Problemem był HALD którego dodałem w trakcie instalacji.


Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem. :D
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2010
Posts: 61
Location: /Europe/Poland

PostPosted: Sat Feb 12, 2011 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

usunąłem [Solved] z nazwy tematu ponieważ uważam że problem nie jest tak naprawdę rozwiązany.Cóż z tego że wyłączyłem HALD jeśli potrzebuję dbus do uaktywnienia i korzystania z networkmanagera czy wicd. Jedynym rozwiązaniem w tym momencie jest chyba...przerzucenie się na inne środowisko graficzne np.KDE.


Pozdrawiam
_________________
HP Compaq 6820s, x86 ,KDE , 2.6.34-tuxonice, Intel Pentium Dual CPU 1.73GHz
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 677
Location: /home/soban

PostPosted: Mon Feb 14, 2011 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Probowales zmienic nazwe calej konfiguracji gnoma w home i odpalic srodowisko na nowo (tak zeby sam na nowo ustawienia wygenerowal)? Czy probowales revdep-rebuild zapuscic?
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
ryba84
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Dec 2008
Posts: 109

PostPosted: Mon Feb 14, 2011 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

Dbus nie jest zależne i działa bez hala.
_________________
Poziomki powstają przez przewracanie pionków ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum