| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Vibe n00b

|
Posted: Wed Jan 05, 2011 11:23 pm Post subject: [Solved]Flaga Bootable |
|
|
Witam,
Właśnie zabrałem się za instalację Gentoo (liveCD) na moim laptopie i jedną z pierwszych rzeczy którą należy wykonać jest partycjonowanie dysku i właściwe oznaczenie flagi boot.Problem polega na tym że na pierwszej partycji mam Windowsa i jest ona oznaczona jako "bootowalna",druga partycja również podstawowa to partycja ntfs a trzecią chciałem przeznaczyć właśnie na Gentoo.Podzieliłem ją w ten sposób:
sda3 primary linux BOOTABLE
sda5 logical linux/swap
sda6 logical linux
z tym że otrzymałem komunikat że więcej niż jedna partycja podstawowa jest oznaczona jako bootable.Jak właściwie mogę oznaczyć flagę boot abym później miał wybór systemu Windows/Gentoo?
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc!
Last edited by Vibe on Thu Jan 06, 2011 7:52 pm; edited 3 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
Vibe n00b

|
Posted: Thu Jan 06, 2011 7:50 pm Post subject: |
|
|
dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.Uzyskałem odpowiedź na anglojęzycznym forum Gentoo - flaga bootable nie jest wymagana dla Linuxa!
Pozdr. |
|
| Back to top |
|
 |
sza_ry Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Jan 07, 2011 6:56 pm Post subject: |
|
|
Przykro mi, nie siedzę przypięty na okrągło do klawiaturki.
Skoro rozumiesz language to zgodnie z sugestią, nie oznaczaj dwóch partycji jako bootowalne.
W zależności jakich narzędzi używasz do partycjonowania, albo robi to automat, albo po prostu musisz ręcznie odznaczyć flagę boot z partycji z windą.
Faktycznie jeśli ładujesz własny boot-loader do MBR nie musisz przejmować się flagami boot na partycjach.
Flagi boot na partycjach muszą być odpowiednio ustawione jeśli instalujesz boot-loader na pierwszych sektorach partycji bootującej, u Ciebie prawdopodobnie głównej (/).
edit: poprawiłem koszmarek słowny. _________________ Macbook white |
|
| Back to top |
|
 |
|