Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved]Flaga Bootable
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Vibe
n00b
n00b

PostPosted: Wed Jan 05, 2011 11:23 pm    Post subject: [Solved]Flaga Bootable Reply with quote

Witam, :)

Właśnie zabrałem się za instalację Gentoo (liveCD) na moim laptopie i jedną z pierwszych rzeczy którą należy wykonać jest partycjonowanie dysku i właściwe oznaczenie flagi boot.Problem polega na tym że na pierwszej partycji mam Windowsa i jest ona oznaczona jako "bootowalna",druga partycja również podstawowa to partycja ntfs a trzecią chciałem przeznaczyć właśnie na Gentoo.Podzieliłem ją w ten sposób:

sda3 primary linux BOOTABLE
sda5 logical linux/swap
sda6 logical linux

z tym że otrzymałem komunikat że więcej niż jedna partycja podstawowa jest oznaczona jako bootable.Jak właściwie mogę oznaczyć flagę boot abym później miał wybór systemu Windows/Gentoo?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za okazaną pomoc!

Last edited by Vibe on Thu Jan 06, 2011 7:52 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Vibe
n00b
n00b

PostPosted: Thu Jan 06, 2011 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.Uzyskałem odpowiedź na anglojęzycznym forum Gentoo - flaga bootable nie jest wymagana dla Linuxa!

Pozdr.
Back to top
View user's profile Send private message
sza_ry
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 6:56 pm    Post subject: Reply with quote

Przykro mi, nie siedzę przypięty na okrągło do klawiaturki.

Skoro rozumiesz language to zgodnie z sugestią, nie oznaczaj dwóch partycji jako bootowalne.
W zależności jakich narzędzi używasz do partycjonowania, albo robi to automat, albo po prostu musisz ręcznie odznaczyć flagę boot z partycji z windą.

Faktycznie jeśli ładujesz własny boot-loader do MBR nie musisz przejmować się flagami boot na partycjach.

Flagi boot na partycjach muszą być odpowiednio ustawione jeśli instalujesz boot-loader na pierwszych sektorach partycji bootującej, u Ciebie prawdopodobnie głównej (/).

edit: poprawiłem koszmarek słowny.
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum