Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved-Bug]VirtualBox 4 OSE + Extpack - one USB device grey
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
lyallp
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jul 2004
Posts: 1254
Location: Adelaide/Australia

PostPosted: Fri Jan 07, 2011 2:32 am    Post subject: [Solved-Bug]VirtualBox 4 OSE + Extpack - one USB device grey Reply with quote

I just installed VirtualBox 4 ebuild on amd64.
Well done.
I did find that I had to re-boot to get VirtualBox to actually run, it failed to start with a COM object creation failure.

However, I have a minor issue.
I installed the extpack to obtain USB capability.

I can plug in a USB key, a USB mouse, both of which I can 'check' such that they are attached to a running vm, and they work. (it is quite interesting having a mouse connected, the mouse works, but the pointer is not shown).

However, if I plug in my ActivIdentity USB SIM, it shows in the USB device list, but is greyed out.

I have tweaked my udev rules such that pcscd daemon is not run if VirtualBox is running, in case I want to attach the key to the VM, rather than to the host, but to no effect, the key remains 'grey'.

I have VirtualBox 3 on a different x86 gentoo machine, which works as expected. I can attach the device to my VM.

Any suggestions?
_________________
...Lyall


Last edited by lyallp on Wed Jan 19, 2011 12:29 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
zalx
n00b
n00b


Joined: 07 Apr 2007
Posts: 12

PostPosted: Sun Jan 16, 2011 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Try this and reboot:
Code:
#groupmems -g usb -a username

It helps me.
Back to top
View user's profile Send private message
lyallp
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jul 2004
Posts: 1254
Location: Adelaide/Australia

PostPosted: Mon Jan 17, 2011 5:01 am    Post subject: Reply with quote

Thanks, but no good.
My user is already a member of the usb group.
In fact, my user is a member of
    wheel (so I can use sudo),
    audio (so I can set volume),
    cdrom (eject cdroms),
    video (adjust brightness),
    games (play games),
    usb (use stuff programs like 'lsusb'),
    vboxusers (actually run VirtualBox),
    plugdev (plug in USB devices),
    plus a couple of others


Additionally, you don't need to reboot after changing the group membership, just logout/login of the affected user.

As I indicated, other devices such as keyboards, mice, etc, show up and are 'attachable' to the VM, just the ActivIdentity USB SIM shows as grey.
_________________
...Lyall
Back to top
View user's profile Send private message
lyallp
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jul 2004
Posts: 1254
Location: Adelaide/Australia

PostPosted: Wed Jan 19, 2011 12:28 am    Post subject: Reply with quote

Solved.

Problem is that VirtualBox 4.0.0, with Oracle Extpack (to give USB 2) only forwards USB 2 devices to the VM if it is directly connected to the host, if you plug the device into a USB 2 HUB, the VM only sees 1.1 devices.

It would appear that the ActivIdentity USB SIM is USB 2.0 only, so is not workable with the VM in 1.1 mode.

This USB issue was also seen in this post.

I have raised a bug at VirtualBox.org http://www.virtualbox.org/ticket/8112
_________________
...Lyall
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum