Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wirtualizacja na ATOM'ie i Gentoo - jak to ugryźć?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Mon Sep 27, 2010 11:59 am    Post subject: Wirtualizacja na ATOM'ie i Gentoo - jak to ugryźć? Reply with quote

Na początek chciałbym wspomnieć, że nie mam żadnego doświadczenia w wirtualizacji (praktycznego).
Potrzebuję stworzyć dodatkowy serwer dla M$ i dlatego zainteresowałem się ww. tematem.

Nie patrząc na zaległości praktyczne, zacząłem zastanawiać się ostatnio nad takim rozwiązaniem:
1. Postawić Gentoo na ATOM'ie z wirtualizacją - komputerek spełniał by także rolę router'ka (firewall + kilka usług sieciowych).
2. Na wirtualu postawić (niestety) M$ Server (na razie bez żadnych usług).


Czy to ma sens?
Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa? - chciałbym by M$ był 'widoczny' tylko z sieci LAN.
Jakich narzędzi ewentualnie użyć?
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Mon Sep 27, 2010 4:51 pm    Post subject: Reply with quote

Uzyj wiec qemu-kvm albo virtualboksa, a co do bezpieczenstwa, jak sobie skonfigurujesz siec dla wirtualki, taka bedzie.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 7:14 am    Post subject: Reply with quote

Poczytałem sobie trochę o tych programach na gentoo-wiki i coś zauważyłem, a mianowicie nt. virtualbox'a nie ma nic o wymaganiach hardware'owych.

Nie wymaga on hardware'owego wsparcia dla wirtualizacji?
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Tue Sep 28, 2010 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

Jak jest, mozna go uzyc. - taka informacje dostaniesz przy pierwszym googlowanu...
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 17, 2010 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

Wirtualizacja pod Atomem działa fatalnie wolno, daruj sobie.
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Nov 18, 2010 10:34 am    Post subject: Reply with quote

mbar wrote:
Wirtualizacja pod Atomem działa fatalnie wolno, daruj sobie.

Na razie sobie podarowałem, bo...
ATOM nie wspiera 64-bit i wirtualizacji jednocześnie :)
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2404
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Thu Nov 18, 2010 11:41 am    Post subject: Reply with quote

Sure?
Co to za Atom?
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Nov 18, 2010 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

Belliash wrote:
Sure?
Co to za Atom?

Każdy :wink:

Niestety na ark.intel.com nie ma modelu jaki bym chciał (czytaj nie ma z Intel 64 i VT-x).
Wysłałem nawet mail'a do Intela, ale dostałem wymijającą odpowiedź (i wcale się nie dziwię).
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Nov 18, 2010 1:57 pm    Post subject: Reply with quote

Moim zdaniem virtualbox dziala lepiej bez wlaczonego Intel VT.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Thu Nov 18, 2010 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Moim zdaniem virtualbox dziala lepiej z włączonym Intel VT.
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 8:07 am    Post subject: Reply with quote

Znalazłem ostatnio coś takiego.

Akurat ta płyta jest nowa (a co za tym idzie trudno dostępna i droga).
Szukałem po necie innych płyt ITX z AMD, ale jakoś ni widu ni słychu (mówię o polskich sklepach - w UK powyższa płyta to około 180 funtów).

Widział może ktoś jakąś płytkę ITX z procesorem AMD Turion II Neo :?:
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

Poszukaj na amazon.co.uk, jest free shipping do polski i niejednokrotnie znacznie taniej niz w naszym ciemnogrodzie.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Poszukaj na amazon.co.uk, jest free shipping do polski i niejednokrotnie znacznie taniej niz w naszym ciemnogrodzie.

Też same ATOM'y lub z pustym socket'em (pod Intel'a).
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

Bialy wrote:
Też same ATOM'y lub z pustym socket'em (pod Intel'a).

czy przypadki'em nie masz zacięte'go apostrof'a na klawiaturz'e? :lol:
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Fri Dec 24, 2010 7:43 pm    Post subject: Reply with quote

Raku wrote:
Bialy wrote:
Też same ATOM'y lub z pustym socket'em (pod Intel'a).

czy przypadki'em nie masz zacięte'go apostrof'a na klawiaturz'e? :lol:
ni'e :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
timor
Guru
Guru


Joined: 25 May 2005
Posts: 517
Location: Poland

PostPosted: Sun Dec 26, 2010 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

Ja bym "uwalił" pomysł stawiania wirtualki dla Windowsów na Atomie już na etapie planowania. Mam taki serwerek i mija się to z celem. Obecnie do wirtualizacji używam OpenVZ bo Xen zachowywał się niestabilnie i nie było mowy o wirtualizacji winowsów (brak VT). Według mnie jeżeli chcesz mieć oszczędną maszynkę pod wirtualizację to lepiej zbudować ją w oparciu o płytę ITX z Core 2 Duo (jakiś model z obsługą VT) - może będzie bardziej prądożerne ale przynajmniej przyzwoicie działa.
_________________
Nie lubię chomików.... budzą we mnie agresję...
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Mon Dec 27, 2010 8:19 am    Post subject: Reply with quote

Po pierwsze: ATOM na razie odpadł, bo nie ma wsparcia dla 64-bitów i wirtualizacji jednocześnie.

Po drugie: nie zależy mi na wydajności. Teraz mam Gentoo na EPIA 500MHz i jakoś działa, a M$ jest mi potrzebny do testów.
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2404
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Tue Dec 28, 2010 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Nie potrzebujesz przeciez VT do tego by odpalic wirtualna maszyne.
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Tue Dec 28, 2010 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

Belliash wrote:
Nie potrzebujesz przeciez VT do tego by odpalic wirtualna maszyne.
Niby nie...

A jednak wymagam :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2404
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Wed Dec 29, 2010 12:02 pm    Post subject: Reply with quote

Ale co to ma dac? Masz HT, ktore dziala "podobnie" - procesor pracuje tak jakby byl kilkoma.
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum