Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Router z WiFi a PC w trybie AdHoc
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 554
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Wed Dec 22, 2010 8:08 pm    Post subject: Router z WiFi a PC w trybie AdHoc Reply with quote

Jakie różnice występują między zwykłym access pointem (np. w routerze), a kartą sieciową WiFi działającą w trybie AdHoc. Co mogę zrobić aby jak najbardziej "oszukać" inne urządzenia?

Pytanie urodziło się ponieważ nie jestem w stanie udostępnić swojego połączenia internetowego dla urządzenia pracującego pod kontrolą systemu Android, oczywiście inne urządzenia (np. iPod Touch) nie mają z tym najmniejszego problemu. Znalazłem tylko informacje o "pewnych" problemach, na które jedynym polecanym lekarstwem jest rootowanie telefonu i skorzystanie z bardziej zaawansowanych narzędzi. W jeszcze innych wątkach (dotyczących problemów z połączeniem do standardowego routera) radzono wymuszenie jednego standardu transmisji (np. g), ale podejrzewam, że tyczy się to tylko routerów potrafiących pracować dodatkowo w standardzie n.

Na wszelki wypadek, trochę info na temat kart sieciowej:
Code:
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
Karta działa na sterowniku dołączonym do jądra, ponieważ sterownik zamknięty (net-wireless/broadcom-sta) nie umożliwia pracy w trybie AdHoc.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 7:23 am    Post subject: Re: Router z WiFi a PC w trybie AdHoc Reply with quote

sebas86 wrote:
Jakie różnice występują między zwykłym access pointem (np. w routerze), a kartą sieciową WiFi działającą w trybie AdHoc. Co mogę zrobić aby jak najbardziej "oszukać" inne urządzenia?

Pytanie urodziło się ponieważ nie jestem w stanie udostępnić swojego połączenia internetowego dla urządzenia pracującego pod kontrolą systemu Android, oczywiście inne urządzenia (np. iPod Touch) nie mają z tym najmniejszego problemu. Znalazłem tylko informacje o "pewnych" problemach, na które jedynym polecanym lekarstwem jest rootowanie telefonu i skorzystanie z bardziej zaawansowanych narzędzi. W jeszcze innych wątkach (dotyczących problemów z połączeniem do standardowego routera) radzono wymuszenie jednego standardu transmisji (np. g), ale podejrzewam, że tyczy się to tylko routerów potrafiących pracować dodatkowo w standardzie n.

Na wszelki wypadek, trochę info na temat kart sieciowej:
Code:
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)
Karta działa na sterowniku dołączonym do jądra, ponieważ sterownik zamknięty (net-wireless/broadcom-sta) nie umożliwia pracy w trybie AdHoc.

Dziwne...

Ja mam AP, który pracuje w standardzie G.
Kolega z Androidem nie ma najmniejszego problemu z podłączeniem się do sieci.

Router ma kartę Atheros'a i używam madwifi + hostapd.
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 554
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 8:52 am    Post subject: Reply with quote

Wczoraj przetrzepałem jeszcze trochę zasobów sieciowych i się okazało, że trzeba skorzystać z trybu Master, który z kolei został przeniesiony z jądra do przestrzeni użytkownika (właśnie demon hostapd odwala całą brudną robotę).

I to nie jest dziwne, Twój router pracuje najprawdopodobniej w trybie Master (jeden z trybów pracy w infrastrukturze sieci bezprzewodowej), a Android ma właśnie problem z trybem AdHoc - nie rootowane urządzenia po prostu nie widzą takiego węzła.

Niestety wczoraj poległem na konfiguracji hostapd, który upiera się, że interfejs wlan0 musi być skonfigurowany przed uruchomieniem. Z kolei ten ostatni twierdzi, że karta nie wspiera wyszukiwania sieci - żeby było zabawniej po instalacji hostapd przemanglowało mi wcześniej działający interfejs eth0 (właśnie od wifi) na wlan0... ale to pewnie normalne i znając życie pewnie zacznie działać po restarcie, bo teraz wlan0 nie odpowiada nawet na konfigurację z palca za pomocą iwconfig. :)
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 483

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

Kręcisz :wink:
Code:
ifconfig | iwconfig
ath0
eth0
lo
wifi0

Wifi startuje z palca:
Code:
start() {
        ebegin "Starting wifi"
        ifconfig ath0 down
        wlanconfig ath0 destroy
        modprobe ath_pci autocreate=ap
        wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap
        iwconfig ath0 mode master
        iwconfig ath0 essid X
        iwconfig ath0 channel G
        iwconfig ath0 rate auto
        ifconfig ath0 X.X.X.X netmask Y.Y.Y.Y
        ifconfig ath0 up
        eend $?
}

hostapd.conf:
Code:
##### hostapd configuration file ##############################################
# Empty lines and lines starting with # are ignored

# AP netdevice name (without 'ap' postfix, i.e., wlan0 uses wlan0ap for
# management frames); ath0 for madwifi
interface=ath0

# Driver interface type (hostap/wired/madwifi/prism54; default: hostap)
driver=madwifi

Sprawdź co masz w 'driver'.
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 554
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Thu Dec 23, 2010 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Nie kręcę, rzeczywiście może być tak, że po prostu załadował się inny sterownik, dzięki za podpowiedź, na pewno sprawdzę, chociaż wygląda to bardzo podejrzanie - nie zauważyłem niczego nowego, dmesg milczy, a przeładowanie sterownika dla mojej karty sieciowej nie tworzy odpowiedniego interfejsu, po przeładowaniu sterownika nie odpowiada także na komendy interfejs wlan0, który podejrzewałem, że jest przemanglowany (żeby było zabawniej nie mam innych sterowników do kart sieciowych oprócz b43, b43legacy i wl - ten ostatni to zamknięty sterownik Broadcom).

Nie mniej u mnie iwconfig <interfejs> mode master nie działa, pewnie masz jakieś starsze jądro na rotuerze albo po prostu ten sterownik akurat ma wbudowane wsparcie, niestety b43 nie wspiera sam z siebie i zgodnie z dokumentacją funkcjonalność tą zapewnia hostapd.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum