Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[geki-overlay] split build of boost.org libraries
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Thu Oct 14, 2010 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

version 1.45.0 is planned for nov 01. :o
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 15, 2010 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

added following boost tools:
- bcp ( dev-utils/boost-bcp )
- inspect ( dev-utils/boost-inspect )

any tool you miss? :o

edit #1
a well, going to change to a single boost-tools ebuild.

edit #2
worked a bit on useflags[doc,test].
the former needs some more love.

now, there is a dev-util/boost-tools package.
- run a complete test with this package, hopefully.
- it may install a complete documentation as well.
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Sat Oct 16, 2010 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

reworked the boost{,-tools} eclasses.
- massaged useflag[doc]; though, some docs look good some may not; report please!
- tests may fail unfortunately; do not die :o

- cosmetics, cleanup, simplifications and wrapping boost eclass from boost-tools eclass

... was fun hacking :twisted:

guys, test test test !! ;)
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Sat Oct 16, 2010 1:47 pm    Post subject: Reply with quote

another thing to mention!

to darwin arch users: please check if the following is really necessary, or how it could be reworked, please:
eclass/boost.eclass:365 wrote:
# boost's build system truely sucks for not having a destdir. Because for
# this reason we are forced to build with a prefix that includes the
# DESTROOT, dynamic libraries on Darwin end messed up, referencing the
# DESTROOT instread of the actual EPREFIX. There is no way out of here
# but to do it the dirty way of manually setting the right install_names.
[[ -z ${ED+set} ]] && local ED=${D%/}${EPREFIX}/

if [[ ${CHOST} == *-darwin* ]] ; then
einfo "Working around completely broken build-system(tm)"
for d in "${ED}"usr/lib/*.dylib ; do
if [[ -f ${d} ]] ; then
# fix the "soname"
ebegin " correcting install_name of ${d#${ED}}"
install_name_tool -id "/${d#${D}}" "${d}"
eend $?
# fix references to other libs
refs=$(otool -XL "${d}" | \
sed -e '1d' -e 's/^\t//' | \
grep "^libboost_" | \
cut -f1 -d' ')
for r in ${refs} ; do
ebegin " correcting reference to ${r}"
install_name_tool -change \
"${r}" \
"${EPREFIX}/usr/lib/${r}" \
"${d}"
eend $?
done
fi
done
fi

_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
honzulak1
n00b
n00b


Joined: 29 Jul 2010
Posts: 8

PostPosted: Tue Oct 19, 2010 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

Hi geki, following error shows when emerging dev-libs/boost-program_options:
Code:
 * Package:    dev-libs/boost-program_options-1.44.0
 * Repository: geki-overlay
 * USE:  amd64 elibc_glibc kernel_linux multilib threads userland_GNU
>>> Unpacking source...
tar xjpf /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/distdir/boost_1_44_0.tar.bz2 --exclude=boost_1_44_0/boost --exclude=boost_1_44_0/doc --exclude=boost_1_44_0/tools --exclude=boost_1_44_0/libs
tar xjpf /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/distdir/boost_1_44_0.tar.bz2 boost_1_44_0/libs/program_options boost_1_44_0/libs/detail
>>> Source unpacked in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work
>>> Preparing source in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work/boost_1_44_0 ...

 * Cannot find $EPATCH_SOURCE!  Value for $EPATCH_SOURCE is:
 *
 *   /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work/patches
 *   ( patches )

 * ERROR: dev-libs/boost-program_options-1.44.0 failed:
 *   Cannot find $EPATCH_SOURCE!
 *
 * Call stack:
 *     ebuild.sh, line   56:  Called src_prepare
 *   environment, line 5541:  Called boost_src_prepare
 *   environment, line 1308:  Called epatch '/var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work/patches'
 *   environment, line 2311:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *               die "Cannot find \$EPATCH_SOURCE!"


Code:
# ls /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work/patch
ls: cannot access /var/tmp/portage/dev-libs/boost-program_options-1.44.0/work/patch: No such file or directory
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Tue Oct 19, 2010 7:10 pm    Post subject: Reply with quote

honzulak1
thanks for reporting! fixed with:
http://code.google.com/p/gekis-playground/source/detail?r=15
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
honzulak1
n00b
n00b


Joined: 29 Jul 2010
Posts: 8

PostPosted: Tue Oct 19, 2010 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

Revision r15 is working fine, boost-program_options-1.44.0 compiled successfully, thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
netcelli
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Nov 2005
Posts: 169

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 5:15 pm    Post subject: Reply with quote

I have problem emerging boost-headers because of package-collisions. Is it normal that this ebuild haven't slots? Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

I also ran into problems with collisions when trying to emerge 1.44.0. I removed the previous version of boost, but now I get,

Code:

>>> Emerging (1 of 20) dev-libs/boost-headers-1.44.0 from geki-overlay                                                                       
Unavailable repository 'gentoo' referenced by masters entry in '/var/lib/layman/openoffice-geki/metadata/layout.conf'                         
 * boost_1_44_0.tar.bz2 RMD160 SHA1 SHA256 size ;-) ...                                                                                [ ok ]
 * checking ebuild checksums ;-) ...                                                                                                   [ ok ]
 * checking auxfile checksums ;-) ...                                                                                                  [ ok ]
 * checking miscfile checksums ;-) ...                                                                                                 [ ok ]
 * CPV:  dev-libs/boost-headers-1.44.0                                                                                                       
 * REPO: geki-overlay                                                                                                                         
 * USE:  amd64 elibc_glibc kernel_linux multilib userland_GNU                                                                                 
>>> Unpacking source...                                                                                                                       
>>> Source unpacked in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/work                                                                   
>>> Preparing source in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/work/boost_1_44_0 ...                                                 
>>> Source prepared.                                                                                                                         
>>> Configuring source in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/work/boost_1_44_0 ...                                               
>>> Source configured.                                                                                                                       
>>> Compiling source in /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/work/boost_1_44_0 ...                                                 
>>> Source compiled.                                                                                                                         
>>> Test phase [not enabled]: dev-libs/boost-headers-1.44.0                                                                                   
                                                                                                                                             
>>> Install boost-headers-1.44.0 into /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/image/ category dev-libs                                 
>>> Completed installing boost-headers-1.44.0 into /var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/image/                                     
                                                                                                                                             
                                                                                                                                             
>>> Installing (1 of 20) dev-libs/boost-headers-1.44.0                                                                                       
                                                                                                                                             
!!! Cannot write to '/usr/include/boost'.                                                                                                     
                                                                                                                                             
>>> Failed to install dev-libs/boost-headers-1.44.0, Log file:                                                                               

>>>  '/var/tmp/portage/dev-libs/boost-headers-1.44.0/temp/build.log'

 * GNU info directory index is up-to-date.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 5:50 pm    Post subject: Reply with quote

please follow the howto:
http://code.google.com/p/gekis-playground/wiki/Boost

and tell me, if it still does not work.
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
netcelli
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Nov 2005
Posts: 169

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

I followed your howto all works now thanks :D
geki wrote:
please follow the howto:
http://code.google.com/p/gekis-playground/wiki/Boost

and tell me, if it still does not work.
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 7:09 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry geki, I should have looked at the howto before posting. Clearing out the old boost stuff fixed everything. Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 22, 2010 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

well, added interesting links to the top of the first post. that should help, hopefully. :roll:

edit #1
looks like 1.45.0 is delayed. :?
though, at least I found a patch for dev-libs/boost-mpi:1.44 to build against python-3.1. has been queued only since I prepared already for the new version.
it is hopefully applied to 1.45 then.
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 4:13 am    Post subject: kdepimlibs can't find boost Reply with quote

kdepimlibs-4.5.3 (and 4.5.2) fails b/c it can't find boost. I tried editing the kdepimlibs ebuild based on the instructions you give in the above link, but after I add boost-utils to inherit I can't create a new digest. Using ebuild digest on the altered version creates an error b/c ebuild can't find the boost-utils eclass. Any help would be appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 10:15 am    Post subject: Reply with quote

well, you have to copy the eclass to the repo that holds the edited ebuild. a nice feature of portage. :o
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 5:53 pm    Post subject: Reply with quote

Heh, sorry about that. I added the eclass to /usr/portage/eclass and added the line add_boost_paths to the top of src_configure in kdepimlibs. Even with all of this kdepimlibs can't find boost and I get,

Code:

-----------------------------------------------------------------------------
-- The following REQUIRED packages could NOT be located on your system.
-- You must install these packages before continuing.
-----------------------------------------------------------------------------
   * Boost (1.34.0 or higher)  <http://www.boost.org>
     Boost C++ Libraries
     The Boost libraries boost and boost-graph are required by several critical KDEPIM apps.

-----------------------------------------------------------------------------


I have all of the boost C++ libs installed except for random and graph_parallel b/c both of those fail during emerge. Any thoughts?
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 8:25 pm    Post subject: Reply with quote

well, someone has to find out what cmake needs, to find boost headers and libraries. :o
I do not use kde myself, so ...
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

there is a cmake boost finder: /usr/share/cmake/Modules/FindBoost.cmake

you may add this to the ebuild to debug:
Quote:
MYCMAKEARGS="-DBoost_DETAILED_FAILURE_MSG=TRUE -DBoost_DEBUG=TRUE"

edit #1
I have queued a change for dev-libs/boost-random.
I hope that fixes the build.
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.


Last edited by geki on Fri Nov 05, 2010 10:48 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 10:48 pm    Post subject: Reply with quote

FindBoost.cmake looks ok in that it should find 1.44.0 (this was a problem some other people had), but the added flags don't appear to give me any more debug output. I will have to search some more on this and let you know what I find out.

This is all I get,
Code:

-- Performing Test __KDE_HAVE_GCC_VISIBILITY
-- Performing Test __KDE_HAVE_GCC_VISIBILITY - Success
-- Found KDE 4.5 include dir: /usr/include
-- Found KDE 4.5 library dir: /usr/lib64
-- Found the KDE4 kconfig_compiler preprocessor: /usr/bin/kconfig_compiler
-- Found automoc4: /usr/bin/automoc4
-- Could NOT find Boost
-- Found gpgme-config at /usr/bin/gpgme-config
-- Found gpgme v1.3.0, checking for flavours...
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 11:06 pm    Post subject: Reply with quote

okay, time to commit before 1.45 release ...
http://code.google.com/p/gekis-playground/source/detail?r=34

have fun testing ... :twisted:


wazoo42
is that cmake helper for boost not used?! *irritated*
I thought so, simply because of the cmake call to 'find_package( Boost ... )' ( or so ... )

http://websvn.kde.org/tags/KDE/4.5.3/kdepimlibs/CMakeLists.txt?revision=1190984&view=markup#l46
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.


Last edited by geki on Fri Nov 05, 2010 11:18 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 11:18 pm    Post subject: Reply with quote

Geki it does appear to be using FindBoost.cmake b/c the debug flags you had me add get picked up, but cmake does not appear to want to do anything with them.

Code:

src_configure() {
        mycmakeargs=(
                $(cmake-utils_use_build handbook doc)
                $(cmake-utils_use_with ldap)
                $(cmake-utils_use_with semantic-desktop Akonadi)
                $(cmake-utils_use_with semantic-desktop SharedDesktopOntologies)
                $(cmake-utils_use_with semantic-desktop Soprano)
                $(cmake-utils_use_with semantic-desktop Nepomuk)
                "-DBoost_DETAILED_FAILURE_MSG=TRUE -DBoost_DEBUG=TRUE"
        )
        add_boost_paths

        kde4-base_src_configure
}


Code:

cmake -C /var/tmp/portage/kde-base/kdepimlibs-4.5.3/temp/gentoo_common_config.cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DKDE4_BUILD_TESTS=OFF -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr -DSYSCONF_INSTALL_DIR=/etc -DBUILD_doc=ON -DWITH_ldap=ON -DWITH_LDAP=ON -DWITH_Ldap=ON -DWITH_Akonadi=OFF -DWITH_SharedDesktopOntologies=OFF -DWITH_Soprano=OFF -DWITH_Nepomuk=OFF -DBoost_DETAILED_FAILURE_MSG=TRUE -DBoost_DEBUG=TRUE -DCMAKE_BUILD_TYPE=Gentoo -DCMAKE_INSTALL_DO_STRIP=OFF -DCMAKE_USER_MAKE_RULES_OVERRIDE=/var/tmp/portage/kde-base/kdepimlibs-4.5.3/temp/gentoo_rules.cmake  /var/tmp/portage/kde-base/kdepimlibs-4.5.3/work/kdepimlibs-4.5.3
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Fri Nov 05, 2010 11:26 pm    Post subject: Reply with quote

wazoo42
you could fill the FindBoost.cmake with logging code like these:
http://www.cmake.org/Wiki/CMake_Useful_Variables/Logging_Useful_Variables

( maybe without the STATUS macro )
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Sat Nov 06, 2010 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

hmm, I added the boost code from kdepimlibs to my mysql-connector-c++ package which uses cmake, too.
there the boost check works as expected. so, what does kdepimlibs do?! :roll: :o

cmake configure log wrote:
-- Boost version: 1.44.0
-- Found the following Boost libraries:
-- graph

_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2114
Location: Germania

PostPosted: Sat Nov 06, 2010 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

fixed dev-libs/boost-random and dev-libs/boost-graph_parallel :o
_________________
boost|trans-follow xcb|instruction set analyzer
___
the self obscures the truth. I am no one, and so my words alone come from the truth of this world. amen.
Back to top
View user's profile Send private message
wazoo42
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 165

PostPosted: Sat Nov 06, 2010 5:55 pm    Post subject: Reply with quote

I hard wired FindBoost.cmake to spit out the extra debug info and it can't find boost_graph.

Code:

Boost version: 1.44.0
Boost include path: /usr/include
The following Boost libraries could not be found:
        boost_graph
No Boost libraries were found. You may need to set Boost_LIBRARYDIR to the directory containing Boost libraries or BOOST_ROOT to the location of Boost.


Given that boost-graph is installed and looks to be present in /usr/include/boost/graph I am guessing that something is going wrong with the naming...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Page 3 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum